Και όμως επεισόδιο σειράς έχει κερδίσει Όσκαρ

Αντί για Emmy πήρε το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Η σειρά «Τhe Twilight Zone», στα ελληνικά «Η  Ζώνη του Λυκόφωτος» είναι μία από τις επιδραστικές σειρές που έχουν γυριστεί ποτέ. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς προβλήθηκε στους Αμερικανικούς τηλεοπτικούς δέκτες το 1959. Τα θέματα των επεισοδίων ήταν εμπλουτισμένα με δραματικά στοιχεία, όπως επίσης και με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και θρίλερ. 
 
 
Σχεδόν όλα τα επεισόδια της σειράς είχαν πλοκή με «εκπλήξεις» γεγονός που συνέβαλε στην επιτυχία της. Κατά τη διάρκεια της προβολής της, η σειρά κέρδισε δύο βραβεία Emmy και μία Χρυσή Σφαίρα για τον δημιουργό και παρουσιαστή της, Rod Serling, εδραιώνοντας τη θέση της στα τηλεοπτικά πράγματα. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, κατάφερε να φτάσει επίσης στη σκηνή των Όσκαρ με έναν παράδοξο τρόπο.
 
Ένα από τα επεισόδια στην πέμπτη και τελευταία σεζόν της σειράς με τίτλο «An Occurrence at Owl Creek Bridge» σε αντίθεση με τα όσα είχαν προηγηθεί, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου από κινηματογραφιστές που δεν ήταν στην ομάδα του Twilight Zone, στη συνέχεια επαναμονταρίστηκε για να προβληθεί ως μέρος της σειράς, έχοντας προσαρμοστεί στις αντίστοιχες προδιαγραφές. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίεργα, το επεισόδιο γυρίστηκε στη Γαλλία και μάλιστα είχε -ήδη- κερδίσει ένα βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών. 
 
 
 

Κατακτώντας Όσκαρ

Σύμφωνα με τον παραγωγό της σειράς Γουίλιαμ Φράουγκ, όλα ξεκίνησαν από τον προϋπολογισμό. Εκείνη την εποχή, το CBS πίεζε τη σειρά για χρήματα καθώς έπρεπε να πάνε στην πέμπτη σεζόν και αυτό σήμαινε ότι η παραγωγή ενός εντελώς νέου επεισοδίου για την ολοκλήρωση της θα είχε εξαιρετικά περιορισμένο budget. Έτσι, ο Φράουγκ πρότεινε να πάρουν άδεια για την ταινία «An Occurrence at Owl Creek Bridge» και να τη «φτιάξουν» σαν κομμάτι της σειράς.
 
 
Σύμφωνα με τον Φράουγκ οι ενστάσεις από το κανάλι ήταν έντονες: «Μια γαλλική ταινία στην τηλεόραση; Ποιος άκουσε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά τους έπεισα, γιατί αγοράσαμε όλα τα τηλεοπτικά δικαιώματα για 10.000 δολάρια. Μας πήγε στο τέλος της χρονιάς και ήμασταν μέσα στον προϋπολογισμό».
 
Τα πράγματα όμως έγιναν πιο περίεργα, καθώς το «An Occurrence at Owl Creek Bridge» ενώ προβλήθηκε στο CBS ως επεισόδιο του The Twilight Zone στις 28 Φεβρουαρίου 1964, μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, κέρδισε ένα Όσκαρ το 1964 στην κατηγορία «Best Live-Action Short Subject» κάνοντάς τη την πρώτη σειρά που κερδίζει αγαλματίδιο. Ναι πρακτικά δεν κέρδισε ως επεισόδιο του «The Twilight Zone», ωστόσο δεν παύει να είναι η μοναδική σειρά που έχει επεισόδιο που κέρδισε Όσκαρ. Δεν το λες και λίγο.
 
 
 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved