Πώς θα δημιουργήσεις το δικό σου home bar στο σπίτι αυτό το καλοκαίρι

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι να μην θυμίζει σε τίποτα όλα όσα έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, παρόλα αυτά ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη μερικές αξίες που παραμένουν σταθερές. 

Ο υδράργυρος που μέρα με τη μέρα «ανεβαίνει» μαζί με τη διάθεσή μας, η ανυπομονησία για τη στιγμή που θα βρέξουμε τα πόδια μας στην πλησιέστερη ακτή, η ακόρεστη δίψα για απολαυστικά, δροσερά βράδια στο μπαλκόνι συντροφιά ένα παγωμένο cocktail, που αναδύει αυθεντικό άρωμα καλοκαιριού, μας κάνουν να ανυπομονούμε.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη και αν «κολλάμε» κατά καιρούς με τις signature συνταγές των mixologists που «παίζουν» στα hype μπαράκια της πόλης, κανένα από αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα «σπιτικό» ποτάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια μας.

Τι κι αν δεν είσαι τόσο... περπατημένος όσο ο Tom Cruise στο «Cocktail» του 1988 ή δεν ξέρεις να κάνεις... ζογκλερικά με το σέικερ; Στήνοντας το δικό σου home bar στον πάγκο της κουζίνας και εμπλουτίζοντας την «εργαλειοθήκη» σου με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα καλύτερα αποστάγματα, τα υλικά και το απαραίτητο φυσικό μεταλλικό sparkling νερό Perrier που με τις μοναδικές του φυσαλίδες θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τις πιο κορυφαίες μίξεις για εσένα και τους κολλητούς σου.

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθεί μία λίστα με όλα όσα δεν πρέπει να λείπουν από το αυτοσχέδιο bar σου.

Επενδύοντας προσεκτικά στην πρώτη ύλη

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις το δικό σου home bar, είναι να ετοιμάσεις μία λίστα με τα ποτά που επιλέγεις εσύ και οι φίλοι σου στις εξόδους σας. Μην προχωρήσεις σε άσκοπες αγορές από τον ενθουσιασμό σου να πειραματιστείς. Ξεκίνα με τις all time classic επιλογές που σου επιτρέπουν να «ξεκλειδώσεις» πολλές και διαφορετικές συνταγές. Η vodka, το gin, ένα ελαφρύ ρούμι, μία φιάλη bourbon και μερικά μπουκάλια από φυσικό μεταλλικό sparkling νερό PERRIER με μηδέν θερμίδες, είναι οι βασικές προσθήκες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις πρώτες σου απόπειρες στο bartending και να ανακαλύψεις ένα κρυφό ταλέντο, που ούτε εσύ γνώριζες πως είχες.

bar

 

Σκεφτόμαστε όπως ένας επαγγελματίας

Το μυστικό για να δημιουργήσεις στο σπίτι σου ένα cocktail επαγγελματικών προδιαγραφών, είναι να σκέφτεσαι όπως ένας επαγγελματίας. Για να το πετύχεις αυτό, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε κάποια απαραίτητα σύνεργα, όπως ένα ανοιχτήρι με πολλές κεφαλές, ένα μεταλλικό σέικερ με αποσπώμενο σουρωτήρι, τον... σωτήριο δοσομετρητή, μία ράβδο για ανακάτεμα και ένα κουτάλι με μακριά λαβή. Στο εμπόριο θα βρεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι σε μία πληθώρα τιμών που καλύπτει κάθε budget. Ωστόσο, μην διστάσεις να δώσεις κάτι παραπάνω για να αποκτήσεις συσκευές που αντέχουν στον χρόνο και εξασφαλίζουν ένα άκρως απολαυστικό αποτέλεσμα, υψηλών προδιαγραφών.

Δίνοντας έμφαση στην εμφάνιση

Εάν στη γεύση αντιστοιχεί το 70% της απόλαυσης, τότε στην εμφάνιση ενός cocktail ανήκει το υπόλοιπο 30%, που πρέπει να λάβεις πολύ σοβαρά υπόψη σου. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη και μεγέθη ποτηριών. Διαχρονικά και δημοφιλή cocktails όπως η margarita, η pina colada, το zombie, σερβίρονται σε πολύ συγκεκριμένα ποτήρια, ενώ σύμφωνα με τους οινολόγους, ακόμη και η κάθε ποιότητα κρασιού, θέλει το δικό της ποτήρι! Αλήθεια, ήξερες πως τα αφρώδη cocktail, σερβίρονται σε ποτήρια που ονομάζονται «flute» και διαθέτουν ένα στενό και μακρύ σχήμα που δίνει μεγάλο περιθώριο και διάρκεια στις φυσαλίδες μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, έτσι ώστε ο «χαρακτήρας» και η φρέσκια ζωηράδα του cocktail, να διατηρείται για περισσότερη ώρα; Όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο λαχταριστό πρέπει να δείχνει ένα ποτό, αλλά με το ότι το καθένα προορίζεται για ένα συγκεκριμένο σκεύος. Πίσω από κάθε φιάλη, κρύβεται μία διαφορετική μυσταγωγία και φιλοσοφία, την οποία σκοπός του ποτηριού είναι να την εκφράσει. Γιατί νομίζεις ότι η μαμά σου έχει όλα εκείνα τα κρύσταλλα στον μπουφέ του πατρικού; Τι λες; Μήπως να της ζητούσες μερικά;

poto

 

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Ειλικρινά, τι θα ήταν ένα cocktail χωρίς όλες αυτές τις όξινες, γλυκιές, πιπεράτες, δροσιστικές «πινελιές» που γαργαλάνε τον ουρανίσκο μας; Τα μπαχάρια, η γαρνιτούρα, το σιρόπι, ο χυμός που θα επιλέξεις, είναι οι λεπτομέρειες που θα σε ανακηρύξουν... πρωταθλητή στο bartending και συγχρόνως, θα καθορίσουν την επιτυχία της συνταγής σου. Ακριβώς για αυτό, μερικοί από τους πιο κορυφαίους mixologists, συνιστούν ανεπιφύλακτα την προσθήκη παγωμένου PERRIER στα cocktails, αφού είναι ένα υλικό που με την απλότητα και την καθαρή υφή του, αναδεικνύει και δίνει περισσότερη ένταση στα συστατικά που εμπεριέχει το κάθε ποτό.

Extra tip: Σε κάθε περίπτωση, μην παραμελήσεις τα straight edge άτομα της παρέας! Για τους φίλους που αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, μπορείς να προσθέσεις στα ράφια του ψυγείου σου, τη νέα premium σειρά Perrier & Juices. Το διακεκριμένο και γευστικό beverage με GOLD βραβείο στην κατηγορία «Healthy Cold Beverage of the Year» των Healthy Diet Awards για το 2020. Κυκλοφορεί σε τέσσερις ανατρεπτικούς συνδυασμούς, φράουλα και ακτινίδιο, ανανά και μάνγκο, ροδάκινο και κεράσι, ενώ αναμένουμε και μια τέταρτη γεύση, με λεμόνι και γκουάβα!

perier

 

Απολαυστικά και... νοικοκυρεμένα

Κλείνοντας, μην ξεχνάς πως η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε έναν ερασιτέχνη και έναν επαγγελματία barman, είναι η οργάνωση και η καθαριότητα. Με άλλα λόγια, μόλις τελειώσεις με το ποτό σου ή «σπάσουν» οι κολλητοί από το σπίτι, φρόντισε να καθαρίσεις καλά τον πάγκο και τα εργαλεία σου και να τα τοποθετήσεις στις θήκες τους, μέχρι την επόμενη φορά που θα τα χρειαστείς. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το μπαλκόνι σου φέτος το καλοκαίρι θα γίνει το πιο hype ποτάδικο της γειτονίας, που θα σερβίρει λίγους αλλά... τους καλύτερους, δηλαδή την παρέα σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved