Αυτά είναι τα καλύτερα rye whiskey για το 2021

Τόσο για όσους αρνούνται να μπουν στο δίλημμα bourbon ή scotch, όσο και για αυτούς που θέλουν να φτιάξουν το τέλειο old fashioned. 

Κάποτε, δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια, το ουίσκι χωρίς άλλα κοσμητικά επίθετα και γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς, ήταν ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ποτών. Η premium αγορά ποτών έχει αλωθεί από κάποτε κακόφημα ποτά και το μερίδιο που έχει πλέον το καλό ουίσκι δεν είναι του λέοντος. Αυτό μόνο κακό δεν είναι για τους αιώνια πιστούς ακολούθους του.

 

 

Οι παραγωγοί ξύπνησαν από τον λήθαργο και την επανάπαυση της πρωτιάς και σήκωσαν τα μανίκια. Το κοινό άρχισε να αναζητά μικρότερα batch, περιορισμένες εκδόσεις και αποστάγματα που έχουν εμφιαλωθεί μακριά από τη συνήθη ύποπτη Σκωτία. Η εντοπιότητα άρχισε να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και αυτό φαίνεται ανάγλυφα στην αμερικάνικη αγορά. Το «ντόπιο» άρχισε να εκτιμάται και πάλι και αυτό δεν έγινε μόνο με πατριωτικά κριτήρια. Οι πωλήσεις αμερικάνικου ουίσκι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, όμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

 

 

Πέρα από τα απλά ουίσκι, στην premium κατηγορία σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 46%, στην high end premium 29% και στην super premium 122%. Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτηση μόνο για το διαφορετικό και το δικό μας, αλλά πρέπει να είναι και καλό. Αυτό έχει μεταφραστεί σε μια επανεφεύρεση του αμερικάνικου ουίσκι που δεν είναι πια ο «φτωχός συγγενής» του σκωτσέζικου. Όχι μόνο το κλασικό bourbon, αλλά και το rye επανήλθε στο προσκήνιο με τον δικό του βελούδινο χαρακτήρα.

Το rye, όπως μαρτυρά το όνομά του, ξεχωρίζει από το bourbon λόγω της πρώτης ύλης στη βύνη του. Σύμφωνα με τους κανόνες πρέπει η βύνη του να αποτελείται κατά 51% τουλάχιστον από σίκαλη με το υπόλοιπο 49% να είναι από καλαμπόκι ή κριθάρι. Φυσικά υπάρχουν και τα κορυφαία όλων με 100% σίκαλη για τους σκληροπυρηνικούς του είδους. 

 

 

Πολλές φορές τα rye whiskey μπορούν να αναφερθούν και ως canadian, λόγω του ότι στο παρελθόν οι Καναδοί χρησιμοποιούσαν κυρίως σίκαλη ως πρώτη ύλη για το ουίσκι τους. Σήμερα το canadian δηλώνει κυρίως τόπο καταγωγής και όχι πρώτης ύλης.

Εκεί που υπήρχαν δυο-τρεις ετικέτες rye ως συμπλήρωμα στις γεμάτες bourbon γκάμες, πλέον υπάρχουν αυτόνομες και κερδίζουν πανάξια το δικό τους μερίδιο στην αγορά. Είτε σκέτο, είτε ως κύριο συστατικό σε iconic cocktails όπως το Manhattan ή το Old Fashioned, ένα καλό rye whiskey οφείλει να έχει μια θέση στην οικιακή σου κάβα. Στις φωτογραφίες πιο πάνω θα δεις όσα ξεχώρισαν για το 2021 και θα σε κάνουν Don Draper σε περίπτωση που χρειαστεί να φτιάξεις το δικό σου Old Fashioned. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved