Η Alfa Romeo συμμετέχει στη Milan Design Week με τη φουτουριστική Carabo

Ένα concept car που σχεδιάστηκε το 1968 και δείχνει πιο φρέσκο από ποτέ.

Η μαγεία του ιταλικού ντιζάιν δεν έγκειται τόσο στην άρτια αισθητική του αφήγηση, όσο το ότι αυτή η αρτιότητα μένει ανεπηρέαστη στο πέρασμα του χρόνου, του όποιου χρόνου. Ένα τέτοιο δείγμα δουλειάς είναι και η Alfa Carabo, ένα concept car που μπορεί να μην μπήκε ποτέ στην παραγωγή και να έμεινε σαν μια σχεδιαστική σπουδή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε σαν μία από τις πιο επιδραστικές σχεδιαστικές ασκήσεις σε τέσσερις τροχούς επηρεάζοντας το σχήμα άλλων διάσημων αυτοκινήτων σε βάθος δεκαετιών.

Η δημιουργία του Marcello Gandini βασίζεται πάνω στο σασί της 33 Stradale, ενός από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα όλων των εποχών, αλλά τίποτα πάνω του δεν θυμίζει το DNA που κρύβει. Γύρω από το κεντρομήχανο, σχεδόν αγωνιστικό αυτοκίνητο, ο κορυφαίος Ιταλός σχεδιαστής είδε το μέλλον και του έδωσε τρισδιάστατη μορφή. 

 

 

Το ύψος της Carabo δεν ξεπερνά το ένα μέτρο εγκαινιάζοντας την εποχή του wedge design. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το 1968 και αν το σχήμα της θυμίζει κάτι από Lamborghini Countach, είναι γιατί και αυτή φέρει την υπογραφή του Gandini. Στις ομοιότητες μεταξύ τους βρίσκουμε ακόμα και το άνοιγμα των πορτών προς τα πάνω σε στυλ scissors.

Για όσους νομίζουν ότι είναι απλά και μόνο μια σχεδιαστική άσκηση, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει και όλα τα μηχανικά μέρη της 33 Stradale μαζί με τον δίλιτρο V8 των 230 ίππων, ενώ η αεροδυναμική σφηνοειδής σιλουέτα της, της επιτρέπει να ξεπερνά τα 250 χαω. 

 

 

Αν κάτσουμε και σκεφτούμε πόσα supercars, και όχι μόνο, επηρεάστηκαν από το σφηνοειδές της σχήμα, θα φτάσουμε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 καθιστώντας τη ένα από τα πιο διαχρονικής επιρρόης concept cars όλων των εποχών και η σύντομη έξοδός της από το μουσείο της Alfa Romeo θα είναι ένα μικρό μάθημα για τη διαχρονικότητα που οφείλει να υπηρετεί το design.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved