Clermont Steep: Η πρώτη αξιόλογη προσπάθεια για αμερικανικό single malt

Το νέο ρεύμα στην Αμερική, θέλει τα αποστακτήρια να προσπαθούν να μιμηθούν τις παλαιώσεις της Ευρώπης. Ακόμη και αν έχουν χιλιόμετρα να διανύσουν, δείχνουν ότι ξεκινούν δημιουργικά.

Ακόμη και όσοι δηλώνουν πιστοί φαν των παραδοσιακών single malt αλλά και των εκλεπτυσμένων blended που προσφέρουν η Σκωτία και η Ιρλανδία, γνωρίζουν καλά πώς η προσφορά του αμερικανικού ουίσκι σε αυτή τη βιομηχανία είναι αναντικατάστατη. Όχι μόνο για το ρόλο που παίζουν τα βαρέλια στις παλαιώσεις των ευρωπαϊκών αποσταγμάτων, αλλά και επειδή το μπέρμπον κατάφερε να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας αγοράς στις αρχές του εικοστου αιώνα που δεν κατάφερε ποτέ να καλύψει η Ευρώπη. Πέρα όμως από τα ιστορικά στοιχεία αγαπάμε το μπέρμπον όχι μόνο για αυτό που είναι, αλλά και για αυτό στο οποίο κατάφερε να εξελιχθεί.

 

PLP Mobile Clermont Steep

 

Γιατί την ίδια στιγμή που απολαμβάνουμε διθυραμβικά single malts από τη Σκωτία και την Ιρλανδία, γίνονται προσπάθειες στην Αμερική και ιδιαίτερα τη βόρειο Αμερική, για να δημιουργηθεί μία σταθερή παραγωγή σε  αμερικανικό single malt. Αυτή η ανερχόμενη κατηγορία έχει πλέον ένα πρόσωπο και το βρίσκει κανείς στο Clermont Steep, από τον γίγαντα της αμερικανικής ποτοποιίας James B. Beam Distilling Co. και τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από εξαιρετικά.

Και λέμε ότι πρόκειται για αμερικανικό single malt ακριβώς επειδή αποστάχθηκε και παλαιώθηκε στο Κλερμόντ του Κεντάκι, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για τόπος λατρείας και αναφοράς του αμερικάνικο μπέρμπον όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η παλαίωση του Clermont Steep μετράει 5 έτη σε καψαλισμένα βαρέλια επιπέδου 1 (δηλαδή μέχρι 15 δευτερόλεπτα απανθράκωσης του ξύλου) και σε συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία απόσταξης σε στήλη (column still distillation). Οι νότες, όπως θα περίμενε κανείς, ξεκινούν από βανίλια και καραμέλα και αγγίζουν μέχρι και μπανάνα. Τα χαρακτηριστικά δηλαδή ενός αμερικανικού βαρελιού.

JBBDCo BB Rackhouse Clermont Steep JB DS 02 Key Visual RD5 RGB3002x


Εμφιαλώνεται στους 47 βαθμούς ABV και προστίθεται στις εξίσου αξιόλογες προσπάθειες των Westward, Westland και Stranahan για τα αμερικανικά single malts.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved