Grand Yozakura: Το Glenfiddich μόλις έκανε μία από τις πιο σπάνιες εμφιαλώσεις του

Το Grand Yozakura 29 ετών, παντρεύει δύο χώρες και φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα παλαιότερα ιαπωνικά αποστάγματα.

Από την πρώτη στιγμή που ο William Grant έβαλε σε λειτουργία τα stills F στο αποστακτήριο του Dufftown τα Χριστούγεννα του 1887, το Glenfiddich έχει βγάλει μερικά από τα καλύτερα single malt στον κόσμο. Σκεφτείτε απλά την πρόσφατη rebranded συλλογή Time Re:Imagined Collection, με εμφιαλώσεις των 30, των 40, και των 50 ετών.

Για την καινούργια τους έκφραση που ακούει στο όνομα Grand Yozakura, το Glenfiddich θέλησε να τιμήσει και να συνδυάσει την κληρονομιά δύο χωρών στο κομμάτι του ουίσκι, της Σκωτίας και της Iαπωνίας. Για να μπορέσει να καταφέρει το τελευταίο στο έπακρο, ο master distiller Ryan Kingsman δεν βασίστηκε μόνο στην τεχνοτροπία που προκύπτει από το αποστακτήριο του Dufftown, αλλά πειραματίστηκε και με το παλαιότερο απόσταγμα που μπορεί να βρει κανείς στην Ιαπωνία και το οποίο έρχεται κατευθείαν από την Οκινάουα και ακούει στο όνομα Awamori – ένα τοπικό λικέρ. Το συγκεκριμένο, για το οποίο μπορεί κανείς να βρει σχεδόν 40 αποστακτήρια σε ένα νησί με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, δημιουργείται από ρύζι ποιότητας Indica, ζυμώνεται με τη μαύρη εκδοχή του koji για να καταλήξει στη συνέχεια στον χάλκινο άμβυκα.

 

 

Το μεγαλύτερο μέρος του Awamori αφήνεται να παλαίωση μέσα σε πήλινα δοχεία, αλλά ένα πάρα πολύ μικρό μέρος του αποστάγματος καταλήγει σε βαρέλια από αμερικανική δρυ που είχαν προηγουμένως Awamori - κάνοντας τα μάλιστα εξαιρετικά σπάνια και ακριβά σε τιμή. Από την πλευρά του, το Glenfiddich, καλείται να φέρει σε αυτά τα σπάνια βαρέλια το εξίσου σπάνιο απόσταγμα του των 29 ετών και να γίνει το πρώτο single malt που παλαιώνει μέσα σε βαρέλια Awamori.

 

Glenfiddich Grand Yozakura 29 Year Old Scotch 5

 

Η συγκεκριμένη εμφιάλωση έχει έντονες νότες από κιτροειδή, ξύλο και το umami να κερδίζει έδαφος στην επίγευση και έκανε το ντεμπούτο της θέλει μερικές ημέρες στο Λος Άντζελες. Η τιμή του που αγγίζει τα 1850 $ σίγουρα δεν είναι για όλους αλλά παραμένει μια από τις πραγματικά σπάνιες εμφιαλώσεις που παντρεύει δύο χώρες χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της μιας και τη μαεστρία της άλλης στα παλαιά αποστάγματα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved