Bladnoch Vinaya: Ένα ουίσκι με σεβασμό στο παρελθόν και το βλέμμα στο μέλλον

Τα Lowlands δεν έχουν την αίγλη άλλων περιοχών της Σκωτίας και αυτό το εξαιρετικό single malt έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Το αποστακτήριο του Bladnoch συμπλήρωσε αισίως 2 αιώνες ζωής και μπορεί να μην έχει σκωτσέζικο ιδιοκτησιακό καθεστώς εδώ και λίγα χρόνια, όμως σε καμία περίπτωση δεν έβαλε νερό στο ουίσκι του, ίσως λίγο πάγο μόνο. Για να αποδείξουν τα νέα αφεντικά πως θα μείνουν πιστοί στην κληρονομιά των 200 ετών αποφάσισαν να προσφέρουν στο κοινό το Vinaya το οποίο καταφέρνει να πατάει αριστοτεχνικά πάνω σε δύο βάρκες, αυτή της παράδοσης και αυτή του πειραματισμού.

 

 

Vinaya στα σανσκριτικά σημαίνει κάτι μεταξύ σεβασμού και ευγνωμοσύνης, μια ονομασία που φιλοδοξεί να πιστοποιήσει την τήρηση της πατροπαράδοτης ποτοποιίας. Στη σανκριτική επωνυμία περιορίζεται και όποια ξενική επιρροή του Bladnoch Vinaya παραμένοντας ένα γνήσιο και περήφανο τέκνο των Lowlands. 

Οι δύο βασικές αρετές του Bladnoch είναι παρούσες και ορίζουν τον χαρακτήρα του. Παραμένει non-chill filtered αρνούμενο να περάσει στη σύγχρονη τεχνική φιλτραρίσματος. Το νερό συνεχίζει να προέρχεται από τον ομώνυμο ποταμό που έδωσε στο αποστακτήριο το όνομά του, με μοναδική απουσία αυτή των πρόσθετων χρωστικών. Το αποτέλεσμα είναι να διατηρεί τη φρέσκια και ανάλαφρη αίσθηση που αφήνουν όλα τα Bladnoch, ακόμα και το Vinaya με την 46,7% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Η καινοτομία που εισάγει το Vinaya για την Bladnoch είναι η διαδικασία ωρίμανσης. Αυτή χωρίζεται σε δύο σκέλη με τη μισή ποσότητα να ωριμάζει σε βαρέλια που κάποτε ωρίμαζε bourbon και την άλλη μισή να ωριμάζει σε βαρέλια που περιείχαν sherry. Και στις δύο περιπτώσεις ωρίμανσης τα βαρέλια ήταν φρέσκα στην προηγούμενη τους χρήση με το Vinaya να είναι το «δεύτερο χέρι». 

 

 

Ο μοναδικός αυτών συνδυασμος βαρελιών για πρώτη φορά για τη Bladnoch είχε σαν γευστικό αποτέλεσμα την ενίσχυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και ένα πολύ πιο σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων. Το μήλο, τα άνθη και μια υποψία σοκολάτα συνυπάρχουν κάτω μια αδιαπέραστη παρουσία πιπεριού καθόλη τη διαδικασία της δοκιμής. Η ηλικία του Vinaya σκοπίμως δεν ανακοινώνεται, ώστε να δοθεί έμφαση στην ιδιαιτερότητα της διαδικασίας της ωρίμανσης, με την τιμή του να ανέρχεται στις 50 λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved