Mai Tai: Πώς δημιουργήθηκε το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό κοκτέιλ

Το καλοκαίρι θέλει ρούμι.

Το Μai Tai έχει το δικό του φανατικό του κοινό και μαζί με το zombie είναι τα πιο δημοφιλή tiki κοκτέιλ. Γεύσεις από ρούμι, πικραμύγδαλο και λάιμ αναμειγνύονται και δίνουν ένα ισορροπημένο γευστικό αποτέλεσμα, που το καθιστούν εύγευστο και classic. Πέρα όμως από γεύση, έχει και μακρά ιστορία, οπότε την επόμενη φορά που θα το παραγγείλεις, θα ξέρεις πια και το background.

80 χρόνια πριν...

Το Mai Tai έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που χάθηκε μέσα στα χρόνια. Η ιστορία του ξεκινάει το 1944, όπου δημιουργήθηκε από τον Victor J. Bergeron, γνωστός και ως Trader Vic., όπως άλλωστε ονομαζόταν και η αλυσίδα με bar-restaurants που διατηρούσε στο Σαν Φρανσίσκο. Το όνομα Mai Tai προέρχεται από την ταϊτική λέξη για το «καλό», που είναι αυτό που ο Vic ήθελε για αυτό το ποτό. Όπως λέγεται, όταν κάποιοι φίλοι του τον επισκέφθηκαν ήθελε να τους σερβίρει ένα νόστιμο κοκτέιλ έχοντας βάση ένα καλό spirit.

French Martini: Ένα classic κοκτέιλ ιδανικό για καλοκαίρι

Συγκεκριμένα, η ιστορία λέει ότι ένα βράδυ, το 1944, πρότεινε το νέο ποτό που δημιούργησε σε δύο φίλους από την Ταϊτή, τον Ham και την Carrie Guild. Μετά την πρώτη γουλιά, η Carrie λέγεται ότι αναφώνησε, «mai tai-roa aé», που στην ταϊτινή γλώσσα σημαίνει «έξω από αυτόν τον κόσμο - το καλύτερο!». Έτσι, ο Bergeron ονόμασε το εν λόγω ποτό Mai Tai. Ο Ernest Raymond Beaumont-Gantt, ιδιοκτήτης ενός μπαρ στο Χόλιγουντ , που αναφέρεται και ως Don the Beachcomber's, έχει επίσης διεκδικήσει την προέλευση του ποτού. Αλλά όπως ισχυρίζεται ο Vic στο δικό του Bartender's Guide, «Όποιος λέει ότι δεν δημιούργησα αυτό το ποτό είναι ψεύτης».

Όπως αναφέρεται σε απόσπασμα του Trader Vic's Bartender's Guide Revised Edition του 1972: «Υπήρξε πολλή συζήτηση για το πώς ξεκίνησε το Mai Tai. Και θέλω να ξεκαθαρίσω πως εγώ ξεκίνησα το Mai Tai. Το ποτό ξεκίνησε από εμένα μέσω των καλών μου φίλων, Estham και η Carrie Guild. Το 1944, μετά από την επιτυχία πολλών εξωτικών ποτών με ρούμι, ένιωσα ότι χρειαζόταν ένα νέο ποτό. Σκέφτηκα όλα αυτά τα επιτυχημένα ποτά: martini, manhattan, daiquiri και το τι περιέρχουν.

Ήμουν στο μπαρ στο εστιατόριό μου στο Όκλαντ. Πήρα ένα μπουκάλι ρούμι δεκαεπτά ετών. Η γεύση από αυτό το υπέροχο ρούμι δεν έπρεπε να υποβαθμιστεί από τις προσθήκες χυμών και αρωμάτων. Τα δύο πρώτα τα έδωσα στον Ham και στην Carrie Guild, στους φίλους μου από την Ταϊτή, που ήταν εκεί εκείνο το βράδυ. Η Carrie ήπιε μια γουλιά και είπε, «mai tai-roa aé». Aυτό ήταν. Το oνόμασα «Mai Tai». Και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη επιτυχία του ποτού μέχρι και σήμερα».

 

 

Πώς θα το φτιάξεις

Όλα αυτά για το πώς σήμερα βρίσκεται στους καταλόγους όλων των μπαρ. Και επειδή είναι καλοκαίρι και μπορείς να το φτιάξεις και στο σπίτι σού δίνουμε και τη συνταγή για να μην σερβίρεις μόνο μπίρα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εμείς είμαστε πιο κοντά στην κλασική.

Υλικά:
60 ml παλαιωμένο ρούμι
15 ml λικέρ πορτοκάλι
22 ml φρέσκο χυμό λάιμ
10 ml σιρόπι αμυγδάλου
7 ml σιρόπι ζάχαρης
Πάγος

Γαρνίρισμα: Κεράσια Maraschino, λάιμ ή μέντα για γαρνίρισμα

Eκτέλεση: Γεμίζεις ένα σέικερ με πάγο και προσθέτεις όλα τα υλικά. Χτυπάς δυνατά και σερβίρεις σε ποτήρι με θρυμματισμένο παγό. Γαρνίρεις με ό,τι σου αρέσει από τις προτεινόμενες γαρνιτούρες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved