Η λέξη που πρέπει να σταματήσεις να λες στον εαυτό σου

Ξέχασέ τη και σύντομα θα βελτιωθείς.

Η ψυχολογία είναι πολύ βασική για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε και να βλέπουμε τα πράγματα στη ζωή μας με μια θετική ματιά. Ο «παίκτης ψυχολογίας» είναι κάτι πολύ σημαντικό και για αυτό πρέπει να έχουμε διαμορφώσει όλες εκείνες τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει μία λέξη που δεν βοηθά στη θετική ψυχολογία. Ονομάζεται «πρέπει» καλά διάβασες!

Μήπως υποφέρεις από ηθικό τραύμα;

Ειδικότερα, κάθε φορά που πρέπει να κάνεις κάτι και να είναι καταναγκαστικό, τότε μάλλον αυτό δεν λειτουργεί και πολύ καλά. Οι φράσεις τύπου: «Πρέπει να κάνω δουλειές», «πρέπει να πάω γυμναστήριο», «πρέπει να βγω το Σάββατο», «πρέπει να πάρω το τάδε τηλέφωνο». Φαίνεται, πως όσες φορές και να στον εαυτό σου ότι πρέπει να κάνει κάτι, τότε μάλλον δεν πετυχγαίνει.

Πόσες φορές την ημέρα λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να κάνει κάτι; Κι είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να του λες, σύμφωνα με ψυχολόγους. Η διαδικασία να υποχρεώσεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα, αν τελικά δεν τα κάνεις τότε σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχές. Ουσιαστικά, δεν εκπληρώνεις τους στόχους σου και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σβήσεις τα πρέπει από το λεξιλόγιο σου. Χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι δεν έχεις επίγνωση των υποχρεώσεων σου.

Γιατί το βρισίδι κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία

Ωστόσο, πολλές φορές δεν χρειάζεται να πιέζουμε τους εαυτούς μας να κάνουμε πράγματα αναγκαστικά. Για παράδειγμα, μπορεί να πηγαίνουμε γυμναστήριο κάθε Σάββατο, αλλά αν αισθανόμαστε κουρασμένοι δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε να το κάνουμε σαν υποχρέωση και να είμαστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό μας. Χρειάζεται να έχουμε πλαίσιο στο οποίο να κινούμαστε αλλά χωρίς να χρειάζονται υπερβολές.

Μιλώντας στη HuffPost, η ψυχολόγος Μέγκαν Γουάτσον λέει ότι για να βρούμε μία ισορροπία, μπορούμε να ζυγίζουμε με τον νου μας και να κατανοούμε τι συμβαίνει. Να υπολογίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά, και να πάψουμε να μας λέμε «πρέπει».Αντίθετα, η λέξη που πρέπει να μας επαναλαμβάνουμε, είναι «θέλω». «Τι θέλω να κάνω τώρα;», «Ποιος θέλω να είμαι;».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved