Γιατί το Jameson Black Barrel είναι το ουίσκι με το οποίο θα υποδεχθούμε και τη φετινή χρονιά

Αν υπάρχει ένα ποτό με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα και τις γιορτινές, παρεΐστικες συναντήσεις μας, αυτό είναι το ουίσκι. Είναι το ποτό εκείνο με το οποίο κάθε χρόνο αυτήν την εποχή τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας σε όσα ζήσαμε, στους νέους μας στόχους και σε όλα όσα αντιμετωπίσαμε, αλλά καταφέραμε να προσπεράσουμε. Είναι εκείνο το απόσταγμα που με κάποιον τρόπο έχει κερδίσει τη δική του θέση στο παρεΐστικο, γιορτινό bonding.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, το εξής: Ποιο είναι το ουίσκι εκείνο που μπορεί να ανταποκριθεί επάξια σε αυτήν την περίσταση; Ή για να το θέσω καλύτερα, πώς μπορούμε να κάνουμε μία επιλογή τόσο ποιοτική και ξεχωριστή, όσο ο δεσμός που μας ενώνει εδώ και πολλά χρόνια;

Για την παρέα μου, υπάρχει ένα και μόνο ουίσκι για τα ραντεβού μας, γιορτινά και μη. Και αυτό το ουίσκι είναι γνήσια ιρλανδικό και «ακούει» στο όνομα Jameson Black Barrel. Το γιατί θα στο εξηγήσω αμέσως.

 

Από τα ιρλανδικά αποστακτήρια κατευθείαν στα ποτήρια μας

Μύτη γλυκιά με νότες που ξεκινούν από butterscotch και φτάνουν μέχρι το βρεγμένο και φρυγανισμένο ξύλο. Μόλις το δοκιμάζεις, αμέσως αισθάνεσαι τη βανίλια, την καραμέλα, τα μπαχαρικά και την μπανάνα -ναι, την μπανάνα. Όσο για το τελείωμά του, είναι εξίσου πλούσιο και με μία εξαιρετικά απαλή και μακρά επίγευση.

Όλα αυτά τα αρώματα και οι γεύσεις φτάνουν στο ποτήρι σου χάρη στα βαρέλια μπέρμπον μέσα στα οποία φυλάσσεται και ωριμάζει το Jameson Black Barrel. Για την ακρίβεια, ο χρόνος ωρίμανσης σε αυτά τα βαρέλια είναι που προσδίδει σε αυτό το ουίσκι τα έντονα αρώματα βανίλιας, μπανάνας, fudge και κρεμώδους καραμέλας βουτύρου σε συνδυασμό με ελαφριές νότες βρεγμένου και φρυγανισμένου ξύλου.

jamesn1

Και πίσω από αυτήν τη διαδικασία, υπάρχει μία ιστορία που για εκείνους που εκτιμούν το ουίσκι και το fine drinking εν γένει, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Να μοιραστώ μαζί σου, λοιπόν, ότι η ιστορία του Jameson ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1780, όταν ο John Jameson ίδρυσε το αποστακτήριό του στο Δουβλίνο, για να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία του να επιτύχει την παραγωγή του όσο το δυνατόν υψηλότερης ποιότητας ουίσκι. Και αν κρίνουμε από την επιτυχία του Jameson, τα κατάφερε και με το παραπάνω!

Στην Ιρλανδία όμως, οι χειμώνες ήταν -και είναι- σκληροί. Έτσι, τα βαρέλια του John Jameson έμεναν εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης στην αυλή του αποστακτηρίου για χρόνια. Όταν, λοιπόν, έφτασε η στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν οι βαρελοποιοί του αποστακτηρίου, αποφάσισαν να κάνουν κάτι, που όπως αποδείχθηκε, έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη γεύση και τα αρώματα του ουίσκι τους. Τι έκαναν; Ανανέωσαν τα βαρέλια πραγματοποιώντας ένα εσωτερικό κάψιμο πριν τα γεμίσουν με ουίσκι. Και αυτό το κάψιμο είναι εκείνο που, τελικά, έφερε στην επιφάνεια τα «μυστικά» -γευστικά και αρωματικά- του κάθε βαρελιού.

 

jameson2

 

 

Ένα ουίσκι με ιστορία που φέρνει στο σήμερα κάτι από το χθες

Στην περίπτωση, λοιπόν, που οργανώνεις μία γιορτινή βραδιά στο σπίτι με την παρέα σου ή ετοιμάζεσαι για γιορτινές επισκέψεις σε σπίτια αγαπημένων σου προσώπων, είτε δηλαδή θέλεις να εξοπλίσεις την κάβα σου, είτε να προσφέρεις ένα δώρο που θα κάνει τη διαφορά, ένα ποιοτικό Irish whiskey και δη το Jameson Black Barrel, αποτελεί μία επιλογή που θα εκτιμηθεί.

Και καθώς θα τσουγκρίζεις το ποτήρι σου με εκείνο του κολλητού σου, την ώρα που θα νιώθεις τον χαρακτήρα του καψαλισμένου ξύλου να συνυπάρχει αρμονικά με τη γλυκύτητα της βανίλιας και των γλυκών μπαχαρικών και θα απολαμβάνεις το άρωμα της ζεστής καραμέλας και την εξαιρετικά απαλή και μακρά επίγευση, μοιράσου μαζί του και το εξής. Ότι το Jameson Black Barrel είναι ένα ουίσκι που αποτελεί φόρο τιμής στους βαρελοποιούς του Jameson, οι οποίοι με πολύ κόπο υποβάλλουν τα βαρέλια μπέρμπον σε επιπλέον, διπλό καψάλισμα, για να αποκαλύψουν τον κρυμμένο πλούτο και την πολυπλοκότητά τους.

Διότι μπορεί το Jameson να παρασκευάζεται σήμερα στο Κορκ της Ιρλανδίας και όχι στο Δουβλίνο και η διαδικασία να είναι πολύ πιο εκλεπτυσμένη από την εποχή του John Jameson, ωστόσο, ακόμη γίνεται το επιφανειακό κάψιμο στα βαρέλια. Και ακόμη μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτήν τη μοναδική, απαλή γεύση που φέρνει στα ποτήρια μας τα «μυστικά» κάθε βαρελιού.

 

jameson3

 

Επειδή, λοιπόν, τις πιο σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, θέλεις να τις μοιράζεσαι με γεύσεις που ξεχωρίζουν, με γεύσεις ποιοτικές που σας αφήνουν με μία αίσθηση που δεν ξεχνιέται εύκολα, ξέρεις ποιο είναι το ουίσκι με το οποίο θα αφήσεις πίσω σου το 2022 και θα υποδεχθείς τη νέα χρονιά, γεμάτος εμπειρίες, γνώσεις και όνειρα. Για εμάς το Jameson Black Barrel είναι η επιλογή που ξέρουμε από τώρα πως θα σφραγίσει με τη γεύση και τα αρώματά της εκείνη τη βραδιά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved