Diageo's Special Relases 2023 Review - Το whisky στα καλύτερά του

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις νέες εμφιαλώσεις της Spirited Xchange σειράς.

Η φετινή έκδοση του Diageo Special Releases, που δημιουργήθηκε από τον master blender Dr.Stuart Morrison και τη βραβευμένη ομάδα του, είναι μια γιορτή πολιτιστικής συνεργασίας γύρω από το απόσταγμα. Είναι μια σειρά από ουίσκι εμπνευσμένα από χώρες σε όλο τον κόσμο και διαθέτει τα αγαπημένα μας single malt με δημιουργικά φινιρίσματα, καθώς και νέες εκφράσεις από τα αποστακτήρια.

Κάθε μπουκάλι διαθέτει εντυπωσιακά illustrations, εμπνευσμένα από πτυχές διαφορετικών πολιτισμών από όλο τον κόσμο και στοχεύει να ζωντανέψει και να φέρει τις ιστορίες στο ποτήρι μας.

 

Packshots 3

 

 

Clynelish 10 y.o.

Με ξεκάθαρη τζαζ διάθεση στο φετινό line up και επηρεασμένο από την εν λόγω μουσική της Αμερικής, το Clynelish έχει τις πιο γλυκές νότες. Στην κυριολεξία. Αποκλειστική ωρίμανση σε bourbon βαρέλια για δέκα χρόνια, είναι το απόλυτο πάντρεμα του χαρακτήρα των Highlands με την μουσική που ενέπνευσε πάνω από μία γενιές και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα.

Μύτη: Γλυκιά, με νότες από ζαχαρωτά, βανίλια αλλά και ίχνη από ανανά.
Ουρανίσκος: Σοκολάτα με διακριτικά μπαχαρικά και αλμυρή καραμέλα.
Τελείωμα: Μακρά επίγευση, με νότες βανίλιας και μπαχαρικών να κυριαρχούν.
ABV: 57.5%

Clynelish 5

 

 

Oban 11 y.o.

H τροπική έκδοση του Oban έχει ποικιλότροπο χαρακτήρα, φρουτώδη και γλυκό, κάνοντας την εμφιάλωση εξαιρετική. Προσωπικά, θεωρώ πως ήταν από τα πιο «νόστιμα»  και στρογγυλά της σειράς. Χαρακτηριστικό φυσικά, είναι η παλαίωση σε βαρέλια ρούμι από την Καραϊβική (σ.σ.: pot still Caribbean casks) που δίνουν τον πυρήνα από τις φρουτώδεις νότες στο απόσταγμα.

Μύτη: Σοκολάτα, μάνγκο, τζίντζερ, ψητό μήλο.
Ουρανίσκος: Πλούσια και πολυεπίπεδη παλέτα. Έχει τροπικά φρούτα και βανίλια ως βάση, αλλά αφήνει και νότες από μπαχαρικά – σε μένα βγήκε περισσότερο η κανέλα.
Τελείωμα: Γλυκό, καραμελώδες και ίχνη από πιπέρι.
ABV: 58%

Oban 3

 

 

Lagavulin 12 y.o.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε Lagavulin. Ink of Legends είναι το όνομα το οποίο δείχνει την καταβολή του, επηρεασμένο από τις τεχνικές δερματοστιξίας της Μέσης Αμερικής, όπου η κάθε μία έχει να πει και μια ιστορία. Το ίδιο κάνει και το καμάρι του Islay. Έχουμε παλαίωση σε βαρέλια Don Julio Añejo που -αν και το απόσταγμα έχει περάσει μερικούς μόλις μήνες σε αυτά- διακρίνεται ξεκάθαρα ο πιπεράτος χαρακτήρας του.

Μύτη: Καπνός μαζί πιπέρια και ίχνη από λευκή σοκολάτα.
Ουρανίσκος: Ελάχιστα πιο γλυκός από τη μύτη, αλλά κυριαρχεί το ξύλο, ο καπνός και τα μπαχαρικά.
Τελείωμα: Γλυκό και αλμυρό. Ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες επιγεύσεις σε Lagavulin.
ABV: 56.4%

Lagavulin 1

 

 

Talisker Wild Explorator

Μέχρι και σήμερα θεωρώ ότι η Port Ruighe είναι μία από τις πιο εξαιρετικές εμφιαλώσεις που έχουν γίνει ποτέ – προσωπικά είναι η αγαπημένη μου. Στο φετινό line up, το NAS Talisker που πρωταγωνιστεί είναι ουσιαστικά μία άτυπη συνέχεια στην εμφιάλωση που ξεκίνησε η Diageo με το Port Ruighe. Έχουμε λοιπόν  παλαίωση σε ένα mix από tawny, white και ruby port που φροντίζουν για την εν λόγω εμφιάλωση που είναι μία ανάσα από τους 60 αλκοολικούς βαθμούς.

Μύτη: Θαλασσινό αλάτι, καπνός αλλά και ξηρά φρούτα. Στη δεύτερη δοκιμή, ενδεχομένως και φλούδες από lime.
Ουρανίσκος: Αλάνθαστο Talisker αλλά και δυνατό. Αλμυρή καραμέλα, ίχνη από μοσχοκάρυδο και μούρα.
Τελείωμα: Καπνός, αλάτι και γλυκάδα.
ABV: 59.7%

Talisker 4

 

 

Singleton 14y.o.

Αρχικά μιλάμε για το αποστακτήριο Glendullah του Speyside που ευθύνεται για την συγκεκριμένη εμφιάλωση. Ενδεχομένως το πιο φρουτένιο της συλλογής και επηρεασμένο από την γαλλική κουλτούρα γύρω από τη μόδα, το τελείωμα σε Chardonnay de Bourgogne που ακόμα και όσοι δεν είναι φαν του κρασιού, αναγνωρίζουν την ιστορική σημασία των βαρελιών από τη Βουργουνδία. Υπάρχει πολυπλοκότητα και βάθος στις νότες της φετινής εμφιάλωσης.

Μύτη: Μηλόπιτα, λεμόνι, ενδεχομένως και σορμπέ κίτρινων φρούτων.
Ουρανίσκος: Περισσότερα φρούτα και γλυκός χαρακτήρας, νότες από μπαχαρικά. Με λίγο νερό έβγαλε και νότες από σοκολάτα γάλακτος.
Τελείωμα:  Νότες από φρούτα και λουλούδια.
ABV: 55%

 The Singleton 3

 

 

 

Mortlach Katana’s Edge

Η σύνδεση με την Άπω Ανατολή είναι ξεκάθαρη και όχι μόνο της εξαιρετικής εικονογράφησης. Το τελείωμα έχει ένα μοναδικό πάντρεμα ανάμεσα σε βαρέλια κόκκινου Pinot Noir και ιαπωνικών βαρελιών από το αποστακτήριο Kanosuke. O meaty χαρακτήρας παραμένει, αλλά δεν είναι το μοναδικό που θα εντοπίσει κανείς στο ιδιαίτερο αυτό Mortlach.

Μύτη: Τροπικά φρούτα, μαύρο πιπέρι. Λίγη κρέμα στη δεύτερη δοκιμή.
Ουρανίσκος: Πλούσιο και κρεμώδες, ζαχαρωτά, πορτοκάλι και αχλάδι.
Τελείωμα: Γλυκό και φουλ πιπεράτο. Στη δεύτερη δοκιμή, λίγο ξυλώδες.
ABV: 58%

Mortlach 7

 

 

Roseisle 12 y.o.

Είναι αυτό που όλοι περιμέναμε. Γιατί; Γιατί αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία του Roseisle που μάλιστα διαθέτει στο δυναμικό του και την επιλογή συμπυκνωτών από ανοξείδωτο ατσάλι (ναι, καλά διαβάζετε). Αυτό σημαίνει πως το αποστακτήριο έχει τη δυνατότητα για μία ευρεία γκάμα σε γευστικά προφίλ, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα βαρέλια που χρησιμοποιήθηκαν, είναι first-fill και refill μπέρμπον. Και με μία πολύ καλή πρώτη εντύπωση.

Μύτη: Γλυκιά, ίχνη αλατιού αλλά αρκετά ‘‘grassy’’ χαρακτήρας.
Ουρανίσκος: Ροδάκινα, πορτοκάλι, σύκο, μπαχαρικά.
Τελείωμα: Φρούτα και αρκετά κρεμώδες. Στη δεύτερη δοκιμή ξύλο και μπαχαρικά. Αρκετά μακρά διάρκεια.
ABV: 56.5%

roseisle22

 

 

Glenkinchie 27 y.o.

Είναι το ένα εκ των δύο αποστακτηρίων που παρέμειναν στα Lowlands ενώ άλλα έκλειναν και ενώ τώρα βλέπουμε καινούργια να ανοίγουν. Στο Glenkinchie πέφτει λοιπόν η ευθύνη για την επικράτηση και δεν το βλέπουμε συχνά στα Special Releases – η τελευταία αν δεν κάνω λάθος ήταν το 2016. Έχουμε παλαίωση σε refill ευρωπαϊκά και αμερικανικά βαρέλια, καθώς και σε 500 λίτρων (butts). Όλα αυτά σε ένα κορυφαίο αποτέλεσμα 27 ετών.

Μύτη: Λουλούδια, αμύγδαλο, λίγα φρούτα και γλυκό σιρόπι.
Ουρανίσκος: Εκτός από το φλοράλ προφίλ των Lowlands, υπάρχει ξύλο, μπαχαρικά και ίχνη από κιτροειδή.
Τελείωμα: Το πιο λουλουδάτο όλου του line up με διακριτική γλυκάδα.
ABV: 58.3%

 Glenkinchie 5

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved