5 Britpop καψουροτράγουδα που σημάδεψαν την εφηβεία μας

Όταν έγραφες κασέτα για να ρίξεις το Μαράκι από το Γ4.

Η σημερινή επέτειος γενεθλίων του Noel Gallagher, μας βοήθησε να θυμηθούμε εκείνη την νοσταλγική εποχή των 90s. Που όλα ήταν πιο αθώα, που το κρατικό χρήμα έρεε ακλόνητο από τα δανεικά και που ο κόσμος άκουγε ακόμη ραδιόφωνο, το mainstream κοινό γνώρισε το Britpop. Ήταν λίγοι όσοι ασχολιόντουσαν με το άθλημα και γνώριζαν από παλιά την σκηνή (σ.σ.: βλέπε Longpigs ), αλλά οι πιτσιρικάδες της εποχής γνώρισαν μπάντες όπως οι Oasis, οι Suede, οι Blur και πολλές ακόμη που έφεραν τον πιο pop rock ήχο στις μπάντες.

Μιλάμε δηλαδή για την εποχή που λίγο πριν «πέσει» ο Δημήτρης Κόκοτας και ο Γιώργος Λεμπέσης, ο κοσμάκης και κυρίως οι γυναίκες, μεράκλωναν με το Wonderwall και τα άλλα ακούσματα της εποχής, λίγο πριν πέσουν στις αγκαλιές των αγοριών. Τι να κάνουμε; Πουλούσαν.

Τώρα όμως που μεγαλώσαμε και δεν καταπίνουμε αμάσητο ότι μας σερβίρουν -περίπου-  ψάχνουμε να δούμε αν πραγματικά ήταν η αγγλιστί εκδοχή της καψούρας στη μουσική. Και η αλήθεια είναι ότι τα παρακάτω, μία δουλίτσα την έκαναν.

 

Blur - Beetlebum

Υπήρχε το Song 2 που όλοι χοροπηδούσαμε πάνω-κάτω και μετά υπήρχε και αυτό. Η πιο smooth πλευρά του τραγουδιστή Damon Albarn, την οποία άκουγαν τα κοριτσάκια και έκοβαν φλέβες. Το Beetlebum δεν έπαιζε στα πάρτι, αλλά έκανε πάταγο στα cd players της εποχής- όπως και όλο το άλμπουμ. Και ασχέτως ότι πουλούσε στα κοριτσάκια,  το έλεγες και τίμιο τραγούδι. Βασικά ακόμα το λες.

Suede – Beautiful Ones

Δεν υπήρχε κάτι που ΔΕΝ πουλούσε σε αυτό το τραγούδι. Το ντύσιμο. Το στυλ. Οι κιθάρες. Το μαλλί του Brett Anderson. Έπαιζε φουλ στα ραδιόφωνα, το βιντεοκλίπ είχε γίνει διάσημο χάρη στο MTV και οι πιτσιρικάδες στο Λύκειο που είχαν μπάντες το έβαζαν στις playlist τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το τραγούδι, εν μέρει, σηματοδότησε μία ολόκληρη γενιά. Τότε όμως δεν το ξέραμε και απλά νομίζαμε πως πουλούσε στα κοριτσάκια. Και καλά κάναμε δηλαδή.

Pulp – Something Changed

Ύμνος των 90s, το άκουγαν αρκετά εναλλακτικά τυπάκια, ενώ όταν «έπεφτε» στα πάρτι ήταν σύνθημα για να πέσει φάσωμα και κωλοπιάσιμο. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. Εκεί είναι που αναγνωρίζεις την δυναμική ενός τραγουδιού, καθότι ακόμη και αν ο Cocker το έγραψε μετά από κέρατο, τα ζευγαράκια απανταχού το ερμήνευαν ως ερωτικό και άφηναν ελεύθερες τις πεταλούδες στα στομάχια τους. Και κανείς δεν έλεγε όχι σε φάσωμα τότε.

Blur – Girls And Boys

Δεν είναι ότι ξεχωρίζουμε τους Blur σε αυτό το αφιέρωμα. Αλλά όπως και να το κάνεις, αυτό το τραγούδι ήταν το χορευτικό κομμάτι της Britpop. Έπεφτε στα decks και σηκωνόντουσαν μέχρι και οι καρέκλες. Κορίτσια και αγόρια που πιθανόν δεν καταλάβαιναν το νόημα του τραγουδιού, αλλά άφηναν τον upbeat ήχο να τους παρασύρει. Ειδικότερα ήταν τραγούδι για «άντρες γύπες» οι οποίοι περίμεναν τη στιγμή που θα σηκωθούν όλα τα κοριτσάκια να χορέψουν. Καλή πατέντα για μία εποχή χωρίς Facebook.

Oasis – Wonderwall

Μπορούμε να γράψουμε πολλά για τους Oasis και τον Liam Gallagher, μία από τις πιο προβληματικές περιπτώσεις καλλιτεχνών στον πλανήτη Γη. Πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε αυτό: το Wonderwall το τραγουδούσε ο κοσμάκης παντού. Στα πάρτι. Στις εκδρομές. Στις παραλίες. Στα γήπεδα οι οπαδοί της Manchester United. Παντού. Και εκείνη την εποχή, αν ήξερες λίγη κιθάρα,  τα λόγια του Wonderwall και είχες και μαλλί λίγο Liam, έβγαζες γκόμενα για πλάκα και παίζει να ήσουν και ο πρώτος στην παρέα που θα έκανε σεξ. Τώρα, δεν το λες και όαση στη μουσική. Για κανένα λόγο. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved