Ένα ταξίδι στην παράδοση της μικροζυθοποιίας με την Grimbergen.

Περιηγηθήκαμε στις νέες εγκαταστάσεις της ιστορικής ζυθοποιίας με αφορμή την επιστροφή της εντός των τειχών της μονής.

Δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να ζήσουμε τη μυσταγωγία της επίσκεψης σε ένα ζωντανό μουσείο. Για τους περισσότερους από εμάς όταν ακούμε βέλγικη μοναστηριακή μπύρα δύσκολα πιστεύουμε ότι εννοείται κυριολεκτικά και αναφέρεται μόνο για τον θρύλο και την παράδοση. Όμως η Grimbergen είναι μια αυθεντική μοναστηριακή μπύρα, που παράγεται από μοναχούς. Για του λόγου το αληθές, τα ηνία της ξενάγησης ανέλαβε ο Πατέρας Karel Stautemas. Είναι η ψυχή του νέου μικροζυθοποιίου, του Grimbergen Abbey, σηματοδοτώντας την επιστροφή της παραγωγής μπύρας εντός των τειχών της μονής.

 

Όμως μας εξήγησε ο Πατέρας Karel, η παραγωγή μπύρας στη μονή είχε σταματήσει μετά τη Γαλλική Επανάσταση, καθώς μια πυρκαγιά κατέστρεψε συθέμελα τις εγκαταστάσεις διακόπτοντας μια πορεία 9 αιώνων στη ζυθοποιία. Άλλωστε και το σήμα της Grimbergen είναι το αρχαιοελληνικό σύμβολο του Φοίνικα που καταφέρνει και αναγεννάται από τις στάχτες του και οι μοναχοί το γνωρίζουν καλά αυτό.

Η επιστροφή εντός των τειχών της μονής δεν θα μπορούσε να γίνει με μια απλή μεταφορά της παραγωγής της μπύρας, αλλά μόνο με μια επανάσταση στην τέχνη της ζυθοποίησης. Για την Carlsberg, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας ανήκει η Grimbergen, το στήσιμο ενός μικροζυθοποιίου είναι το διαβατήριο για την παραγωγή craft και specialty ζύθων. Σε ένα μικροζυθοποιίο η μεγαλύτερη επένδυση είναι οι άνθρωποι που το στελεχώνουν και όχι κάποιος φαντεζί εξοπλισμός ή διαφημιστικά κόλπα, και στο Grimbergen Abbey το τήρησαν κατά γράμμα.

 

Grimbergen Beer

Ο Πατέρας Karel δεν ήταν μόνο ξεναγός στις εγκαταστάσεις και στην ιστορία της μονής, αλλά είναι και ζυθοποιός κατέχοντας τον τίτλο του Abbey Brewer. Όντας ενεργός μοναχός με αρκετά βαρύ πρόγραμμα, καταφέρνει να κλέψει λίγο χρόνο ανάμεσα στα θρησκευτικά του καθήκοντα και το φιλανθρωπικό του έργο για να επιβλέπει την παραγωγή μπύρας. Η σεβάσμια παρουσία του εγγυάται ότι η μπύρα που θα βγει από το Grimbergen Abbey θα είναι όσο πιο παραδοσιακή και αυθεντική γίνεται κατά τα μοναστηριακά πρότυπα.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον χωρίς να διαγράφεται το παρελθόν.

Από την άλλη, σκέτη η παράδοση χωρίς προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνη της. Ο Πατέρας Karel έχει δίπλα του έναν ανέλπιστο wingman, τον 28χρονο Marc-Antoine Sochon. Ο Marc, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει προλάβει να ζήσει και να εργαστεί ως ζυθοποιός στην Αυστραλία, τη Δανία, τη Γαλλία και τώρα πια στο Βέλγιο.Έχει τον τίτλο του Master Brewer και κατάγεται από τη Γαλλία.  Είναι αυτός που θα προσπαθήσει να εισάγει καινοτόμες μεθόδους ζύμωσης, να πειραματιστεί και να δημιουργήσει νέες μπύρες, πάντα σεβόμενος τη σχεδόν χιλιετή παράδοση της μονής. Γι’αυτό ακριβώς είναι το τέλειο δίδυμο με τον 57χρονο Πατέρα Karel.

 

 

Αυτή η μικρή ομάδα ζυθοποιών, με την ασφάλεια και τη σιγουριά που εμπνέει το περιβάλλον της μονής έχουν στήσει μια μικροζυθοποιία που ελάχιστη σχέση έχει με τις μεγάλες, τις βιομηχανικής κλίμακας ζυθοποιίας. Είναι περισσότερο ένα εργαστήρι μέσα στο οποίο θα πειραματιστούν. Μην ξεχνάμε πως η παράδοση της βελγικής μπύρας τη θέλει πολύπλοκη και αρωματική, μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που επιτρέπει την αναζήτηση και τον εμπλουτισμό στοιχείων κατά την παρασκευή της. Το γεγονός ότι έχουν άπλετη ελευθερία να πειραματιστούν τους αποδεσμεύει από το άγος της μαζικής παραγωγής. Αν μια ιδέα δεν τους βγει, θα πάνε στην επόμενη, μέχρι να βρουν εκείνη τη συνταγή που αξίζει να φέρει την εμπωνυμία Grimbergen.

Για τον ίδιο τον Πατέρα Karel η αναγέννηση της παραγωγής μέσα στη μονή είναι και η ευκαιρία για την αναγέννηση της βέλγικης μπύρας, σαν άλλος Φοίνικας που θα καταφέρει να κατακτήσει και πάλι τους φίλους της μπύρας ανά τον κόσμο. Είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved