Γιατί το κρεβάτι λειτουργεί σαν ορός της αλήθειας

Νιώθουμε πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια του σεξ κι αυτό ρίχνει τις άμυνές μας.

Έχεις παρατηρήσει ότι στο κρεβάτι η γλώσσα σου λύνεται; Είναι κάτι που μάλλον συνειδητοποιείς λίγο πιο μετά όταν οι ενδορφίνες που έχουν απελευθερωθεί κατά τον οργασμό έχουν καταλαγιάσει και τότε η αμηχανία παίρνει τη θέση της έξαψης. Για κάποιον πολύ περίεργο λόγο νιώθουμε πάρα πολύ άνετα να μοιραστούμε ντροπιαστικές ιστορίες από τα φοιτητικά μας χρόνια με κάποια που θεωρητικά θέλουμε να της δείχνουμε μια τέλεια κι εξειδανικευμένη εικόνα, αλλά υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’αυτό το φαινόμενο.

Μια έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin μας ενημερώνει ότι η ερωτική επιθυμία είναι αρκετή για να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε μυστικά και να γινόμαστε πιο εξωστρεφείς. Ο μηχανισμός που μας ξεκλειδώνει μελετήθηκε στην έρευνα και είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες οι οποίες έκαναν χρήση κάποιου dating app. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων είναι ότι η μία είχε παρακολουθήσει μερικά ερωτικά βίντεο πριν από τη χρήση του app. Αυτή η ομάδα φάνηκε πιο πρόθυμη να μοιραστεί προσωπικές ιστορίες στο chat σε σχέση με την ομάδα που δεν είχε δει «θέαμα».   

 

 

Το μυστικό κρύβεται στην οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, και είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τον «ορό της αλήθειας». Χάρη σε αυτή χημική ουσία ο εγκέφαλός μας νιώθει ασφάλεια και οικειότητα ακόμα κι όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε αγνώστους. 

Ακόμα, οι νευροχημικές ενώσεις ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη συνεισφέρουν στο αίσθημα της ευφορίας. Όταν είμαστε πλημμυρισμένοι από αυτές τις χαρούμενες ορμόνες που συνοδεύουν τη σεξουαλική επιθυμία, απλά πέφτουν οι άμυνές μας σαν χαλασμένες ασφάλειες. Η λογική που ακολουθεί τη ζωή μας πάει για ολιγόλεπτες διακοπές και η γλώσσα μας αφήνεται. Τότε είναι που λέει και τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες.   

 

 

Η ερωτική επιθυμία συνδέεται με το αίσθημα της εμπιστοσύνης και τότε αρχίζουμε να νιώθουμε έλξη όχι μόνο με βάση την εμφάνιση, αλλά και με βάση των όσων μοιραζόμαστε σαν ιστορίες. Δεν μας αρέσει μόνο να λέμε ιστορίες, αλλά και να ακούμε, αυτό το bonding συνδέεται άμεσα με το σεξ και η άνεση στη συζήτηση κάνει τον δεσμό πιο ισχυρό.

Τα όρια αυτής της εξομολογητικής διάθεσης είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς. Αυτό που για κάποιον μπορεί να είναι μια αστεία ιστορία με πολύ αλκοόλ, μπορεί για κάποιον άλλον να είναι μια όντως τραυματική εμπειρία που θα προτιμούσε να ξεχάσει. Αν έχεις παρατήσει ότι μοιράζεσαι περισσότερα πράγματα από όσα θα ήθελες, ίσως θα έπρεπε να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σε μια πιο ψύχραιμη φάση συζήτησης στο κρεβάτι. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved