Πόσα βιβλία διαβάσαμε το 2021;

Αν το 2020 ήταν μία νέα έκρηξη για το διάβασμα, οι χρονιές που έρχεται θα δείξουν αν μάθαμε κάτι ή αν ήταν τάση που πέρασε.

Δεν ξέρουμε αν έχετε διαβάσει την είδηση σε κάποια εφημερίδα ή κάπου στο διαδίκτυο, αλλά το μόνο θετικό που συνέβη στις ζωές μας το 2020, είναι ότι ο κόσμος διάβασε περισσότερα βιβλία. Πέρα από εκείνα τα απίστευτα trends με τα banana breads που προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι υπήρξαν, το διάβασμα ήταν από τις όμορφες συνήθειες που κυριάρχησαν την περίοδο της καραντίνας που όλοι κλειστήκαμε στα σπίτια – ή και σχεδόν όλοι;

 

 

Τι συνέβη όμως με το 2021;

Κάποιοι αποκάλεσα το διάβασμα ως «τάση εξαιτίας της πανδημίας». Που είναι από μόνο του προβληματικό σαν δήλωση, καθότι το διάβασμα θα έπρεπε να είναι κάτι το βασικό και το σύνηθες στις ζωές μας, χωρίς να πρέπει να επηρεαστεί από τάσεις. Παρότι τη χρονιά που πέρασε οι πωλήσεις των βιβλίων κινήθηκαν λίγο-πολύ στα ίδια επίπεδα με το 2020, το μέλλον του βιβλίου και του διαβάσματος φαίνεται να το κρατούν οι Millennials – αυτή η ταλαιπωρημένη γενιά που έχει ήδη βιώσει διάφορα δυσάρεστα.

Σύμφωνα με έρευνα του Global English Editing, οι Millennials διαβάζουν περισσότερα βιβλία από οποιαδήποτε άλλη γενιά, την ίδια στιγμή που περίπου 1.5 εκατομμύριο νέα βιβλία εκτυπώθηκαν το 2021. Είναι επίσης η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια που η μυθοπλασία κατάφερε -ως genre- να ξεπεράσει τα ρομαντικά μυθιστορήματα, ενώ την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν φανατικοί bookworms διαβάζοντας περισσότερο από μία ώρα την ημέρα. Η Ελλάδα δεν έχει διόλου άσχημη θέση καθότι είναι τέταρτη στην κατάταξη πίσω από την Φιλανδία, την Εσθονία και την Πολωνία, σε σημείο μάλιστα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι πηγαίνει τόσο λάθος σε αυτή τη χώρα με τέτοια αποτελέσματα να δείχνουν ενθαρρυντικά.

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο είναι η πτώση του eBook, παρότι η τεχνολογία δίδεται πλέον απλόχερα στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 53% των Millennials παγκοσμίως συνεχίζει να επισκέπτεται βιβλιοθήκες, ενώ η γενιά των Gen Z έχει αυξήσει το ποσοστό της στο διάβασμα από την πανδημία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους Millennials, προτιμούν τα social media για να διαλέξουν το επόμενο βιβλίο τους, κάτι που μπορείς -από μία άλλη σκοπιά- να το πεις και επικίνδυνο αναλόγως με τα βιβλία που προμοτάρονται. Τα βιβλία σημείωσαν κέρδη 26 δισεκατομμυρίων το 2021, με περίπου το 70% των χρηστών να αναφέρει ότι το print προσφέρει μία πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σε σχέση με το eBook. Ωστόσο στην Ευρώπη, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό βιβλίο έχει τα πιο αυξημένα ποσοστά στον κόσμο – και όχι άδικα.

Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή την μαυρίλα του κορωνοϊού, μπορούμε να πούμε πως το διάβασμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Άλλωστε η μάχη για αυτό ήταν πάντα αδιάκοπη και πόσο μάλιστα όταν το βιβλίο έχει περάσει χίλιες δυό καταστάσεις μέσα από την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Τουλάχιστον όσο υπάρχει το διάβασμα, θα υπάρχει και ελπίδα.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved