6 τραγούδια των Rage Against The Machine που μας άνοιξαν τα μυαλά

Ο Tom Morello έγινε 53 και του σβήνουμε κεράκια όπως πρέπει. 

Αν πρέπει να μιλήσουμε για την προσφορά του Tom Morello στην μουσική, θα χρειαζόταν να γράψουμε περισσότερες από 5.000 λέξεις. Τον αγαπήσαμε με τους Rage Against The Machine, τον τιμήσαμε με τους Audioslave και τον εκτιμήσαμε μετά τις solo δουλειές του.

Όμως η μουσική με την οποία μας μεγάλωσε ήταν αυτή των RATM. Μία μουσική που φρόντισε να πλάσει τον εγκέφαλο μας, να δώσει ήχο στις ανησυχίες μας και να μας κάνει να αμφισβητήσουμε μερικά μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά και που τείνουν να δείχνουν ονειρικά πλασμένα. Η μουσική των Rage Against The Machine, δεν είναι σημαντική μόνο για τον ήχο και τον στίχο, αλλά για την ποιότητα και την ελεύθερη σκέψη που προσφέρει στον καθένα ξεχωριστά. Και αυτός είναι ο αληθινός στόχος της μουσικής. Να αποτελεί τροφή για σκέψη.

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Tom Morello, θυμηθήκαμε 6 τραγούδια που τραγουδάμε όπου και αν σταθούμε μέχρι σήμερα.

 

1. Bombtrack

Ίσως ένα από τα καλύτερα δείγματα του παντρέματος ανάμεσα σε hip hop και rock ήχους, το Bombtrack είναι τόσο εκρηκτικό όσο και το όνομά του. Το πρώτο κομμάτι από τον πρώτο δίσκο των RATM, κέρδισε με τη μία το ανήσυχο κοινό των πιτσιρικάδων των 90s για την επαναστατική του διάθεση και τoν άνευ όρων πόλεμο που κήρυττε ενάντια στο σύστημα. Και δεν μας κάνει εντύπωση που ακούγεται ακόμα.

 

2. Bulls On Parade

O Zack de la Rocha ξεχώριζε πάντα για τον επιθετικό του στίχο. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο του μπαίνουν τα συμβόλαια θανάτου των κυβερνήσεων για αγορές και πωλήσεις όπλων. Ένα στιχουργικό μένος που συνοδεύτηκε εξαίσια από τις ικανότητες του Morello να κάνει την κιθάρα να ακουστεί σαν turntable. Ήχος που στοιχειώνει τους οπαδούς των RATM μέχρι σήμερα.

 

3. Sleep Now In the Fire

Σε παλιότερη συνέντευξη του, ο Morello είχε δηλώσει. «Το Sleep Now in The Fire είναι περισσότερο ένα μάθημα αμερικάνικης ιστορίας παρά τραγούδι. Ένα μάθημα που κανείς δεν θέλει να διδάσκει σε αυτή τη χώρα». Μουσικά ωστόσο, είναι παράλληλα και μία επίδειξη δεξιοτητων στο emcee από τον de la Rocha, ο οποίος καταπιάνεται με το θέμα της αποίκησης της Αμερικής και της σφαγής των Ινδιάνων από τους Ευρωπαίους.

 

4. Killing in The Name

Ακόμα και αν κάποιος δεν εντυπωσιάζεται από τον εκρηκτικό ήχο της κιθάρας του Morello, δύσκολα μπορεί να αγνοήσει το κυρίως μήνυμα αυτού του τραγουδιού. Το ‘'Fuck you I won’t do what you tell me’’ είναι πιθανότατα ένας στίχος που έχει φωνάξει όλος ο πλανήτης, με highlight την live εκτέλεση του τραγουδιού στο Woodstock του 1999, όταν η μπάντα έκαιγε παράλληλα την αμερικανική σημεία. Μέχρι σήμερα έχει  γίνει cover για πάνω από 20 διάσημες μπάντες και ο κόσμος το τραγουδάει με το ίδιο πάθος που το έκανε για πρώτη φορά το 1992.

 

5. Guerilla Radio

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και ώριμα κομμάτια που έχει ηχογραφήσει η μπάντα στην καριέρα της. Οι RATM κέρδισαν βραβείο Grammy για το τραγούδι, το οποίο απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη φήμη μετά την παρουσίαση του μέσα από τα ντοκιμαντέρ του Michael Moore. Τι είναι αυτό το τραγούδι; Ένα γερό μάθημα για όλα όσα ακούς καθημερινά γύρω σου και όσα σε καλούν να πιστέψεις. Ένα μήνυμα χωρίς προπαγάνδα, για όλη την προπαγάνδα που δέχεσαι καθημερινά για πράγματα που υποτίθεται ότι πρέπει να στηρίζεις και πρέπει να σ' αρέσουν. Και που κάποια στιγμή πρέπει απλά να αποφασίσεις πότε πρέπει να κόψεις το καλώδιο του ραδιοφώνου…

 

6. Calm Like A Bomb

Είναι πραγματικά μοναδικό το πώς διάλεξε ο Morello να συνοδέψει κιθαριστικά αυτό το τραγούδι. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μία συγχορδία και το πετάλι του παραμορφωτή, για να δημιουργήσει μία μελωδία που έμεινε στο πάνθεον του μουσικού πενταγράμμου. Ένα τραγούδι που σε βάζει στη θέση μίας ωρολογιακής βόμβας. Πότε έρχεται η στιγμή που ξέρεις ότι πρέπει να δράσεις; Που η καταπίεση σε φτάνει στα όρια σου και που η εικόνα σου για την κοινωνία γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη; Το να αντιδράς, δεν είναι που καλείσαι να κάνεις μόνο επειδή πρέπει. Κυρίως είναι επειδή το χρωστάς στον εαυτό σου και την αξιοπρέπεια σου. Και ποιο τραγούδι καλύτερο για να σε αφυπνίσει από το Calm Like A Bomb;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved