Το Jura είναι η επιτομή του More Than a Whisky

Δεν ξέρουμε για σένα, αλλά εμείς συχνά-πυκνά σκεφτόμαστε και αυτό το σενάριο. Να απομονωθούμε σε ένα νησί, μακριά από την πολυκοσμία και την βαβούρα της πρωτεύουσας, κάνοντας απλά πράγματα και αγκαλιάζοντας τη γαλήνη που φέρνει αυτή η απλότητα. 

Κάποιοι άνθρωποι το έχουν ήδη κατακτήσει αυτό, ακόμη και αν βρίσκονται σε ένα νησί πολύ-πολύ μακριά από εδώ. Στο Isle of Jura, 60 μίλια από τις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Αλλά για να καταλάβεις το νησί, πρέπει να γνωρίσεις τους ανθρώπους του. Και το whisky τους.

To Jura, όπου η λέξη πρέπει να προέρχεται από τα νορβηγικά των Βίκινγκς, σημαίνει ελάφι. Και δεν είναι και καθόλου περίεργο που αποφάσισαν να δώσουν αυτό το όνομα, μιας και τα ελάφια του νησιού είναι περισσότερα από τους 200 κατοίκους. Το αποστακτήριο άνοιξε το 1810 για πρώτη φορά και έκανε ένα ακόμη νέο ξεκίνημα το 1963. Αν είσαι μυημένος στον κόσμο του whisky, ξέρεις πως τα νησιά είναι από κάθε περίπτωση διαφορετικά. Από το κλίμα που είναι θυελλώδες, αλλά την ίδια στιγμή σε μαγεύει το τοπίο από τα βουνά και τις λίμνες, μέχρι τον χαρακτήρα του whisky τους. Το Jura είναι ξεκάθαρα αυτή η περίπτωση.

 

 

Αρχικά η ίδια του η απόσταξη διαφέρει από τα περισσότερα νησιώτικα που ενδεχομένως να έχεις δοκιμάσει. Έχει ψηλότερους αποστακτήρες -κάτι που δεν συμβαίνει στα περισσότερα νησιώτικα αποστακτήρια που θα συναντήσει κανείς- και αυτό σημαίνει ότι το απόσταγμα είναι πιο καθαρό. Μερικά από τα καλύτερα βαρέλια στον κόσμο καταλήγουν στο αποστακτήριο του Jura για την ωρίμανση του whisky, τα οποία σε συνδυασμό με την εικονική και αναγνωρίσιμη φιάλη τους δίνουν ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο απόσταγμα.

 

jura1

 

Για τους πιο whisky nerds, αξίζει προφανώς να αναφέρουμε τις εκφράσεις. Το Jura 10 θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς πως είναι ένα all around whisky. Αυτό που βγάζεις για την παρέα, για εκείνους που θέλεις να τους μυήσεις στη μαγεία του Isle of Jura και θες να τους ξεκινήσεις από τα basic. Αν και 10αρι έχει κάνει την διαδρομή του από βαρέλια bourbon και Oloroso Sherry butts. Φρουτώδες στη μύτη με ίχνη μαύρης σοκολάτας, ενώ η παλέτα αφήνει τζίντζερ, νεκταρίνια και φρεσκοαλεσμένο καφέ. Έχει αρκετά σοκολατένια και γλυκιά επίγευση και ελαφρώς καπνιστή για να θυμάσαι ότι πρόκειται για νησιωτικο. Το 12αρι είναι απλά το επόμενο βήμα. Και γευστικά αλλά και παρεΐστικα. Το ξέρουν οι άνθρωποι του Jura και το ξέρουν και όσοι το έχουν δοκιμάσει. Bourbon και Oloroso Sherry casks με τροπικά αρώματα και εσπεριδοειδή στη μύτη, μέλι, μπανάνα και απαλός καπνός στην παλέτα, ενώ η επίγευση θα σου βγάλει μήλα και ψημένα μπαχαρικά. Τέλος, οι άνθρωποι του Jura έχουν και εκείνοι την δική τους ναυαρχίδα. Το Jura 21 ετών που ακούει στο όνομα Tide και που αν δεν ξέρουν οι άνθρωποι του Jura από παλίρροιες τότε ποιος ξέρει;

 

jura2

 

Αυτή η παλίρροια ωστόσο σερβίρεται στο ποτήρι σε μία συγκλονιστική γεύση και ένταση σε μία εκπληκτική έκφραση αρκετά παλαιωμένου Malt σε αμερικάνικα βαρέλια. Μπαχαρικά, θάλασσα, ένταση και επίγευση σε πλήρη αρμονία με τα βαρέλια bourbon και τα virgin oak να κλέβουν την παράσταση. Μύτη και νότες από καραμέλα, φρούτα και τζίντζερ, παλέτα με μπαχαρικά και σοκολάτα σε μία καταπληκτική ισορροπία και μία δυνατή επίγευση που περισσότερη σοκολάτα και εσπεριδοειδή αφήνουν την γευστικότερη παλίρροια.

 

jura3

 

Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι πως το Jura έχει την ίδια φιλοσοφία με τους κατοίκους του νησιού. Η ζωή είναι μικρή, οπότε ας βιώσουμε μοναδικές στιγμές μεταξύ μας και ας γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Οπότε σε αυτές τις γιορτές, που είναι πάντα μία καλή αφορμή να βρεθούμε με κόσμο, κράτησε μαζί εκτός από τη φιάλη και τη φιλοσοφία γύρω από το Jura. Γιατί είναι More Than a Whisky. Είναι όλοι εμείς που θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά, τόσο με εκείνους που γνωρίζουμε, όσο και με εκείνους που δεν έχουμε μάθει ακόμη. Και πάντα υπάρχει χώρος για νέες γνωριμίες που θα γεννήσουν νέες αναμνήσεις, έτσι δεν είναι;

Άλλωστε οι κάτοικοι του Jura γνωρίζονται όλοι ο ένας με τον άλλο. Γιατί όχι και εμείς;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved