Η Ωραία Ελλάς: Το ιστορικό καφενείο που όρισε τη μοίρα της χώρας

Στο καφενείο «Ωραία Ελλάς» γράφτηκαν οι πρώτες σελίδες της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του 1839, κατά την περίοδο του Όθωνα, και ήταν ένας Ιταλός αυτός που το άνοιξε. Η νεαρή πρωτεύουσα είχε ανάγκη από τη θέσπιση ευρωπαϊκών θεσμών και ένα καφενείο κατά τα πρότυπα των βιενέζικων ή παριζιάνικων καφέ ήταν απόλυτη προτεραιότητα. Στη γωνία των οδών Ερμού και Αιόλου έτυχε να υλοποιηθεί τελικά η ανάγκη για ένα τέτοιο ευαγές ίδρυμα. 

Όπως η χώρα αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στη δύση και την ανατολή, έτσι και η Ωραία Ελλάς ήταν χωρισμένη στον χώρο που κάπνιζαν ναργιλέδες και στο σφαιριστήριο, το μπιλιαρδάδικο δηλαδή, καταφέρνοντας να φιλοξενεί και τους ανατολίτες, αλλά και τους δυτικότροπους. Και στους δύο χώρους του όμως ένωνε όλη την πολιτική ζωή της χώρας για γόνιμο, ή και όχι τόσο γόνιμο, διάλογο.

 

 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πολιτική ζωή του τόπου μοιραζόταν σε τρία ίσα κομμάτια, μεταξύ Βουλής, Παλατιού και του καφενείου «Ωραία Ελλάς». Οι εφημερίδες της εποχής το είχαν χαρακτηρίσει ως σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου και με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν τα μέσα κοινωνική δικτύωσης της εποχής. Πολύ γρήγορα έγινε ο τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων όσων αντιπολιτεύονταν τη βασιλεία του Όθωνα και αξίωναν τη θέσπιση Συντάγματος. 

Αυτό δεν ήταν κάτι που είχε ξεφύγει από την προσοχή του Παλατιού και ουκ ολίγες φορές επενέβη δια της βίας εντός του χώρου του καφενείου διαλύοντας συγκεντρώσεις και συλλαμβάνοντας τους λάβρους κατά της μοναρχίας ομιλητές. Η συμβολή του καφενείου «Ωραία Ελλάς» στην έξωση του Όθωνα ήταν καθοριστική, αφού μέχρι το 1862 είχε ουσιαστικά μετατραπεί σε κανονική λέσχη αντιμοναρχικών που διάβαζαν κείμενα του Ροβεσπιέρου με την Αστυνομία να το παρακολουθεί ασφυκτικά και να επεμβαίνει.

 

 

Μετά την έξωση του Όθωνα η πολιτική φύση του καφενείου ατόνησε και λίγα χρόνια αργότερα το μπιλιάρδο είχε μετατραπεί στην πρώτη πρόχειρη τράπεζα συναλλαγής μετοχών για το υποτυπώδες χρηματιστήριο της πόλης. Εκεί γινόταν η αγοραπωλησία των μετοχών της Λαυρεωτικής και εκεί γράφτηκε ο τραγικός επίλογος του πρώτου ελληνικού χρηματιστηριακού κραχ. 

Το κραχ σηματοδότησε και το ολοκληρωτικό τέλος για την «Ωραία Ελλάς» που έπαψε και τυπικά να λειτουργεί. Πολλά χρόνια αργότερα η «Ωραία Ελλάς» άνοιξε και πάλι τις πόρτες της, στην οδό Μητροπόλεως αυτή τη φορά, και εκτός από καφέ και εξαιρετική θέα, μπορεί κάποιος να θαυμάσει πολλά αντικείμενα και ντοκουμέντα εποχής από τα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους.                                                                                                                                                                                                                                             

         



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved