Το κτίσμα που πήγε τη ζωοφιλία σε άλλο επίπεδο

Οι Νορβηγοί μας το υπενθυμίζουν: Άνθρωπος παρατηρητής κι όχι θηρευτής. 

Έχουμε καταλήξει στο ότι οι Σκανδιναβικές χώρες, δίνουν πολύ μεγαλύτερη αξία στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος από τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γουστάρουν να μολύνουν, να καίνε δάση και να βλέπουν ζώα σε κλουβιά. Τους φαίνεται βάναυσο και πρωτόγονο. Και σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, οι Σκανδιναβοί –και στην προκειμένη περίπτωση οι Νορβηγοί- δεν είναι μόνο λόγια.  

norwegian reindeer pavilion 1

Επειδή ακριβώς λοιπόν ο κοσμάκης στη Νορβηγία δεν είναι καθυστερημένος, βρήκε μία αρχιτεκτονική λύση ώστε ο κόσμος που επισκέπτεται τα εθνικά πάρκα και όλους τους προστατευμένους χώρους, να μην αισθάνεται πως βρίσκεται σε κάποιο ζωολογικό κήπο.

norwegian reindeer pavilion 4

Εδώ και λίγο καιρό, το Εθνικό Πάρκο Dovrefjell -το οποίο βρίσκεται κοντά στο Τρόντχαϊμ- φιλοξενεί ένα νέο οικοδόμημα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το οποίο επιτρέπει στους τουρίστες και τους φυσιολάτρεις Νορβηγούς, να παίρνουν «μάτι» τους ταράνδους και τους αγελαδοβούβαλους της περιοχής, χωρίς να χρειαστούν να είναι κλεισμένα σε κλουβιά.

Το κτίσμα είναι σε τέτοιο σημείο που επιτρέπει στον κόσμο να απολαμβάνει όλη την μαγευτική θέα του πάρκου, περιλαμβάνει κεντρική θέρμανση ώστε οι επισκέπτες να μην το δαγκώνουν ξυλιάζουν, διαθέτει μοντέρνο design και ένα τεράστιο γυάλινο τοίχο για οφθαλμόλουτρο. Μάλιστα λειτουργεί και ως καταφύγιο στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα δηλαδή.

norwegian reindeer pavilion 5

Πολύ γουστάρουμε με κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί ο άνθρωπος οφείλει να είναι παρατηρητής σε αυτές τις περιπτώσεις. Και αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος για να το κάνει.

norwegian reindeer pavilion 3



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved