Η καταστροφή του περιβάλλοντος απειλεί και το ποτό μας

Η μπύρα, το κρασί και άλλα ποτά είναι προϊόντα που δεν μπορούν να φτιαχτούν εκτός του οικοσυστήματός μας.

Το πώς μια φυσική καταστροφή μπορεί να καταστρέψει μια φυτική παραγωγή το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Κάθε φορά που πέφτει χαλάζι ή κάποια ξαφνική παγωνιά ο νους μας τρέχει στους παραγωγούς που χάνουν μέσα λίγα λεπτά της ώρας τους κόπους και τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει ακόμα πιο συχνές τέτοιες καταστροφές και μάλιστα έχουν προστεθεί κι άλλες, πολλές ακόμα. Το χειρότερο είναι ότι κάποιες από αυτές φαίνεται να αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά κλίματος οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε σκέψεις για το μέλλον τους.

 

 

Πολλές φορές πίνοντας το αγαπημένο μας ποτό, όποιο κι αν είναι αυτό, ξεχνάμε πως έχει τουλάχιστον ένα αγροτικό προϊόν σαν βάση και πως αν παραγωγή του επηρεαστεί με κάποιο τρόπο, επηρεάζεται και το ίδιο το ποτό. Το κρασί είναι το πιο χαρακτηριστικό του είδους. Είναι ένα ζωντανό προϊόν, σχεδόν σαν οργανισμός, από τον τρύγο μέχρι την τελευταία σταγόνα που θα πέσει στο ποτήρι αυτού που θα καλοπαντρευτεί. 

Οι μεγάλης έντασης και διάρκειας ξηρασίες έχουν καταστρέψει πολλά αμπέλια, από τη Γαλλία, μέχρι την Καλιφόρνια. Τα γαλλικά αμπέλια έχουν ένα ακόμα μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν, την παγωνιά. Φέτος οι Γάλλοι αμπελουργοί αναμένουν τη μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 40 χρόνων και η συχνότητα των φαινομένων που καταστρέφει το σταφύλι υπολογίζεται ότι θα μειώσει την παραγωγή του γαλλικού κρασιού στον μισό όγκο στα επόμενα χρόνια.

 

 

Ξαφνικές παγωνιές πλήττουν και τη συνήθως ηλιόλουστη Βραζιλία που πλήττει από τα δέντρα του καφέ μέχρι τα ζαχαροκάλαμα. Εκτός από την cachaca κινδυνεύει και ο αγαπημένος μας καφές γιατί η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αλκοολούχα και μη ποτά. 

Οι πυρκαγιές δεν καίνε μόνο δάση και σπίτια όπως είδαμε και στην Εύβοια πρόσφατα. Στην Αυστραλία έχουν χαθεί αμπέλια χιλιάδων τετραγωνικών τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για εμάς η παραγωγή ρετσίνας θα έχει άμεσο πρόβλημα από του χρόνου από τη στιγμή που οι ρητινοπαραγωγοί της Εύβοιας έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

 

 

Όμως τα ποτά δεν περιέχουν μόνο φυτικά προϊόντα, αλλά περιέχονται και μέσα σε αυτά. Μιλάμε φυσικά για τα βαρέλια στα οποία ωριμάζουν, από το κρασί μέχρι το ουίσκι. Η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές και η υπερυλοτόμηση, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους παραγωγούς που ψάχνουν βαρέλια. 

Οι παραγωγοί σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν τη θέσπιση κανόνων που θα κάνει πιο βιώσιμη την παραγωγή τους χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτό γιατί όλες οι λύσεις που προτείνονται και εγγυώνται ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε από μια απλή μπύρα που περιέχει κριθάρι και λυκίσκο, μέχρι ένα πανάκριβο κονιάκ χιλιάδων ευρώ, δημιουργούν σημαντικά, αλλά αναγκαία οικονομικά εμπόδια. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved