Το Brora Iris 50 ετών είναι το single malt θα θέλαμε σπίτι μας

Ωστόσο η μία και μοναδική φιάλη της Diageo θα δημοπρατηθεί για καλό σκοπό.

Υπάρχουν πολλές αλήθειες γύρω από την παραγωγή ενός καλού ουίσκι, πόσο μάλλον όταν αυτό πρόκειται για ένα εκλεπτυσμένο single malt. Αν υπάρχει όμως μια σημαντική αλήθεια που χαρακτηρίζει την μεγαλοπρέπεια του και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αυτή είναι η υπομονή. Είτε μιλάμε δηλαδή για νεαρά ουίσκι είτε για σπάνιες εμφιαλώσεις με πολλά έτη παλαίωσης, τα προσεγμένα βήματα στην απόσταξη και μετά στην παλαίωση πιστοποιούν την αγάπη του κόσμου για το τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση ειδικά, η υπομονή δείχνει το πόσο μέγιστη αρετή είναι με τη νέα κυκλοφορία της Diageo και την εμφιάλωση του Brora Iris 50 ετών, που θα κάνει την εμφάνισή του στο Distiller’s One of One Charity Auction – όπου μερικά από τα πιο σπάνια αποστάγματα πωλούνται για καλό σκοπό. Δεν είναι όμως μόνο τα 50 έτη αλλά και η όλη ιστορία πίσω από το Brora Iris που κάνει την ιστορία εξίσου ανεκτίμητη.

 

brora2

 

Το Highland αποστακτήριο άνοιξε εκ νέου το 2021 αφού προηγουμένως είχε τερματιστεί η λειτουργεία του το 1983 και μάλιστα η Diageo ξεκίνησε από το μηδέν την πλήρη αποκατάστασή του για να γίνει πάλι ένα αποδοτικό κομμάτι στα αποστάγματα. Όμως στα 160 χρόνια λειτουργίας του, το Brora Iris είχε φροντίσει για ένα ghost stock, δηλαδή μια πολύ μικρή ποσότητα αποστάγματος που περίμενε υπομονετικά μέσα στα βαρέλια για μια στιγμή σαν κι αυτή. Όπως διαβάζουμε -μιας και δεν θα το δοκιμάσουμε ποτέ- μιλάμε για ένα απόσταγμα με πλούσιο σώμα, με αρμυρές και γλυκές νότες στην παλέτα, ελαφρά ξυλώδες και ακόμα πιο διακριτικά, υπάρχουν κάποιες νότες μπαχαρικών και τζίντζερ.

Διάβασε επίσης: Γιατί το μέγεθος του βαρελιού παίζει ρόλο στο αγαπημένο σου whisky 

Αυτή η μια και μοναδική φιάλη που μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 700.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί στις 5 Οκτωβρίου. Ας ελπίσουμε ωστόσο ότι θα έχουμε και άλλα πράγματα να δούμε από αυτό το αποστακτήριο που ξαναγεννήθηκε μέσα από τα αποστάγματα του.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved