Γιατί το gin μας κάνει πιο επιθετικούς;

Μήπως να πιεις ένα ουισκάκι να χαλαρώσεις;

Είναι αυταπόδεικτη αλήθεια πως το gin tonic έχει γίνει η γίνει η default επιλογή ποτού σε κάθε έξοδο των millennials και κάτω, ενώ ακόμα και όσοι ρομαντικοί επιμένουν στην παραγγελία φιάλης, στις περισσότερες περιπτώσεις το gin είναι το weapon of choice της παρέας. Ωστόσο είναι μια τάση που έρχεται με μια δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά μας, μας κάνει κάπως ευέξαπτους.

 

 

Τουλάχιστον αυτό αποφάνθηκε μια έρευνα, στα συμπεράσματα της οποίας βρίσκουμε ότι όσοι καταναλώνουν gin νιώθουν ως και 20% περισσότερο επιθετικοί κι εκνευρισμένοι σε σχέση με όσους πίνουν μπίρα ή κρασί. Ο καθηγητής Mark Bellis, ένας εκ των συντακτών της έρευνας, αποκαλύπτει ότι αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση της κατανάλωσης αλκοόλ και επιθετικότητας, αλλά καταρρίπτει τη φήμη του ρουμιού ως του πιο φασαριόζικου ποτού. 

 

 

Η αλήθεια είναι ότι το gin ήταν και αυτό ένα κακόφημο ποτό κατά το παρελθόν και κατά τον 18ο αιώνα το θεωρούσαν υπεύθυνο ακόμα και για ψυχικές παθήσεις. Δηλαδή καμία σχέση με τον σύγχρονο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του και εντελώς αντίθετο με την απεικόνιση που είχε στο Gin Lane του William Hogarth.   

Τότε το gin είχε το παρατσούκλι “Mother’s Ruin” επειδή θεωρούσαν πως διαφθείρει της νεαρές κορασίδες, όμως από την έρευνα προκύπτει ότι οι άντρες είναι αυτοί που τους χαλάει περισσότερο. Φαίνεται πως τα συναισθήματα οργής και επιθετικότητας χτυπάνε περισσότερο τους άντρες και αυτό είναι κάτι που δεν έχει κάποια προφανή εξήγηση. 

 

 

Ταυτόχρονα το κρασί και η μπίρα είναι τα πιο χαλαρωτικά ποτά της έρευνας. Από τη μία δεν προκαλούν τον εκνευρισμό του gin και από την άλλη δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της ηρεμίας που προσφέρουν. Το κόκκινο κρασί μάλιστα δίνει κι ένα αίσθημα κόπωσης μετά από μερικά ποτήρια πολλαπλασιάζοντας τη διάχυτη χαλαρότητα. 

Σε γενικές γραμμές όλα τα αποστάγματα δείχνουν να προκαλούν περισσότερες εναλλαγές συναισθημάτων. Το 58,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα νιώθει περισσότερη ενέργεια μετά από μερικά ποτά, το 59% νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ το 42,4 εμφανίζει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία 

 

 

Στα δυσάρεστα συναισθήματα έχουμε τον θυμό, σε ποσοστό 29,8%, ναυτίας στο 47,8%, ενώ το 27,8% ένιωσε περισσότερη ανησυχία. Στα δυσάρεστα συναισθήματα το gin έχει μια πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με τα υπόλοιπα αποστάγματα.

Συνεπώς αν ανήκετε κι εσείς στην πλειοψηφία του gin & tonic, θα πρέπει να δείξετε ένα παραπάνω επίπεδο εγκράτειας για να μην έχουμε αχρείαστα μελοδράματα το Σαββατόβραδο. Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι εναλλακτικές των πιο «χαλαρωτικών» ποτών. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved