To Omega Seamaster «Recife» σχεδιάστηκε στα 80's με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα

Με τόσα reissues από τα 70's είναι λογικό ένα ρολόι των 80's να μοιάζει απολύτως σύγχρονο.

Κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς τον μηχανισμό (pun intended) μέσω του οποίου τα ρολόγια που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ‘70 κατέκτησαν το status του cool. Ίσως τα κύματα της νοσταλγίας να είναι αυτά που καθορίζουν ποια δεκαετία είναι cool και ποια ξεπερασμένη και ίσως έχει αρχίσει σιγά-σιγά το κύμα αυτό να βρίσκεται στις παρυφές των 80s. 

Τα όρια μεταξύ κιτς και cult στα 80s είναι μάλλον δυσδιάκριτα αν και στην περίπτωση του Omega Seamaster 120 Recife η τοποθέτησή του στο φάσμα αυτό το κατατάσει στην «καλή» πλευρά. Η σειρά 120, όπως μαρτυρά το όνομά της, με αντοχή σε βάθος νερού 120 μέτρων ήταν η προσιτή σειρά καταδυτικών ρολογιών της εταιρίας που ποτέ δεν απέκτησε τη φήμη του κλασικού Speedmaster 300. Δεν ήταν το μειωμένο εύρος χρήσης όσο τό ότι οι Ελβετοί ουδέποτε πίστεψαν πραγματικά στις δυνατότητες των quartz ρολογιών.

 

Τα Seamaster 120 ήταν απλά μια προσθήκη στη γκάμα της Omega μαζί με τα αυτόματα γιατί αυτή ήταν η μόδα της εποχής. Ο μηχανισμός χαλαζία επέτρεψε στο εν λόγω ρολόι μια πιο λεπτή κατασκευή στην κάσα και μια πιο κομψή συνολικά σιλουέτα που ισορροπεί ανάμεσα στο καταδυτικό και το dress ρολόι. Η διάμετρος της κάσας στα 38mm και το πάχος των 8 mm το επιβεβαιώνουν. Ο μηχανισμός δεν είναι άλλος από τον quartz calibre 1430, γνωστός από άλλες προσιτές σειρές της Omega. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ακόμα άγνωστη καθώς πρόκειται για τη “Recife” που σημαίνει κύμα στα πορτογαλικά και μάλλον αφιερώθηκε στους surfers της Ipanema στη Βραζιλία.

Παρουσιάστηκε το 1985 και το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι το φινίρισμα του μπρασελέ και της κάσας. Για να θυμίζει την έκθεση στην αλμύρα της θάλασσας η επιφάνειά τους έχει διαβρωθεί χημικά και έχει οξειδωθεί. Έχει δανειστεί τους δείκτες του από το αντίπαλο δέος του Rolex Sea-Dweller, από το Ploprof, υποδεικνύοντας ότι δεν τόσο φτωχός συγγενής του Seamaster 300 όσο νομίζουμε.

Ο όλος αέρας που αποπνέει είναι τυπικός 80s με όλο τον φουτουρισμό που χαρακτήρισε εκείνη τη δεκαετία θυμίζοντας Mad Max και Back to the Future. Είναι άγνωστο ακόμα αν η Omega σκέφτεται να προχωρήσει σε κάποιο reissue, αλλά δεν θα ήταν έκπληξη αν το έκανε. Η φήμη του προηγείται καθώς το Recife πούλησε ελάχιστα και είναι περισσότερο γνωστό από την cult φήμη που το ακολουθεί. Ίσως μετά τα 70s να πλησιάζει η ώρα για ρολόγια που θυμίζουν 80s και δεν είναι απαραίτητα Casio, τι λέτε;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved