Ότι τα Social Media είναι ναρκωτικό το ξέραμε. Με αυτό το βίντεο μάθαμε και πώς παρασκευάζονται

Requiem for a like.

Post στο Facebook: «Τα Social Media είναι σαν τα ναρκωτικά. Είμαστε εθισμένοι, φυλακισμένοι σε μία σχέση εξάρτησης από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε». 

Από κάτω; Πανικούλης. Likes, shares, σχόλια βροχή, «σωστοοος» ο ένας, «πόσο δίκιο;» η άλλη, «το κλέβω» ο πιο κάτω. Ανακυκλωμένη διάδραση και κοινή παραδοχή μίας ασθένειας, μάλλον ανίατης. 

Δεν είναι υπερβολή, έστω και κατ' ευφημισμό, να πεις ότι τα Social Media μοιάζουν με ναρκωτικά, από τη στιγμή που είναι εθιστικά. Ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις. Κοινωνικές, ψυχικές, πνευματικές, ή ακόμα και σωματικές. Είναι κάτι που ήδη ξέραμε. Κάτι που έχουμε δεχτεί και αποδεχτεί. Η αντίληψη της εξάρτησης και η γνωμάτευση του εθισμού δεν συνταγογραφούν εξάλλου και τη συνειδητή απεξάρτηση

Ίσως ωστόσο να ήταν ένα ισχυρό σοκ για όλους αν βλέπαμε πώς παρασκευάζεται αυτό το ναρκωτικό. Ποια είναι, από την αρχή μέχρι το τέλος της, η παραγωγική αυτή διαδικασία που φέρνει το χαπάκι μπροστά στις οθόνες μας και μας προσκαλεί να το καταναλώσουμε σε αλόγιστες ποσότητες και σε παθητικές καταχρήσεις. 

f2


Κάποιοι, λοιπόν, έφτιαξαν ένα τέτοιο βίντεο, που προβάλλει, έστω και χάριν συμβολισμού, την παρασκευή των κοινωνικών παραισθησιογόνων του διαδικτύου, αποκαλύπτει τα συστατικά τους και ξεδιπλώνει τη διαδρομή τους, μέσα από μηχανικές και περιοδικές κινήσεις παραγωγής, οι οποίες δεν διαφέρουν και πολύ από την περιοδικότητα της κατανάλωσης. 

Αντέχετε να το δείτε χωρίς τη χρήση σοσιαλομιντιακών ουσιών; Αξίζει μια δοκιμή:

Social Media


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved