Μεταλάδες, ο H.P. Lovecraft είναι ο μπαμπάς σας!

5 heavy metal στιγμές εμπευσμένες από τον Άρχοντα του Τρόμου.

O Ηοward Phillips Lovecraft γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην περιοχή της Αμερικής που ονομάζεται Νέα Αγγλία μια μέρα σαν κι αυτή. Παρότι οι οιωνοί για να ζήσει μία αριστοκρατική ζωή φαίνονταν καλοί, αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Αντιθέτως το ένα πράγμα μετά το άλλο στράβωνε στη ζωή του: οικογενειακά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες, χάλια οικονομικά και -ίσως το χειρότερο όλων- ελάχιστη αναγνώριση των λογοτεχνικών του ικανοτήτων.

Η γυναίκα του τον άφησε, εκείνος πούλησε ακόμη και το πιάνο του για να τα βγάλει πέρα, δε σταμάτησε όμως ποτέ να σκαλίζει την κληρονομιά του: έναν τεράστιο όγκο κειμένων φαντασίας και τρόμου που (ουσιαστικά) του χάρισαν την αιωνιότητα· πριν φύγει για το Τελευταίο Μεγάλο Ταξίδι, σε νεαρή ηλικία, το 1937.

lovecraft gif small

 

Η Μυθολογία Κθουλού, το δικό του δημιούργημα, είναι ένα ατέλειωτο σύμπαν από απόκοσμα, εξωγήινα (;) πλάσματα που αργά αλλά σταθερά οδηγούν τους ήρωές του στην τρέλα. Αν ζούσε σήμερα θα μπορούσε να παινεύεται πως τα θρίλερ, η σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού και το heavy metal του χρωστάνε πολλά –στον ίδιο, τους εφιάλτες του αλλά και στους Μεγάλους Παλαιούς, τους Τρομερούς Θεούς των ατμοσφαιρικών διηγημάτων του.   

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 5 προσωπικά αγαπημένα τραγούδια ως φόρος τιμής σε εκείνον, από heavy metal μπάντες που έπιναν νερό στο όνομά του (μόνο μερικές, μιας κι ο κατάλογος είναι ατελείωτος). Σηκωνουμε τα μανίκια, κλείνουμε τα μάτια, πάταμε play, κι ετοιμαζόμαστε για μια ωραία βουτιά στην απόκοσμο τρόμο.  

 

1. Metallica- The Call of Cthulhu

Η Metallica, που πολλοί είχαμε αφίσα στο δωμάτιό μας, αποτείνουν στο Ride the Lighting (1984) έναν instrumental φόρο τιμής στον αγαπημένο τους συγγραφέα. Και εγώ κάποτε αποκοιμήθηκα, ενώ διάβαζα το ομώνυμο διήγημα στο κρεβάτι μου, με αυτό το κομμάτι. Για να ξυπνήσω στο ξέσπασμα της κιθάρας τόσο φοβισμένος όσο δεν έχω φοβηθεί ξανά στη ζωή μου ποτέ.

 

2. Entombed- Strange Aeons

“That is not dead which can eternal lie, And with strange aeons even death may die” είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στο διήγημα «Ανώνυμη Πόλη», λέξεις που σίγουρα έδωσαν έμπνευση στον George Martin για τον Οίκο των Γκρέιτζοϊ στο Game of Thrones. Αρκετά χρόνια πριν (1991) οι κορυφαίοι Σουηδοί deathmetal-άδες τον είχαν προλάβει.

Υγ: Διαβαστερά παιδιά, δύο χρόνια αργότερα θα έπαιρναν αφορμή από έναν άλλον «κατασκότεινο συγγραφέα», τον Τζέιμς Ελρόυ -για το Wolverine Blues τους.

 

3. Mekong Delta- The Music of Erich Zann

Στο ομώνυμο διήγημα, ένας βιολιστής προσπαθεί να κρατήσει μακριά τα «τέρατα» με τη μουσική του –σίγουρη διαδρομή προς την τρέλα με άλλα λόγια. Μαύρη τρέλα καταραμένη αντίστοιχα και αυτός ο concept δίσκος του 1988, όπου η μπάντα είπε να αναπαραστήσει «τις μελωδίες» του κειμένου. Ακούς μονάχα με δικιά σου ευθύνη, εγώ δεν αναλαμβάνω.

 

4. Manilla Road- The Return of the Old Ones

Το συγκρότημα έχει άλλο ένα κοινό στοιχείο με τον Lovecraft, πέρα από την αγάπη για τη λογοτεχνία του Τρόμου: δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ όσο πρέπει, άσχετα αν είναι από τα πλέον τίμια heavy metal ακούσματα εκεί έξω. Άκου τον ήχο του μπάσου και θα νιώσεις τους Μεγάλους Παλαιούς να κάνουν μερικά βηματάκια προς το μέρος σου…

 

 5. Iron Maiden – Live After Death

ΟΚ, ναι, εδώ δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στον συγγραφέα. Υπάρχουν όμως εκείνες οι λέξεις χαραγμένες, που τις μνημονεύσαμε πιο πριν (στο παράδειγμα με αρ. 3), πάνω στην ταφόπλακα του ιστορικού εξώφυλλου. Η σύμπραξη της σπουδαιότερης heavy metal μπάντας με τον σπουδαιότερο συγγραφέα Τρόμου θα έπρεπε να σου αρκεί. Βάλε τώρα το live να παίζει και άνοιξε μια μπύρα προς τιμήν του χέβι μέταλ αλλά και του παππού των μεταλλάδων, του H.P Lovecraft.

Ακολούθησε τον Γιώργο Ρομπόλα στο Facebook



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved