Το αγαπημένο western του Martin Scorsese είναι ένα κλασικό διαμάντι του κινηματογράφου

Λάτρης του John Wayne και του John Ford.

Ένα από τα πιο κλασικά γουέστερν όλων των εποχών και για πολλούς η πιο ολοκληρωμένη ταινία του Ford, του πιο σημαντικού Αμερικανού σκηνοθέτη, η οποία άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο υπαρξιακό σινεμά των '60s.

Ο Ford, ο σπουδαιότερος αφηγητής του κλασικού κινηματογράφου, διακρίνεται για την απλότητα αλλά και την ευθύτητα της αφήγησης του, από την οποία δεν απουσιάζουν οι λυρικοί και ενίοτε τραγικοί τόνοι, όπως και το ανθρώπινο, καθημερινό χιούμορ.

O Martin Scorsese έχει βάλει πολύ ψηλά τη συγκεκριμένη ταινία και την θεωρεί σαν το απόλυτο αριστούργημα του western genre.

 

 

To The Searchers βρίσκεται σε πολλές λίστες αγαπημένων ταινιών από ανθρώπους σημαντικούς για τον κινηματογράφο κι ένας από αυτούς είναι ο ίδιος ο μαιτρ της κάμερας Scorsese.

«Ο John Wayne είναι ανυπέρβλητος στην ταινία, ξαφνικά βλέπεις αυτή την μοναχική και γιγαντιαία φιγούρα του να ξεπροβάλει μέσα από την έρημο και βλέπεις πως αντιδρά στον ρατσισμό, έναν ρατσισμό που μέχρι και σήμερα υπάρχει στην Αμερική» λέει ο Scorsese σχολιάζοντας την ταινία.

Ο John Wayne χαρίζει μια δυνατή ερμηνεία και ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αποτελεί την σύνθεση όλων των μοναχικών αποφασισμένων και εμμονοληπτικών ηρώων που στοιχειώνουν τις ταινίες του Ford

 

 
 

«Ήταν ο πρώτος χαρακτήρας που αμφισβήτησε την ίδια την Αμερική» λέει ο Scorsese. «Μόνο ένας καλλιτέχνης του μεγέθους του John Ford θα μπορούσε να φτιάξει έναν τέτοιο χαρακτήρα, μέσα σε μία απόλυτα παράξενη ταινία».

Ένα υποδειγματικό, αρχέτυπο γουέστερν, αλλά και συνδυασμός υπαρξιακού δράματος και road movie, με μεστή αφήγηση και θαυμάσια έρευνα των χαρακτήρων.

Η ταινία που έκανε τον Orson Welles να απαντά «John Ford, John Ford, John Ford» στην ερώτηση ποιοι είναι οι τρεις μεγαλύτεροι σκηνοθέτες της Αμερικής και έκανε ακόμα και τον Godard και τους έτερους Γάλλους Νεοκυματικούς να παραληρούν, είναι περισσότερο αυτό που ο Γάλλος θεωρητικός Andre Bazin βαφτίζει «επι- γουέστερν» (sur-western).

 

 
 

Με άλλα λόγια, είναι δείγμα της ανανεωτικής τάσης που εμφανίζεται στο είδος μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’40 ως αποτέλεσμα της βαριάς σκιάς του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«To Searchers είναι στην ουσία μία ιστορία φαντασμάτων, είναι η αναζήτηση της παλιάς Αμερικής» λέει ο Martin Scorsese.

Δες εδώ σκηνές από την ταινία The Searchers:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved