9 μουσικά ντοκιμαντέρ που θα σε βάλουν και πάλι σε συναυλιακό mood

Έχεις σχεδόν ξεχάσει πώς είναι να πηγαίνεις σε συναυλία λόγω της πανδημίας; Αυτά τα ντοκιμαντέρ θα σε βοηθήσουν να θυμηθείς και πάλι πώς είναι.

Το γύρισμα ενός μουσικού ντοκιμαντέρ είναι από τα πιο δύσκολα του είδους κι ας μην του φαίνεται. Δεν έχει τη δυσκολία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με τις ξεχασμένες πηγές. Δεν έχει τα ακατόρθωτες τεχνικές δυσκολίες των γυρισμάτων στην Αφρική ή στην Ανταρκτική. Έχει όμως μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της καθαρά πολιτιστικής ματιάς σε ένα μουσικό φαινόμενο και του κουτσομπολιού. 

Δυστυχώς πολλά «ντοκιμαντέρ» αυτοαποκαλούνται έτσι, ειδικά στον ωκεανό άχρηστης πληροφορίας του YouTube, και τελικά δεν είναι τίποτα άλλο από σκανδαλοθηρικά κίτρινα σκουπίδια που δεν προσφέρουν τίποτα άλλο από μια πολύωρη θέαση κλειδαρότρυπας. Τα ντοκιμαντέρ της παρακάτω λίστα δεν πατάνε την μπανανόφλουδα του κιτρινισμού. Μένουν πιστά στον σκοπό τους, και οι όποιες αναφορές στην προσωπική ζωή του μουσικού, γίνεται επειδή υπάρχει πραγματικός λόγος ουσίας, όπως πχ στην περίπτωση της Britney Spears. 

 

 

To 2021 μπορεί να καταγραφεί ως η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, από άποψης συναυλιών, όμως ήταν από τις πιο πλούσιες σε παραγωγή μουσικών ντοκιμαντέρ. Δεν είναι και λίγο από το τίποτα.

Framing Britney Spears

 

 

Σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της χρονιάς, και σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ. Η δικαστική φυλακή στην οποία ζούσε μέχρι τώρα η Britney Spears, μέσω της υποχρεωτικής κηδεμονίας που της ασκούσε ο πατέρας της, έγινε πρωτοσέλιδο στις μεγαλύτερες εφημερίδες και έγινε η αφορμή για να αναδειχθεί το σοβαρό πρόβλημα της επιμέλειας στην Αμερική.

Tina

 

 

Η ζωή και το έργο της Tina Turner, μια από τις διαχρονικά πιο ερωτεύσιμες γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας, αναλύονται από τους οσκαρικούς Daniel Lindsay και TJ Martin. Το ντοκιμαντέρ κάνει χρήση ενός πλούσιου αρχειακού υλικού από δηλώσεις και συνεντεύξεις της Tina χωρίς να πέφτει στην παγίδα της ωραιοποίησης σε ό,τι αφορά τα σκοτεινά χρόνια. 

Biggie: I Got A Story To Tell

 

 

Αν κάποιος καλλιτέχνης πεθάνει με τόσο τραγικό τρόπο όπως ο Notorious BIG, κατά κόσμον Christopher Wallace, μοιραία η κοινή γνώμη στρέφει το ενδιαφέρον της στα αίτια και τις συνθήκες του θανάτου. Ευτυχώς το συγκεκριμένο ρίχνει το βάρος στη ζωή και όχι στον θάνατο, την οποία αφηγούνται η μητέρα του και ο κολλητός του φίλος Sean “Diddy” Combs.

Pink: All I Know So Far

 

 

Αν το μοναδικό σας εμπόδιο για να κάνετε παιδιά είναι ο φόβος της αλλαγής του τρόπου ζωής σας, αυτό το ντοκιμαντέρ μπορεί να σας βοηθήσει. Μέσα από αυτό θα δείτε πώς η Pink καταφέρνει να μεγαλώσει τα δύο παιδιά της παραμένοντας punk. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι τελικά;

The Boy From Medellín

 

 

Είναι πολύ δύσκολο να γίνεις γνωστός για τους σωστούς λόγους αν είσαι από το Medellín. Σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη βία και τα ναρκωτικά, ο J Balvin κατάφερε, όχι μόνο ξεχωρίσει μέσω του reggaeton, αλλά να πάρει και θέση για τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κολομβία. 

Demi Lovato: Dancing With The Devil

 

 

Ένα από τα πιο δύσκολα στη θέαση ντοκιμαντέρ. Ξεκινώντας από το περιστατικό υπερβολικής δόσης που παραλίγο να τη σκοτώσει το 2018, ξετυλίγεται το επώδυνο κουβάρι της επιβίωσης της Demi Lovato. Μια ζωή με αρκετό πόνο και κακοποίηση, η οποία όμως περιέχει το πολύ σημαντικό μήνυμα της επανόδου στη ζωή.

1971: The Year That Music Changed Everything

 

 

Το ‘71 ήταν η χρονιά που βγήκε το The Revolution Will Not Be Televised και θα αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την χρονιά που είχε τα πάντα. Η κορύφωση του πολέμου στο Βιετνάμ, η Manson Family, ο George Harrison και άλλοι πρωταγωνιστές της χρονιάς που θα μπορούσε να είναι η τελευταία του κόσμου την αφηγούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Billie Eilish: The World’s A Little Blurry 

 

 

Πώς γίνεται μια έφηβη να κάνει όλη τη βιομηχανία του θεάματος να κρέμεται από τα χείλη της; Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό το χορταστικό, από διάρκεια, ντοκιμαντέρ καθώς βλέπουμε ένα νεαρό κορίτσι να συντρίβει πρότυπα μουσικής, ομορφιάς, στυλ και δημόσιας εικόνας και να τα χτίζει από την αρχή. 

Under The Volcano 

 

 

Εδώ δεν παρουσιάζεται η ζωή ενός καλλιτέχνη, δεν πρόκειται καν για κάποιο πρόσωπο, αλλά για ένα στούντιο ηχογράφησης. Το στούντιο του George Martin στο Montserrat καταστράφηκε πρόωρα λόγω ενός τυφώνα, όμως στη σύντομη ιστορία του φιλοξένησε γύρω από την εμβληματική πισίνα του τους Stevie Wonder, Paul McCartney, τους Police, τους Duran Duran κ.α. Εκεί ηχογραφήθηκαν επίσης και μερικά από τα μεγαλύτερα μουσικά διαμάντια, δεν έκαναν μόνο βουτιές στην πισίνα.

  4 SHARES