Γιατί η τεκίλα που πίνεις πρέπει να είναι φιλική με τις νυχτερίδες

Η μόδα με τους celebrities που βγάζουν δικιά τους τεκίλα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Μπορεί οι νυχτερίδες να έχουν ταυτιστεί με τους βρικόλακες και τα αίματα, όμως όλοι ξέρουμε ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των νυχτερίδων είναι φυτοφάγες και δεν ενοχλούν τον άνθρωπο. Για τους παραγωγούς τεκίλας είναι και πολύτιμοι βοηθοί γιατί οι νυχτερίδες που λατρεύουν τη γύρη της αγαύης, αναλαμβάνουν και τη γονιμοποίησή της. Δηλαδή χωρίς νυχτερίδες δεν έχουμε τεκίλα, τέλος.

 

 

Τώρα που έχουμε την προσοχή σου, πάμε να δούμε τι γίνεται με όλους αυτούς διάσημους που θέλουν να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους με ένα μπουκάλι τεκίλας που φέρει την αφεντομουτσουνάρα τους. Η ξαφνική αυξημένη ζήτηση για την πρώτη ύλη της τεκίλας, της μπλε αγαύης, έχει δημιουργήσει τεράστιες εκτάσεις μονοκαλλιέργειας του συγκεκριμένου κάκτου. Η έλλειψη ποικιλίας στα φυτά απομακρύνει τις νυχτερίδες οι οποίες αναζητούν αλλού ένα πιο σύνθετο φυτικό περιβάλλον. 

 

 

Οι νυχτερίδες δυσκολεύονται να βρουν γύρη και για έναν ακόμα λόγο, η υπερεκμετάλλευση των κάκτων τους οδηγεί γρήγορα στην απόσταξη και πολλοί δεν προλαβαίνουν να ανθίσουν και να βγάλουν γύρη αφήνοντας και πάλι νηστικές τις νυχτερίδες. Για να αντιστραφεί το κλίμα, ο Rodrigo Medellin έχει βαλθεί μόνος του να αλλάξει την κατάσταση. Κατάφερε να ενώσει 7 μεγάλους παραγωγούς τεκίλας και 3 μεσκάλ και τους έπεισε να επενδύσουν σε μια πιο φιλική προς τις νυχτερίδες καλλιέργεια αγαύης. O Rodrigo είναι πλέον γνωστός ως o Batman του Μεξικού.

 

 

Η συμφωνία των παραγωγών προβλέπει ότι το 5% των φυτών που θα καλλιεργούνται μέσα σε μια έκταση αγαύης θα είναι από πολλά διαφορετικά φυτά για να ενισχυθεί η παραγωγή γύρης. Ένα άλλο 5%, των ριζών της αγαύης αυτή τη φορά δεν θα αξιοποιείται προς απόσταξη, αλλά θα μένει ανέπαφο να ανθίζει και να παράγει ακόμα περισσότερη γύρη και τελικά να πράγει σπόρους για μελλοντικές καλλιέργειες.

 

 

Η προσπάθεια του Rodrigo Medellin να σώσει τις νυχτερίδες του Μεξικού έγινε πρόσφατα ντοκιμαντέρ από το PBS όπου και εξηγεί την εμμονή του με τα συμπαθή, αν και όχι τόσο όμορφα ιπτάμενα θηλαστικά. Του πήρε πάρα πολλά χρόνια να πείσει για την αναγκαιότητα ενός υγιούς περιβάλλοντος για τις νυχτερίδες και σίγουρα ο ορατός κίνδυνος να καταστραφεί η παραγωγή τεκίλας μακροπρόθεσμα έπαιξε τον ρόλο του. Πλέον οι τεκίλες των παραγωγών που τις σέβονται φέρουν περήφανα στο μπουκάλι τους την ένδειξη “Bat Friendly”, σίγουρα καλύτερο από όνομα κάποιου influencer.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved