Το World Class Greece 2022 απέδειξε για άλλη μια χρονιά την υπεροχή του

Μέσα από τις δοκιμασίες και τα μοναδικά cocktails, είδαμε το υψηλό επίπεδο του ελληνικού bartending.

Μετά από δύο χρόνια, ο τελικός επέστρεψε με δια ζώσης παρουσία των διαγωνιζομένων και το κοινό μπόρεσε να απολαύσει τον τελικό του διαγωνισμού  του World Class Greece 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Μεταλλουργείο του Κεραμικού. Είχαμε την τύχη και την τιμή να βρισκόμαστε εκεί από τις πρωινές ώρες που ξεκίνησαν οι δοκιμασίες των διαγωνιζομένων bartenders και να γνωρίσουμε, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις ιστορίες που παρουσίασαν στους κριτές Joe Schofield και Tim Philips Johansson.

Οι 12 διαγωνιζόμενοι έλαβαν μέρος σε τέσσερις δοκιμασίες, όπου δεν δοκιμάστηκαν μόνο οι συνταγές τους, αλλά η φαντασία τους, η ευρηματικότητά τους, αλλά και το backstory που τους οδήγησε στον σχεδιασμό αυτό. Κάπως έτσι ξεκίνησε το “Signature Serves & Menu” με την Cîroc Ultra-Premium Vodka να έχει τον πρώτο ρόλο και με τους bartenders να εντυπωσιάζουν από την πρώτη στιγμή με την δημιουργικότητά τους. Για την ακρίβεια, αν κάτι ξεχώρισε στη φετινή χρονιά, ήταν η πίστη τους στις πρώτες ύλες με τους περισσότερους να είναι πολύ καλά «διαβασμένοι» - κάτι που εντυπωσίασε τόσο τον Tim Philips Johansson όσο και τον Joe Schofield. Στη δεύτερη δοκιμασία, “Alive With Freshness”, η δημιουργικότητά τους δοκιμάστηκε με το Tanqueray No. TEN Gin, με τους κριτές να καλούνται να ακολουθήσουν πιστά την εκτέλεση των συνταγών των διαγωνιζομένων που παρουσίασαν σε βίντεο και να τα βαθμολογήσουν.

IOSIF ZAALOUK GREEK WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2022 3

«Το πιο συναρπαστικό είναι το επίπεδο του ελληνικού bartending. Βλέπω τα παιδιά αυτή τη στιγμή με τις ιδέες που έχουν και τον τρόπο που την παρουσιάζουν και διαπιστώνω ότι όλοι τους θα μπορούσαν να διαγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε κατά την διάρκεια του πρώτου διαλείμματος o Tim Philips Johansson. Με την σειρά του ο Joe Schofield μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η ιστορία πίσω από το κάθε κοκτέιλ καθότι «προάγει την δημιουργικότητα και δίνει μία αίσθηση αυθεντικότητας. Το ότι τα παιδιά πιστεύουν πραγματικά στις ιστορίες που παρουσιάζουν, κάνουν αυτόματα τα κοκτέιλ τους πολύ ενδιαφέροντα». Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως ήταν μία από τις χρονιές με τα περισσότερα new entries και με τους διαγωνιζόμενους να δείχνουν την αξία της ευγενούς άμιλλας ο ένας απέναντι στον άλλο.

Στο “Green Masterclass”, την τρίτη δοκιμασία, οι διαγωνιζόμενοι υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου chef Τάσου Μαντή, γνώρισαν τα βότανα και τα βρώσιμα λουλούδια που καλλιεργεί ο chef στον κήπο του στο Αλεποχώρι. Μετά από μία συστηματική επεξήγηση για τις ονομασίες αυτών και τις γευστικές τους ιδιότητες, τους ζητήθηκε να συμπεριλάβουν ένα έως τρία από τα έντεκα που είχαν στον πάγκο τους, ώστε να δημιουργήσουν μία ισορροπημένη συνταγή που να δείχνει την μεγαλοπρέπεια της Don Julio Blanco Tequila. Κάπου εδώ μάθαμε, πριν από εκείνους, ότι ο James Grant, Global Bartender of the Year για το 2021, θα ήταν ο τρίτος κριτής της τελικής δοκιμασίας και είχε ήδη να πει πράγματα για τον διαγωνισμό. «Το World Class δίνει αξία στην δημιουργικότητα που κρύβουν μέσα τους οι ταλαντούχοι bartenders. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσει να υπάρχει».

IOSIF ZAALOUK GREEK WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2022 4

Για την τέταρτη δοκιμασία, “The Final Countdown”, οι Ιωσήφ Ζααλούκ, Λεωνίδας Ντούκα,  Αναστάσης Καραφουλίδης και Έκτορας Βεζυργιάννης και, είχαν μόλις 6 λεπτά για 6 σερβιρίσματα, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές stirring, building, rolling και shaking, με τα premium ουίσκι της αγοράς: το Johnnie Walker Black Label, τον βασιλιά των blended whiskies, το Johnnie Walker Gold Label Reserve, το ισορροπημένα smoky Talisker 10 Years Old Single Malt, το ‘‘chosen by bartenders’’ Roe & Co Irish Whiskey, το all time classic Bulleit Bourbon και το καμάρι των Speyside single malts, το Cardhu 12 Years Old. O Tim Philips Johansson σε αυτό το σημείο δήλωσε πως «Είναι μία απαιτητική δοκιμασία που χρειάζεται συγκέντρωση και δεν αξιολογούνται μόνο οι ικανότητες, αλλά και το mentality του bartender καθ’ όλη την διάρκεια του διαγωνισμού».

Μετά το πέρας του διαγωνισμού, παρουσία των καλεσμένων που μπόρεσαν να απολαύσουν τους τέσσερις φιναλίστ, ο Νίκος Γινάργυρος, ο νικητής του World Class Greece 2021, έδωσε το  βραβείο στον Ιωσήφ Ζααλούκ, ο οποίος μετά από μία ψύχραιμη, δημιουργική και άκρως επαγγελματική εμφάνιση σε όλες τις δοκιμασίες, είναι ο Έλληνας World Class bartender of the Year 2022 που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο World Class Global Finals 2022, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Και αν μπορούμε να πούμε κάτι για εκείνον, είναι πως με βάση τα όσα είδαμε, οι πιθανότητές μας είναι πάρα πολύ καλές.

WORLD CLASS GREECE FINAL 2022 THE JUDGES AND THE WINNER

Κρατάμε όμως και αυτό. Η συνολική εμφάνιση των διαγωνιζομένων, όχι μόνο έδειξε πως σε όλη την Ελλάδα το επίπεδο του ελληνικού bartending είναι υψηλό, αλλά και πως τόσο σε τεχνική, όσο και σε φαντασία και ιδέες, οι Έλληνες bartenders έχουν πολλά να προσφέρουν δίχως να ζηλέψουν τίποτα από κανέναν. Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός και να αποτελέσει παράδειγμα και κινητήριο δύναμη, για όλους όσοι ονειρεύονται τον εαυτό τους να γίνει ο επόμενος Greek World Class Winner.

Μέχρι τότε, καλή επιτυχία στον Ιωσήφ Ζααλούκ!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved