Ο Luc Besson ξέρει τι χρειάζεται μία καλή ταινία δράσης

Ο μετρ των action movies μέσα από τις εμβληματικότερες ταινίες του. 

Αν αξίζουν συγχαρητήρια στον Luc Besson, δεν είναι μόνο για τις ταινίες που έβγαλε, αλλά και για τους ιδιαίτερους χαρακτήρες που γέννησε. Χαρακτήρες που ενδεχομένως στην αρχή να φαινόντουσαν αρκετά underground και ιδιαίτεροι για να κερδίσουν μία θέση στα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Και όμως εκείνος τα κατάφερε. Έθεσε τις βάσεις για όλες τις ταινίες δράσης που ήρθαν με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Παρότι οι 2 τελευταίες ταινίες αυτής της λίστας δεν τον έχουν σκηνοθέτη αλλά μόνο σεναριογράφο, ο Besson είχε το όραμα να ξέρει με ποια projects αξίζει πραγματικά να ασχοληθεί. 

Πόσο καλά τις θυμάσαι;

 

La Femme Nikita

Για κάποιους ήταν από τις καλύτερες ταινίες δράσης των 90s. Για άλλους, η ταινία που έκανε τον Tcheky Karyo να ξεχωρίσει και μου μεταμόρφωσε την Anne Parillaud σε femme fatale. Όπως την βλέπουμε τώρα από το 2019, θα λέγαμε πως έπαιξε ρόλο κυρίως στη ζωή του ίδιου του Besson και στον τρόπο που αντιλήφθηκε την περιπέτεια μέσα στο κεφάλι του. Το Nikita ήταν ο λόγος που θέλησε να κάνει άλλη μία ταινία με τον Jean Reno – την οποία θα δεις παρακάτω. Πολύ περισσότερο όμως, ήταν αυτή η non stop δράση που παρακινούσε τον Besson να κάνει ταινίες και που βρήκε στο πρόσωπο μίας γυναίκας την απόλυτη lethal ηρωίδα. Κάτι που μέχρι τότε ο κινηματογράφος δεν είχε δει ιδιαίτερα. Το Nikita έβαλε τις βάσεις για όλες εκείνες τις ταινίες που ήρθαν μετά.

 

Leon: The Professional

Ο Jean Reno στα καλύτερά του και με το κοινό να γνωρίζει για πρώτη φορά την Natalie Portman. Το Leon είναι μία ταινία δράσης που είχε απ’ όλα. Πλοκή. Δράση. Υπέροχο σενάριο. Κυρίως όμως, χαρακτήρες. Από τον ίδιο τον Reno στο ρόλο του επαγγελματία δολοφόνου, μέχρι στον υπέροχο Gary Oldman όπου, κάποιοι, χαρακτηρίζουν τον ρόλο του βρόμικου αστυνομικού ως έναν από τους καλύτερους της καριέρας του. Με την πιτσιρίκα Portman να ολοκληρώνει το δραματικό στοιχείο της σειράς, το Leon είναι ένα από τα μαργαριτάρια των 90s που ο κόσμος θυμάται ακόμη και βλέπει με όρεξη στις επαναλήψεις. Και όχι άδικα.

 

The Fifth Element

Επηρεασμένος από το Blade Runner και τα Alien, ο Besson ονειρεύοταν καιρό ένα sci-fi διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα sci-fi δράσης με έναν χαρακτήρα που ήξερε από δράση. Ο Brice Willis, ο άνθρωπος των  Die Hard, μεταμορφώθηκε στον πιο φονικό οδηγό ταξί του Γαλαξία, με μία Milla Jovovic που έμεινε περισσότερο γνωστή για τις ημίγυμνες σκηνές της παρά για την υποκριτική της. Αλλά αυτό είναι το Χόλιγουντ. Σε κάθε περίπτωση το Fifth Element ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ταινιών που βλέπεις ευχάριστα μέχρι σήμερα χωρίς ωστόσο να μασάς τα νύχια σου από την αγωνία. Και το πειραματικό αυτό sci-fi, ήταν κάτι που στη συνέχεια υιοθέτησαν αρκετοί σκηνοθέτες.

 

Transporter

Πες ό,τι θέλεις σήμερα για το Transporter (το πρώτο) αλλά εκείνη την εποχή, ήταν αυτού του είδους η ταινία που χαιρόταν να βλέπει ένας άντρας. Ένας εναλλακτικός και πιο σύγχρονος James Bond. Αυτοκίνητα, γυναίκες, ξύλο και πολύ πιστολίδι. Ένας Jason Statham που έκτοτε μπήκε στο μικροσκόπιο και μετατράπηκε στον απόλυτο action hero. Τα Transporter αποτέλεσαν τα Die Hard της νέας εποχής και της νέας χιλιετίας – αν σκεφτεί κανείς πως το πρώτο βγήκε κοντά στο 2002. Ήταν η αρχή για μία σειρά από ταινίες που δεν είχαν την ίδια επιτυχία, αλλά έδωσαν άλλο νόημα στις ταινίες δράσης και κυρίως, στις σκηνές δράσης τους.

 

Taken

Η ταινία που μετέτρεψε τον Liam Neeson σε action hero στα γεράματα – παρότι ο ίδιος το 1999 είχε αρνηθεί τον ρόλο του James Bond. Το Taken είναι μία ώριμη ταινία δράσης του Luc Besson. Μία Nikita σε αντρικό πρόσωπο αλλά πολύ καλύτερα εκπαιδευμένη. Και αυτό το στοιχείο που κάνει την διαφορά φαίνεται. Περισσότερες μάχες σώμα με σώμα, λιγότερο πιστολίδι και με τον Liam Neeson να κάνει συστηματικά μαθήματα Wing Chun και Nagasu για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές σκηνές. Το αποτέλεσμα γνωστό: ένας άνθρωπος υπερόπλο απέναντι στους πάντες και τα πάντα. Non stop δράση που έφερε στον Neeson όχι μόνο 2 ακόμη ταινίες, αλλά μία ολόκληρη action hero ταυτότητα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved