Τέσσερις φιάλες whisky για τις ζεστές ημέρες

Οι πραγματικοί φανς δεν βρίσκουν δικαιολογίες γιατί πίνουν όλο το χρόνο. Καιρός να πείσουμε και τους υπόλοιπους. 

Όχι πως οι ζεστές μέρες δεν σηκώνουν άλλα ποτά, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να αφήσουμε πίσω μας αυτή την λανθασμένη ατάκα του «δεν πίνω whisky γιατί κάνει ζέστη». Δεν έχει καμία λογική και ειδικά όταν προτιμάς τα πιο βαριά σε αλκοολικούς βαθμούς σε αποστάγματα όπως είναι η vodka και το gin. Ακόμη και για εκείνους όμως που θεωρούν ότι το whisky δεν ταιριάζει στις ζεστές ημέρες, καιρός να αναθεωρήσουν.

 

 113908575 hvxb
Κι όμως αυτό εδώ είναι Σκωτία.

Υπάρχουν εκεί έξω φιάλες που μπορούν να συνοδέψουν τις πιο ζεστές ημέρες και που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι γεμάτες καπνό ή cask-strength επιλογές. Εμείς παρουσιάζουμε τέσσερις αγαπημένες για όποιον θέλει να κρατήσει το whisky και το καλοκαίρι, ακόμη και αν βάζει πάγο. Ή και δεν βάζει.

 

 

Singleton 12 y.o.

singleton dufftown 12 year old single malt whiskey 700ml new

To αγαπημένο νεαρό της σειράς που με τον grassy χαρακτήρα του γίνεται μία από τις top επιλογές των πιστών που τιμούν το ουίσκι χειμώνα-καλοκαίρι. Φέρνει μυρωδιές από μήλα και σιρόπι στη μύτη, με την παλέτα να γεμίζει από κίτρο και χλόη, ξυλώδεις νότες αλλά και ισορροπημένη βανίλια και βούτυρο. Στην επίγευση, αφήνει έντονο τον χαρακτήρα του φρούτου χαρακτηρίζοντας το καλοκαίρι που βιώνεις.

Oban Little Bay

obanlittlebay

Παρότι οι λάτρεις του Oban προτιμούν σίγουρα τις μεγαλύτερες ηλικίες για το εν λόγω αποστακτήριο, το Little Bay ανήκει στις επιλογές που χαρακτηρίζουν τις πιο ζεστές ημέρες – όσο ζεστές μπορείς να τις αποκαλέσεις εκεί πάνω. Αλλά το Little Bay με τις νότες πορτοκαλιού και το θαλασσινό αλάτι, δίνει σίγουρα μία διαφορετικά αίγλη στην τουριστική δυτική ακτή της Σκωτίας. Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις για τον ουρανίσκο σου.

Jura 10 y.o.

Isle of Jura 10 Year Old

Αρχικά, όλη η φιλοσοφία γύρω από το Jura είναι εξαιρετική. Προέρχεται από το ομώνυμο νησί που βρίσκεται γεωγραφικά κάτω από τα Slate Islands και είναι, νοητά, ο πρώτος σταθμός πριν κατέβεις πιο χαμηλά στη Σκωτία όπου θα βρεις τα καπνιστά ουίσκι. Όμως το αποστακτήριο συντηρεί την κοινωνία και παράλληλα την οικονομία του νησιού, με τους ντόπιους να το έχουν σαν ιερό τοτέμ. Όσο για το δεκάρι; Το ροδάκινο σε συνδυασμό με τον πολύ διακριτικό καπνό, είναι ίσως από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά που θα καταλάβεις στην όσφρηση, πριν η παλέτα γεμίσει με ένα συνδυασμό γύρω από το κακάο, τις νότες από κίτρο και την βανίλια. Ευχάριστο, ευκολόπιοτο, με το τελείωμα σε Oloroso να δίνει το κάτι παραπάνω στον ήδη πολύπλοκο χαρακτήρα του.

 

Balvenie 14y.o. Caribbean Cask 

Είναι το βαρέλι από το ρούμι που κάνει την δουλειά στο εν λόγω Speysider που είναι από τα πιο ισορροπημένα της σειράς. Την ίδια που η μύτη είναι γεμάτη από τροπικά φρούτα και αλμυρή καραμέλα αλλά και κρέμα, η παλέτα γίνεται ακόμη πιο φρουτένια με μήλα και μάνγκο, σε σημείο που ακόμη και οι φανς των fruity whiskies θα μπερδευτούν για το αν πίνουν ή όχι single malt. To χαρακτηριστικό που προδίδει την ταυτότητα, είναι ενδεχομένως το μαύρο πιπέρι αλλά και το γεγονός πως η βύνη κριθαριού είναι έντονη στην παλέτα. Σε κάθε περίπτωση, το λες από τις «καλοκαιρινές» επιλογές του Balvenie.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved