Ρούμι: 8 ετικέτες που επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι δεν είναι μόνο για cocktails

Άσε στην άκρη τα λευκά και άγουρα του είδους και πιες σαν τον Ernest Hemingway.

Αν σκεφτούμε ότι οι περιοχές που παράγουν ρούμι είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα, είναι περίεργο που δεν είναι πολύ πιο δημοφιλές. Όταν λέμε κοντά δεν εννοούμε φυσικά γεωγραφικά, αλλά κυρίως πολιτισμικά και κλιματολογικά. Σίγουρα η Καραϊβική είναι πιο κοντά στη νοοτροπία μας από ότι οι χώρες που παράγουν ουίσκι, βότκα και gin. To premium ρούμι έχει περάσει πολλά χρόνια στην αφάνεια και μαζί με την τεκίλα, είχε τον ρόλο του ποτού που πίνεται εύκολα και γρήγορα από φοιτητές. 

Το πρώτο ρήγμα σε αυτό το στερεότυπο ήρθε με τη δυναμική επανεμφάνιση των cocktails. Μπορεί πια το Mojito και το Daquiri να σου φαίνονται μακρινές και ομιχλώδεις αναμνήσεις, όμως ήταν αυτά που έσπασαν τον πάγο και άνοιξαν τον δρόμο. Τώρα ήρθε το πλήρωμα το χρόνου για τη νέα φάση κατά την οποία οφείλει να περιέλθει το ρούμι και η Ελλάδα είναι ιδανικό πεδίο λαμπρής δόξας. Ο ίδιος ο Hemingway αγαπούσε λίγο παραπάνω το σκέτο ρούμι από ότι τα cocktails του. Κεχριμπαρένιο, πικάντικο και πληθωρικό στην επίγευσή του, καταφέρνει να χωρέσει σε μία γουλιά όλο το πάθος της Καραϊβικής. 

 

 

Ο εποχικός κανόνας του ποτού θέλει τα σκουρόχρωμα ποτά να καταναλώνονται τον χειμώνα και τα διάφανα το καλοκαίρι. Όμως αυτός είναι ένας κανόνας τον οποίο το ρούμι τον αψηφά με περιφρόνηση. Ένα premium ρούμι απολαμβάνεται 12 μήνες τον χρόνο και ο τρόπος που το κάνει είναι σχεδόν μαγικός. Ανάλογα με την εποχή που το πίνει κανείς αντιλαμβάνεται διαφορετικά χαρακτηριστικά ως πιο έντονα. Τον χειμώνα αναζητάς τα μπαχαρικά του και το καλοκαίρι τη φρουτώδη δροσιά του. Η ικανότητά του ίδιου μπουκαλιού να προσφέρει εντελώς διαφορετική εμπειρία ανάλογα με τις σύνθήκες κατά τις οποίες πίνεται, το κάνουν μοναδικό ποτό.

 

 

Οι ετικέτες που παρουσιάζονται στις παραπάνω gallery αναδεικνύουν με διαφορετικό τρόπο όλες τις αρετές τις οποίες οφείλει να έχει ένα καλό ρούμι. Η επαφή με τον θαλασσινό αέρα και την πνιγηρή τροπική υγρασία, ο γενναιόδωρος ήλιος καθώς και οι ναυτικές, ακόμα και πειρατικές, ιστορίες που συνοδεύουν τον μύθο πολλών ετικετών φτιάχνουν πολύπλοκα γευστικά χαρμάνια που περιμένουν να τα εκτιμήσει αυτό που ξέρει να πίνει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved