Το Mortlach 16 ετών είναι για τους φανατικούς των έντονων εμπειριών

Μία ευρύτερη ματιά στο speyside whisky που αξίζει να προσθέσεις στο μπαρ σου. 

Αν αγαπάς το ουίσκι όσο και εμείς, θα χαρείς να μάθεις ότι το αποστακτήριο του Mortlach στο Dufftown, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την παγκόσμια διάδοση του ουίσκι σε χώρες έξω από την Ευρώπη – ειδικά όταν φτάνει μέχρι την Ινδία και μάλιστα έχει πιστό κοινό. Όταν το αποστακτήριο πέρασε στα χέρια του George Cowie και του γιου του Alexander -με τον τελευταίο να ευθύνεται για την χαρακτηριστική απόσταξη με 2,81 φορές ακριβώς- τα ουίσκι του επεκτάθηκαν μέχρι την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία. Και όλα αυτά κοντά στο 1890. Μέσα στην επόμενη πενταετία οι άμβυκες διπλασιάστηκαν από 3 σε 6, οπότε καταλαβαίνει κανείς πως η παραγωγή δεν ήταν σε καμία περίπτωση μικρή. Για το στόρι, η τωρινή παραγωγικότητα του Mortlach, είναι κάπου στα 2,9 εκατομμύρια λίτρα ετησίως.

over view 1b160e94dc 3cafe66740caad5deed0ae74593feb10

Και καλά όλα αυτά, αλλά ποιο είναι το κύριο στοιχείο που κάνει ένα ουίσκι ξεχωριστά διαχρονικό; Η ικανότητα του να εξελίσσεται. Το 16αρι Mortlach της σειράς Distiller’s Dram μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την σειρά Flora & Fauna, αλλά επαναπροσδιορίζει την ξεχωριστή και πολύπλοκη απόσταξη κάνοντας το ένα από τα πιο ιδιαίτερα speyside που μπορεί να δοκιμάσει κανείς – και το λες ιδανικό για τις Χριστουγεννιάτικες ημέρες που έρχονται. Εύκολο στην κατάποση, απλό και ξεκάθαρο στις νότες αλλά και με υπέροχο τελείωμα στη γεύση. Ιδιαίτερο όμως σε κάθε περίπτωση όπως και οι άνθρωποι του Dufftown που θα σε κοιτάξουν από πάνω ως κάτω μόλις σε γνωρίσουν - ποιος ξέρει, μπορεί να τους θυμίζεις Άγγλο τελωνιακό από την εποχή που το αποστακτήριο ήταν παράνομο.

6395905 Mortlach Distillery Event 2018 0189

Ξεχωρίζει ήδη από την πρώτη οσμή. Το τζίντζερ και η μαύρη φρέσκια σταφίδα δηλαδή που δηλώνουν εξαρχής την επιβλητική τους διάθεση, αλλά στο τελείωμα της όσφρησης υπάρχει και κάτι ακόμη που θα βοηθήσει να το ανακαλύψεις με μερικές σταγόνες νερό. Κιτροειδή και πιο συγκεκριμένη φλούδα πορτοκαλιού. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που χαίρεσαι ιδιαιτέρως να φέρνεις το ποτήρι κοντά στην μύτη. Στην παλέτα δεν υπάρχει τίποτε πιο ξεκάθαρο από τις ξυλώδεις νότες. Δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία ότι η Μητέρα Γη βρίσκεται στο ποτήρι. Βελανιδιά και μακαδάμια ή ακόμα και αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ίχνη από μαύρο πιπέρι επίσης (κάποια στιγμή μου έβγαλε και κανέλα). Αυτό είναι το speyside. Το τελείωμα θα εντοπίσεις γεύση από καρύδια ή και αποξηραμένες σταφίδες. Μέλι επίσης. Υπάρχει και λίγο τζίντζερ εκεί που θα νιώσεις την ευχάριστη «πίεσή» του στα ζυγωματικά σου.

69899520 2487367594824684 673836858067440196 n

Το 16αρι Mortlach της σειράς Distiller’s Dram είναι αυτό το έντονο σκουρόχρωμο ουίσκι για το οποίο τρελαίνονται οι πιστοί του. Τα βαρέλια από sherry έχουν κάνει αξιέπαινα την δουλειά τους, μετατρέποντας το σε πλούσιο γευστικά και αρωματικό. Είναι η σταθερή αξία ενός αποστακτηρίου που απλά ξέρει να κάνει πολύ καλά την δουλειά του. Recommended πάραυτα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved