Τα αδέρφια του Umbrella Academy είναι ό,τι έλειπε από ένα υπερηρωικό σύμπαν

 

Ο Κlaus και ο Five θα κατακτήσουν τον κόσμο μας.

Πέρα από ατσαλάνιες στολές του Iron Man και τα σφυριά του Thor, την βία του Punisher και την cocky συμπεριφορά του Spider Man, υπάρχει ένας κόσμος πιο σκοτεινός που δεν έχει καμία σχέση με εκείνον της Marvel. Δηλαδή οκ, για να μην είμαστε αχάριστοι, μπορεί η Marvel να μας έχει χαρίσει υπέροχες στιγμές, αλλά ποτέ της δεν είχε αυτόν τον σκοτεινό, ατμοσφαιρικό κόσμο που έβρισκε κανείς στα κομικς της Darkhorse – τα οποία φιλοξενούσαν τίτλους όπως το Sandman, το Hellblazer του John Constantine αλλά και πολλά ακόμη του Frank Miller. Τι έκανε λάθος η Darkhorse; Απορροφήθηκε στην DC.

 

 

Αυτό ωστόσο δεν αλλάζει το γεγονός πως στην εκδοτική έκαναν την εμφάνισή τους, αξιόλογοι τίτλοι όπως το Umbrella Academy -από τα νέα κόμιξ της σειράς φαντασίας- που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να προβάλλεται στο Netflix. Δεν θέλουμε να κάνουμε spoiler για την υπόθεση, αλλά θα αρκεστούμε στην βασική πληροφορία. Πρόκειται για μία ομάδα παιδιών που γεννήθηκαν το 1989 την ίδια μέρα και έχουν αποκτήσει ιδιαίτερες ικανότητες. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Sir Reginald Hargreeves ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να υιοθετήσει 6 από αυτά και να μετατρέψει τα παιδιά σε σούπερ ήρωες που θα τα βάλουν με το Κακό. Ακούγεται ένα ωραίο Marvel σενάριο. Αλλά φυσικά και δεν είναι μόνο αυτό.


Γιατί το Umbrella Academy έχεί όλη την μαυρίλα και την κατάλληλη δόση drama που κάνει τα κόμιξ της Darkhorse να ξεχωρίζουν. Και επίσης έχει αυτούς τους δύο. Τα δύο αδέρφια που κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα τέσσερα. Ο Klaus θα μπορούσε να είναι και ο Freddie Mercury. Με την διαφορά ότι βλέπει νεκρούς, μιλάει μαζί τους  και -όταν δεν είναι μαστουρωμένος- μπορεί να τους κάνει να πολεμήσουν για εκείνον. Ο Five -που αρνήθηκε να πάρει όνομα και επέμενε να τον φωνάζουν «Πέντε»- μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο. Στη σειρά, επιστρέφει μετά από 20 χρόνια απουσίας, διατηρώντας την 10χρονη υλική του υπόσταση. Έχουμε λοιπόν έναν 60αρη σε σώμα 10χρονου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και ένας καλοεκπαιδευμένος πράκτορας της CIA. Γιατί όμως ξεχωρίζουν;

umbrella academy number five


Σε ένα μόνιμα βαρετό σύμπαν που θέλει τους ήρωες να πετούν φλόγες από τα χέρια τους, να είναι άτρωτοι και να ντύνονται σε φανταχτερές στολές, ο Klaus και ο Five διατηρούν τα ανθρώπινα στοιχεία τους. Είναι κάτι που βλέπεις σπανίως σε υπερήρωες, παρά μόνο στο δραματικό κομμάτι που στοίχειωσε την παιδική τους ηλικία και τους έκανε αυτό που είναι σήμερα. Πέρα όμως από όλα αυτά, έχουμε και εκείνα τα αληθοφανή στοιχεία που θα επηρέαζαν ανθρώπους με τις δικές τους ικανότητες αλλά και με βάση όσα έχουν ζήσει. Ο Klaus είναι ένας ναρκομανής, για τον απλούστατο λόγο ότι από μικρό παιδί έβλεπε νεκρούς να προσπαθούν να του μιλήσουν. Τα ναρκωτικά, ήταν η μόνη διέξοδος σε κάτι τόσο τρομαχτικό. Ο Five μπορεί να δείχνει πιτσιρικάς, αλλά μαζί με την εμπειρία ενός 60αρη κουβαλάει και την λόξα του ανθρώπου που έζησε μία ολόκληρη ζωή σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη (σ.σ. μικρό σπόιλερ εδώ).

Klaus 1 1014x570

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα επεισόδια που έχουν ως βάση τα δύο αδέρφια, είναι τα πιο ενδιαφέροντα για τον λόγο ότι δεν διαθέτουν την σωματοδομή ή την «Captain Marvel» τύπου ενέργεια για να τινάξουν τους εχθρούς μακριά. Θα ματώσουν, θα υποφέρουν, θα τρέξουν σαν κυνηγημένοι και θα βασιστούν περισσότερο στα ένστικτά τους για επιβίωση, παρά στο οπλοστάσιο που διαθέτουν. Αυτό ακριβώς το στοιχείο, των ηρωών δηλαδή που δίνουν βάση στα καθημερινά skills τους και βάζουν το μυαλό και την λογική να δουλέψουν υπερισχύοντας της δύναμης, είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά στο υπερηρωικό σύμπαν. Λογικό από την μία γιατί έχουμε να κάνουμε με σούπερ ήρωες. Από την άλλη ωστόσο, ο  ικανός και συνάμα χιουμοριστικός τρόπος που επιλέγουν ο Five και ο Klaus να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις, κάνουν τους υπερήρωες να δείχνουν αφόρητα βαρετοί και προβλεπόμενοι. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι σε κάποια σημεία μοιάζουν περισσότερο να έχουν μία σχέση «Φονικό Όπλο» ή «Στάρσκι & Χατς» παρά μία σχέση Μπάτμαν & Ρόμπιν. Τα άλλα τα είδαμε. Τα μάθαμε, τα βαρεθήκαμε, ξέφτισαν. Ο τρόπος με τον οποίο τα δύο αδέρφια κατέκτησαν τον κόσμο μας, είναι επειδή δεν θυμίζουν σε τίποτα ένα συνηθισμένο δίδυμο σούπερ ηρώων. Και πολύ μας αρέσει.

Υπομονή για την δεύτερη σεζόν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved