Funkadelic μα ποιοι είστε τέλος πάντων;

Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που το μουσικό διαστημόπλοιο των Funkadelic προσγειώθηκε στον πλανήτη Γη.

Όταν ο πρώτος δίσκος των Funkadelic κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 1970 από την ιστορική Westbound Records, άφησε κοινό και μουσικοκριτικούς - το λιγότερο που μπορούμε να πούμε - αμήχανους.

Για παράδειγμα η τότε παρουσίαση του άλμπουμ από το Rolling Stone τελείωνε με την φράση "Who needs this shit?".

Βέβαια η μουσική συνέχεια της τρελούτσικης πλην όμως υπερ-ταλαντούχας παρέας του George Clinton έδωσε μια καλή απάντηση στο ερώτημα τoυ δημοσιογράφου του Rolling Stone, όμως τότε, στο ξεκίνημα των 70s, ήταν σίγουρα δύσκολο να κατατάξει κάποιος με ακρίβεια την μουσική της μπάντας/κολεκτίβας που από το 1968 είχε σαν έδρα το Ντιτρόιτ.

Αυτή είναι η πιο καλτ μπάντα στην Ελλάδα.

 

Στο ντεμπούτο των Funkadelic συναντιούνται με απόλυτη μαεστρία, οι ψυχεδελικές αναζητήσεις του Hendrix - και όχι μόνο, η εκρηκτική φάνκι σόουλ του James Brown και του Sly Stone, η «βρώμα» των ΜC5, οι διαπλανητικές ανησυχίες του Sun Ra και φυσικά το doo wop υπόβαθρο του George Clinton.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας δίσκος που τάραξε για τα καλά τα νερά της ροκ, αλλά και της μαύρης μουσικής.

Το Funkadelic έλιωσε στα πικάπ μπόλικου κόσμου και επηρέασε μαζί με τα επόμενα δύο αριστουργηματικά άλμπουμ του συγκροτήματος Free Your Mind… And Your Ass Will Follow (1970) και Maggot Brain (1971) όσο λίγα τις μετέπειτα μουσικές καταστάσεις.

Οπότε τελικά τι είναι Funkadelic μαμά; Παίρνουμε την απάντηση από το στόμα του ιδρυτή της μπάντας και μεγαθηρίου του μπάσου, George Clinton: «Είναι ένα grinding funk πράγμα που στάζει cosmic soul (!). Ένα εναλλακτικό μουσικό όχημα που δεν έχει καμία σχέση με κανόνες και κοινωνικές συμβάσεις, εδώ τα σεξουαλικά ταμπού εξαφανίζονται και η μουσική οδηγεί τις αισθήσεις σε παράλληλα σύμπαντα».

Νομίζω ο George τα είπε όλα!

Funk On!

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τα καλύτερα στιγμιότυπα από την καριέρα των Funkadelic:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved