Εύκολες συνταγές για να μην πάθεις σκορβούτο την Καθαρά Δευτέρα.

Εργένη ψωνίζεις από «Βαρβάκειο», μαγειρεύεις και μένεις μακριά από κονσέρβες.

Αγαπητέ εργένη το ξέρουμε και το ξέρεις πως υπάρχουν(ε) οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να φας αύριο, Καθαρά Δευτέρα, σάπιες κονσέρβες και λαγανίτσα ορφανή για πολλοστή φορά στη ζωή σου. Αδερφέ μας, δεν είσαι σκυλί στο αμπέλι για να τρως τα αποφάγια του σούπερ μάρκετ, με δύο-τρία απλά βήματα μπορεί αύριο να φας σαν άρχοντας. Και να πιεις τα ουζάκια όπως σου αξίζει μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Πρώτα από όλα μη μου σκας, και ρωτάς «που να ψωνίζω τέτοια ώρα;». Στη «Βαρβάκειο» Αγορά έχουνε απόψε ολονυκτία ενώ και διάφορα άλλα μαγαζιά και κεντρικές αγορές στην Αθήνα αλλά και σε όλη την χώρα θα είναι ανοικτά αύριο το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Οπότε άσε τα «αλλά» και τις δικαιολογίες! Εμείς θα σε πάρουμε από το χεράκι να σε πάμε μια βολτούλα από την άλλη πλευρά, εκεί που οι γεύσεις είναι αυθεντικές και δεν είναι πηγμένες στα συντηρητικά.

Τα «καλούδια» που θα πάρεις από τη «Βαρβάκειο»

sarakostiana 1

Πάρε μπλοκάκι για γράφε:

1. Ελιές

2. Τουρσί

3. Χαλβά

4. Χταπόδι ξυδάτο

5. Κυδώνια και γενικά όστρακα ωμά (μη ξινίζεις τα μούτρα σου, είναι ο υπέρτατος μεζές, οφείλεις να μάθεις να τον τρως!)

Ούζο έχεις στο σπίτι λογικά οπότε το αφήνουμε αυτό στην άκρη. Τη λαγάνα θα την ψωνίσεις από φούρνο και, μεταξύ μας, αν δεν θες να μαγειρέψεις, αγοράζεις και έτοιμη ταραμοσαλάτα (αρκετά καλής ποιότητας) και είσαι έτοιμος, γλύτωσες από την λαίλαπα με τις κονσέρβες. Αν όμως είσαι πραγματικά μερακλής κάνε ένα μικρό βήμα για σένα αλλά ένα τεράστιο βήμα για το στομάχι σου. Μαγείρεψε!

 1. Ταχίνι με λεμόνι για «βούτες» με τη λαγάνα

rsz baba ghanoush

Επειδή πρέπει να την σπας την ταραμοσαλάτα και με κάποιο άλλο ντιπ, δοκίμασε αυτό. Όσο ξενέρωτο και αν σου φαίνεται, πίστεψε μας, τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν και αυτή η ταχινοσαλάτα είναι η απόδειξη για αυτό.

Υλικά

400 γρ ταχίνι

2 σκελίδες σκόρδο

Χυμό από 1,5 λεμόνι

1,5 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

½ κουτάλι του γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (ή μπούκοβο αν προτιμάς, και καλά κάνεις, ελληνικά προϊόντα)

Αλάτι, πιπέρι

Λίγος μαϊντανός (προαιρετικά)

 

1. Χρειάζεται γουδί ιδανικά και όχι μιξεράκι! Άκου λοιπόν, πρώτα από όλα, λίωσε τα σκόρδα μαζί με το αλάτι και το μπούκοβο στο γουδί (χτύπα καλά ρε!) μέχρι να σχηματίσουν μία πάστα.

2. Ρίξε το ταχίνι, το μισό ελαιόλαδο και το κύμινο και ανακάτεψε πολύ καλά.

3. Μην βιάζεσαι, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Το λεμόνι (χωρίς τα κουκούτσια) το προσθέτεις λίγο λίγο λες και φτιάχνεις ριζότο. Ρίχνεις τρεις σταγόνες, ανακατεύεις και πάμε ξανά. Μέχρι να «σωθεί» όλο. Αν σου έχει γίνει πολύ σφιχτό το μείγμα, ρίξε μερικές στάλες νερό.

4. Αλάτι, πιπέρι και πάλι ανακάτεμα. Στο τέλος πασπαλίζεις με λίγο πιπέρι καγιέν (η μπούκοβο) και «γαρνίρεις» με μισή κουταλιά λάδι (και λίγο μαϊντανό αν θες).

 

2. Σουπιές με σπανάκι για να αντέξεις τα ούζα

cuttlefish with spinach and tomato

Δυναμωτικό και γευστικό φαγητό που θα σου δώσει extra power για να αντέξεις τον καταιγισμό από καραφάκια που προβλέπεται για αύριο. Χρειάζεσαι όπλα μαχητή, μην πας ξεβράκωτος στον πόλεμο, αυτό εδώ θα είναι η δύναμή σου.

Υλικά

700 γρ. σουπιές (το μελάνι ξεχωριστά)

700 γρ. σπανάκι

3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο

4 κρεμμυδάκια φρέσκα

μία χούφτα άνιθο

μια πρέζα (όσο χωράει σε τρία δάχτυλα δηλαδή) δυόσμος

μισό ποτήρι κρασί λευκό

Μισό λεμόνι

αλάτι,πιπέρι (φρεσκοτριμμένο ιδανικά)

 

1. Δίνεις φιλοδώρημα στο παιδί που σου τις πουλάει στην Κεντρική Αγορά για να τις καθαρίσει και να μην παιδεύεσαι. Σου δίνει χωριστά τα σακουλάκια με το μελάνι τους και εσύ, όταν πας σπίτι, αδειάζεις το μελάνι προσεκτικά σε ένα μπολ μαζί με 2-3 κούπες νερό. Αυτό το κάνεις για «κάτσει» η άμμος που έχει μέσα του.

2. Αφού ψιλοκόψεις τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δύοσμο ζεσταίνεις το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά (κάνα τετράλεπτο σκέψου) και τα σοτάρεις χαλαρά (μην τα γκαγκανιάσεις πρόσεχε!).

3. Κόβεις τις σουπιές κάθετα στη μέση μετά σε μικρότερες λουρίδες. Τις σοτάρεις και αυτές για 10'. Μετά ρίχνεις λίγο λίγο το νερό με το μελάνι (κουταλιά κουταλιά, χαλαρά, μέχρι να ρίξεις 1,5 κούπα συνολικά). Χαμηλώνεις φωτιά και αφήνεις να βράσουν για 15'.

4. Ύστερα προσθέτεις το σπανάκι και ¼ της κούπας από το «μελανόνερο» και συνεχίζεις το βράσιμο για 35'. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα ρίχνεις το κρασί, βάζεις ψηλή ένταση στην εστία για κάνα τρίλεπτο και αποσύρεις από τη φωτιά. Στο τέλος ρίχνεις το λεμόνι και το αλάτι και είσαι έτοιμος (αφού βέβαια ανακατέψεις καλά).

 

3. Η Ταραμοσαλάτα της Γιαγιάς

taramosalata giagias

Εδώ αγαπητέ εργένη σου εμπιστευόμαστε οικογενειακό μυστικό που το κρατάμε σαν φυλαχτό. Αυτή εδώ η συνταγή είναι από γιαγιά Σμυρνιά που ήξερε και μάγια, με αυτόν εδώ τον ταραμά τον μαγικό μεγαλώσαμε και στον παραχωρούμε «κτήμα ες αεί» σε σένα αλλά και στις επόμενες γενιές.

Υλικά

100 γρ λευκό ταραμά

2 λεμόνια χυμό

1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο

1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ κιλό χωριάτικο ψωμί καρβέλι (πρέπει να είναι μπαγιάτικο!)

 

1. Βγάζεις την ψύχα από το ψωμί και τη βρέχεις ελάχιστα με νερό, ελάχιστα όμως!

2. Βάζεις στο μίξερ τον ταραμά μαζί με λίγο λάδι και τα χτυπάς για 5 λεπτά.

3. Στη συνέχεια βάζεις την ψύχα και το κρεμμύδι λίγο λίγο, όχι όλο με τη μία!

4. Προσθέτεις εναλλάξ σιγά σιγά το λάδι και το λεμόνι, σε μια διαδικασία που είναι μερακλίδικη. Σιγά σιγά είπαμε, μην βιάζεσαι! Στο τέλος το αριστούργημα σου θα είναι έτοιμο και εσύ δε θα το πιστεύεις!

 

Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο τέλος. Άκουσε τις συμβουλές μας και θα μας θυμηθείς (και ίσως μας ευχαριστείς κιόλας). Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα και από καρδιάς να μείνειτε μακριά από τις κονσέρβες. Καλά Κούλουμα και καλά Ούζα αδέρφια!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved