Γιατί όλες οι σκηνές δράσης στο σημερινό Hollywood είναι εντελώς λάθος;

Μία απορία που μας τη λύνει ο ένας και μοναδικός Jackie Chan.

Οι σκηνές δράσεις στο Χόλυγουντ κάτι έπαθαν μετά από την ταινία The Bourne Identity με πρωταγωνιστή τον Matt Damon. Κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να το ξεπεράσουν ποτέ. Η αλήθεια είναι πως οι σκηνές στις τωρινές ταινίες δράσης έχουν γίνει πολύ απροσδιόριστες για να τις κατανοήσουμε ολοκληρωτικά, πολύ σκοτεινές και πολύ θολές.

 

 

Μέσα σε μία δεκαετία οι σκηνές δράσης απέκτησαν πιο τρεμάμενα πλάνα, πολύ λίγο φως, και περισσότερες σκιές παρά πραγματικούς ηθοποιούς με σάρκα και οστά. Αυτό είναι άραγε αποτέλεσμα του ότι οι ηθοποιοί πλέον δεν είναι ικανοί να γυρίσουν μία σωστή σκηνή δράσης; Μήπως δεν το έχουν πλέον με τη λεγόμενη χορογραφία του σινεμά;

 

 
 

Από ένα σημείο και μετά το Χόλυγουντ άρχισε να το χάνει κάπως. Κι αυτό συνέβη με το να χρησιμοποιούν πολλά ειδικά εφέ και καθόλου σχεδόν πραγματικούς ηθοποιούς ή κασκαντέρ. Σίγουρα έτσι τους βγαίνει και πιο φτηνά αλλά το αποτέλεσμα τελικά δεν είναι και πολύ ικανοποιητικό.

 

 
 

Πριν όμως ξεσηκωθείτε και ετοιμάσετε την πυρά, έχω να πω πως σίγουρα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι Chad Stahelski και Derek Kolstad (John Wick, Atomic Blonde, κτλπ). Αλλά όμως η αντίθεση του σήμερα στις ταινίες δράσης και στο χθες είναι εμφανής από τις ταινίες που έκανε κάποτε ο θεός Jackie Chan.

Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και μετά από τόσα χρόνια ο κόσμος και οι θεατές προσελκύονται εικονικά από τις ταινίες του μάστορα του θεαματικού και γρήγορου ξύλου. Αυτές ήταν πραγματικές σκηνές δράσης, όχι σαν σήμερα που χρειάζεσαι Panadol Extra μετά από κάθε σκηνή που δεν ξεκαθαρίζεις τη τύφλα σου και δεν βλέπεις ποιος βαράει ποιον.

 

 
 

Κοίτα να δεις που τελικά θα γυρνούσαμε πίσω και θα εκθειάζαμε τις ταινίες του Chan. Κι όμως η κάθε σκηνή στις ταινίες του είναι προσεχτικά κι επίπονα χορογραφημένη, τόσο ακραία σωστή που ακόμη και σήμερα μοιάζει άρτια. Τι να σου κάνουν τα ειδικά εφέ μπροστά στην μοναδική ανθρώπινη κίνηση που καταγράφει ολοκάθαρα μία κάμερα;

 

 
 

Οπότε λοιπόν να είστε λίγο υποψιασμένοι γιατί όπου πέφτει πολύ μαύρο και πολύ σκιά κάποιο λάκκο έχει η φάβα και είτε ο ηθοποιός έχει πιεί το κάτι παραπάνω και δεν μπορεί να κουνήσει είτε ο σκηνοθέτης δεν έχει ιδέα από πού ξημερώνει στο σινεμά.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε εμείς που έχουμε το κόλλημα μας με τις ταινίες δράσεις είναι πως κάθε πλάνο πρέπει να είναι ένας ολοκληρωμένος πίνακας ζωγραφικής κι αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε και κάποιο διευθυντή φωτογραφίας.

Δες εδώ μερικές από τις πιο καλές σκηνές δράσης στις ταινίες του Jackie Chan:  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved