Έσπασαν τον αληθινό Κώδικα Ντα Βίντσι μετά από 500 χρόνια

Ένας οδοντίατρος φαίνεται να έλυσε το μυστήριο του Βιτρούβιου Ανθρώπου.

Το σχέδιο του Βιτρούβιου Ανθρώπου είναι από τα διασημότερα στον κόσμο και μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποτυπώσει τις ιδανικές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Κάπως έτσι το σχέδιο και τα κρυφά του μηνύματα έγιναν θρύλος.

Σύμφωνα με τον οδοντίατρο Rory Sweeny του οποίου η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Mathematics and Arts, ένα ισόπλευρο τρίγωνο «κρυμμένο σε κοινή θέα» μέσα στις σημειώσεις του Ντα Βίντσι, θα μπορούσε να αποτελεί στοιχείο για τη μέθοδο κατασκευής του, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την επιλογή των αναλογιών στο σχέδιο. Αυτό το σχήμα ταιριάζει με ένα που συναντάται στη σύγχρονη ανατομία και είναι γνωστό ως «τρίγωνο του Bonwill», το οποίο εξηγεί πώς λειτουργούν οι ανθρώπινες γνάθοι με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο  οδοντίατρος. Το φανταστικό ισόπλευρο τρίγωνο σχηματίζεται ενώνοντας τα κέντρα των σημείων όπου η κάτω γνάθος συνδέεται με το κρανίο και το μέσο των κεντρικών τομέων της κάτω γνάθου. Το μήκος κάθε πλευράς του τριγώνου του Bonwill είναι γενικά ίσο στους περισσότερους ανθρώπους, περίπου 10 εκατοστά ή 4 ίντσες και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για την κατανόηση και ανάλυση της ανατομίας και του μηχανισμού των γνάθων.

vitruvian1

Αυτό το μέτρο βοηθά στον σχεδιασμό αναλογικών οδοντοστοιχιών και στην κατάλληλη τοποθέτησή τους για σωστή σύγκλειση. Η χρήση ενός τέτοιου τριγώνου στην τέχνη του Λεονάρντο υποδηλώνει, σύμφωνα με τον Sweeny, ότι ο Ιταλός πολυμαθής πιθανόν κατανοούσε αυτόν τον ιδανικό σχεδιασμό του ανθρώπινου σώματος αιώνες πριν από τη σύγχρονη επιστήμη.

Η χρήση ενός τέτοιου ισόπλευρου τριγώνου στο σχέδιο του Βιτρούβιου Ανθρώπου βοηθά στην παραγωγή μιας συγκεκριμένης αναλογίας –1,64– μεταξύ του μεγέθους του τετραγώνου και του κύκλου στο διάσημο έργο. Αυτή η αναλογία  είναι σχεδόν ταυτόσημη με το 1,633 το οποίο εμφανίζεται συχνά στη φύση για την κατασκευή των πιο αποδοτικών δομών.  Από την μοριακή δομή υπερ-ανθεκτικών κρυστάλλων ή στον πιο συμπαγή τρόπο στοίβαξης σφαιρών, όπως με τα πορτοκάλια στα σούπερ μάρκετ.

vitru1

«Η συστηματική κατασκευή του Λεονάρντο αποδίδει μια αναλογία από 1,64 έως 1,65 μεταξύ της πλευράς του τετραγώνου και της ακτίνας του κύκλου, ταιριάζοντας τόσο με δημοσιευμένες μετρήσεις του αρχικού σχεδίου όσο και με τον τετραεδρικό αριθμό 1,633 που συναντάται στις βέλτιστες χωρικές διατάξεις», σημειώνει η μελέτη.

Μήπως αυτό ήταν το μυστικό που έψαχναν όλοι;



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved