Η τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε το Ναυάγιο;

Η παραλία της Ζακύνθου έγινε πρώτο θέμα στα ξένα media.

Τι θα μπορούσε να είναι, αφού αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις πάει στο νησί και να μην έχεις επισκεφτεί τη δημοφιλή παραλία, που όπως γνωρίζεις πλέον είναι «κλειστή». Το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ευρώπης. Τι όμως προβλέπεται να γίνει; Και τελικά είναι εφικτό να υπάρξει προστασία για την παραλία;
 
 

Τί μέλλει γενέσθαι;

Οι ανησυχίες τώρα επικεντρώνεται στο μέλλον του Ναυαγίου, με τον δήμαρχο -Γιώργο Στασινόπουλο -να λέει ότι βρισκόμαστε στην «τελευταία ευκαιρία» για να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει. Μετά την είδηση ότι τα Κανάρια Νησιά «αντιμετωπίζουν την κατάρρευση» λόγω της εισροής τουριστών, είναι η τελευταία υπενθύμιση για το πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα hotspot των διακοπών.
 
Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι η απαγόρευση εισόδου στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο παρατείνεται έως το 2024.
 
Η σεισμική δραστηριότητα και οι ανησυχίες για κατολισθήσεις σημαίνουν ότι η παραλία έπρεπε να κλείσει. Το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού αποκάλυψε ότι μια επιθεώρηση τον Μάρτιο του περασμένου έτους ανέφερε ότι υπήρχε σημαντικός κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω ισχυρής διάβρωσης στις γύρω πλαγιές. Παρέμεινε στη θέση του έκτοτε, αλλά ο θυελλώδης καιρός επηρέασε παραπάνω την εικόνα της παραλίας. Ο δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ: «Είναι ώρα να διαχειριστεί ο δήμος το συγκεκριμένο σημείο. Το πλοίο εξαφανίζεται, είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ό,τι έχει απομείνει». 
 
 
 
Το 2018, στην παραλία επτά άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση τμήματος του γκρεμού ύψους 200 μέτρων στην παραλία. Και πριν από δύο χρόνια, έγινε μια μεγάλη κατολίσθηση μετά από σεισμό 5,4 Ρίχτερ που έκλεισε ξανά την παραλία. Ενώ η παραλία παραμένει ακόμα κλειστή, τα σκάφη εξακολουθούν να μπορούν να δένουν κοντά στην ακτή για να επιτρέψουν στους τουρίστες να τραβήξουν φωτογραφίες του ναυαγίου.
 
 
Τα σκάφη μετέφεραν τους τουρίστες σε μια καθορισμένη περιοχή στον κόλπο για μόλις 20 λεπτά ανά σκάφος.Οι τουρίστες δεν μπορούν να κολυμπήσουν στο χώρο καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες του κλεισίματος. Ο δήμαρχος Στασινόπουλος συνέστησε επίσης να ελέγχεται πόσοι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παραλία, κάτι που δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τις αρχές.
 
Η παραλία παραμένει ακόμα κλειστή, τα σκάφη εξακολουθούν να μπορούν να δένουν κοντά στην ακτή για να επιτρέψουν στους τουρίστες να τραβήξουν φωτογραφίες. Οι τουρίστες δεν μπορούν να κολυμπήσουν στο χώρο καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες του κλεισίματος, πρέπει να συμβεί κάτι δραστικό πολύ σύντομα, δεδομένης της τρομερής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα συντρίμμια. Θα δείξει πώς θα είναι και η κατάσταση το καλοκαίρι. 
 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved