Γιατί τα καταδυτικά είναι οι βασιλιάδες των ρολογιών

Όσες μόδες κι αν έρθουν θα περάσουν, εκτός από αυτή του ανθεκτικό καταδυτικού ρολογιού.

Ακόμα και το πιο απλό ρολόι, το τίμιο και cult Casio, αλλά και μέχρι το πιο περίτεχνο perpetual calendar, έχουμε να κάνουμε με ένα αντικείμενο που ενσαρκώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο την έννοια του overengineered. Δεν είναι τόσο πολύ το ότι ένα smartwatch ή ακόμα και το ίδιο το smartphone είναι κάνουν ήδη ό,τι κάνει ακόμα και το πιο εξελιγμένο ρολόι, αλλά το ότι διαλέγουμε το ρολόι που θα φορέσουμε, όχι με βάση τις ανάγκες μας, αλλά τις ανάγκες που φανταζόμαστε ότι έχουμε. 

 

 

Ειδικά στις επιμέρους κατηγορίες ρολογιών, βάζουμε την προσωπικότητά μας μπροστά, ή μάλλον την εικόνα που θα θέλαμε να καλλιεργήσουμε προς τα έξω, κάτι περίπου που κάνουμε ήδη στα καλοτριμαρισμένα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν σου αρέσουν τα ταξίδια, επιθυμείς ένα GMT, οι λάτρεις το αυτοκίνητου επενδύουν σε έναν χρονογράφο, οι εραστές της θάλασσας σε ένα καταδυτικό και πάει λέγοντας. 

Μια και μιλήσαμε για Casio παραπάνω, ο Πικέ διασκεδάζει τις εντυπώσεις με Σακίρα.

Βέβαια υπάρχει μία κατηγορία που δεν δρα σαν μεγεθυντικός φακός του lifestyle αυτού που του φοράει, μπορεί να είναι και εντελώς άσχετο με αυτό, τα καταδυτικά ρολόγια. Μπορεί να είναι κάποιος φανατικός με αυτά και να μην έχει δει ποτέ του θάλασσα, άλλωστε και η πατρίδα των καταδυτικών ρολογιών, η Ελβετία, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή. Γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό; Υπάρχει μία σειρά από λόγους για τους οποίους οι άντρες λατρεύουν αυτά τα ρολόγια και θα δούμε στη συνέχεια τους κυριότερους. 

 

 

Ας ξεκινήσουμε με το βασικό τους χαρακτηριστικό που είναι η αντοχή στο νερό. Είναι ελάχιστα πια τα ρολόγια που δεν έχουν ένδειξη 50 μέτρων αντοχής στο νερό, αν και αυτό το κατώτατο όριο αφορά κυρίως το πλύσιμο των χεριών και οριακά το κολύμπι στην επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αντοχή που αναφέρει ένα ρολόι δεν μετριέται απόλυτα σε μέτρα, αλλά και χρόνο. 

Για παράδειγμα κάποιος που κάνει καταδύσεις στα 20 μέτρα δεν θέλει ένα ρολόι αντοχής 100 μέτρων, αλλά 200 για να εξασφαλίσει τη διάρκεια αυτής της επίδοσης στον χρόνο. Με δεδομένο ότι ζούμε σε μία χώρα που ερχόμαστε συχνά σε επαφή με το νερό, η αντοχή σε αυτό είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Είναι σχεδόν απαραίτητη για κάποιον που χαίρεται το ελληνικό καλοκαίρι.  

Σειρά έχει η εμφάνιση, η οποία όσο υποκειμενική κι αν είναι, κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τη macho αντρική του αύρα. Φυσικά αυτό είναι αποτέλεσμα του όγκου που χαρακτηρίζει τη στιβαρή κατασκευή των καταδυτικών ρολογιών, ένας όγκος που μοιράζεται σε πάχος, διάμετρο και φυσικά την περίφημη περιστρεφόμενη στεφάνη. Αυτή έχει συνήθως την απαραίτητη χρωματική αντίθεση στο κλασικό 20λεπτο, άρα υπάρχει και το πρόσφορο έδαφος για την προσωπική πινελιά του καθενός. Σε αντίθεση με άλλα ρολόγια, δεν υπάρχουν περιορισμοί στα έντονα χρώματα και όλοι βρίσκουν αυτό που ψάχνουν. Τέλος η αθλητική τους εμφάνιση υποδηλώνει τον δυναμισμό αυτού που το φοράει, αν και τις περισσότερες φορές μάλλον την υπογραμμίζει πιο έντονα από όσο χρειάζεται. 

 

Τα καταδυτικά ρολόγια δεν φαίνονται μόνο ανθεκτικά, είναι κιόλας. Η αντοχή τους στο νερό τα κάνει ανθεκτικά και στην ξηρά, άλλωστε είναι φτιαγμένα να αντέχουν στην επαφή με τα βράχια, αντιστέκονται στη διάβρωση και χαράσσονται δύσκολα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα ακριβό καταδυτικό ρολόι μπορεί να γίνει καθημερινό ρολόι χωρίς να το λυπάται κανείς επειδή θα το χτυπάει από’δω κι από’κει.  

Μιλώντας για ακριβά καταδυτικά ρολόγια, η τιμή είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό που τα κάνει δημοφιλή. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν ποιοτικά ρολόγια για όλα τα βαλάντια, αλλά τα καταδυτικά είναι τα πιο «δημοκρατικά» από όλα. Ακόμα και με λιγότερα από 100€ μπορεί να αποκτήσει κάποιος ένα κανονικό καταδυτικό ρολόι με αντοχή στα 200 μέτρα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα Rolex Submariner σε όρους λειτουργικότητας. Το Casio Duro που φοράει ο Bill Gates και στο Amazon έχει κάτω από 40$, είναι το πιο χαρακτηριστικό VFM ρολόι. 

 

 

Το ακόμα καλύτερο είναι ότι αυτά τα καλά και φτηνά καταδυτικά ρολόγια, δείχνουν και πιο ακριβά από όσο είναι στην πραγματικότητα χωρίς να υποκρίνονται ότι είναι ακριβά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά είναι απλά χρηστικά ρολόγια και απέναντί τους έχουν υπερεκτιμημένα μπιχλιμπίδια, κάτι που συμβαίνει ακόμα και εντός της ίδιας εταιρείας όταν βάζεις ένα καταδυτικό δίπλα σε ένα dress watch με το ίδιο σήμα στη θέση 12 του καντράν.     



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved