Ενας γάμος που μετράει σαράντα χρόνια είναι σίγουρα ευτυχισμένος

Τι έμαθα - και μαθαίνω ακόμα - από τους γονείς μου.

 

Τι είναι αυτό που κάνει δύο ανθρώπους να ανταλλάξουν όρκους αγάπης και να θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωή τους μαζί; Τι είναι αυτό που έκανε τους μεγαλύτερους από εμάς, όπως τους γονείς μας και τους παππούδες μας να μένουν μαζί για πάντα και πώς εκείνοι τα κατάφερναν, ενώ σήμερα το να κρατηθεί ένας γάμος φαίνεται τόσο μεγάλο ζήτημα;

Δεν είναι τόσο απλές οι απαντήσεις ή μάλλον στην απλότητα των απαντήσεων υπάρχουν και τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου. Και επειδή είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία τέτοια οικογένεια, έχω δει από κοντά τι σημαίνει ένας ευτυχισμένος γάμος και έτσι με έχει κάνει και εμένα με τη σειρά μου να καταλάβω τη σπουδαιότητά του.

Οι γονείς μου μετρούν σαράντα χρόνια παντρεμένοι και δεν θυμάμαι ούτε μια ημέρα χωρισμού. Και μπορεί τα εξωτερικά προβλήματα, όπως και οι υποχρεώσεις να ήταν πολλές όμως τίποτα δεν υπήρξε που να τους κάνει να πάρουν χωριστούς δρόμους. Μεγαλώνοντας κατάλαβα, πως αυτό που είχαν ως νοοτροπία είναι το ότι μένουμε μαζί για να φτιάξουμε κάτι και στην προκειμένη αυτό το κάτι ήταν η οικογένεια. Όσα προβλήματα και αν προκύψουν παραμένουμε ομάδα και τα αντιμετωπίζουμε μαζί. Και αυτό το μαζί είναι που δίνει όλη τη μαγεία. Η οικογένεια είναι μία ομάδα και έτσι πρέπει να είναι, μία ομάδα που αντιμετωπίζει όλες τις εξωτερικές συνθήκες μαζί σαν γροθιά.

 

pexels jeremy wong 1043902

 

Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ ωραία και ρομαντικά, όμως «κρύβουν» πολλή δουλειά, υποχωρήσεις και αλληλοκατανόηση. Να κάνεις ένα βήμα πίσω και να βάζεις το όφελος της ομάδας πάνω από το ατομικό σου συμφέρον και αυτό είναι ένα από τα μυστικά ενός επιτυχημένου γάμου. Η αγάπη, η κατανόηση και η φροντίδα. Πέρα όμως από τα βαρύγδουπες λέξεις είναι και οι πράξεις που τις συνοδεύουν. Εκείνος ο έρωτας που μπορεί να γνώρισες στη νιότη σου και μετατράπηκε σε μια βαθιά αγάπη, που σε έκανε να θες να δημιουργήσεις ένα οικοδόμημα με αυτόν τον άνθρωπο και να το φροντίζεις και να το υπερασπίζεσαι καθημερινά.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που παντρεύεσαι, αποκτάς εκ νέου μία νέα πρώτη οικογένεια, είναι εκείνη η οικογένεια που τη βρίσκεις κάπου στα μέσα της ζωής σου και προχωράς μαζί της. Έτσι είναι, ο άνθρωπος για να προχωρήσει χρειάζεται στήριξη και αυτή τη βρίσκεις στην οικογένειά σου. Είναι εκείνα τα βράδια, που κάθεστε όλοι μαζί και συζητάτε τα προβλήματα που έχουν προκύψει, είναι εκείνες οι στιγμές που όταν κάποιος έχει πρόβλημα θα τρέξουν οι υπόλοιποι για να βοηθήσουν. Είναι εκείνες οι στιγμές που στις δυσκολίες και στις μεγάλες επιτυχίες η ομάδα σου είναι εκεί για εσένα.

Είναι εκείνη η ημέρα που κατάλαβα πως κάνεις δεν πρόκειται να με αγαπήσει όπως τους γονείς μου και πως είμαι τυχερή που έχω αυτή την οικογένεια. Αυτή την ομάδα που είναι αχώριστη εδώ και σαράντα χρόνια και που θα συνεχίσει να είναι. Και όταν ο γάμος είναι επιτυχημένος, βγαίνουν περήφανα παιδιά, που θα θυμούνται στη ζωή τους τη σημασία του σεβασμού και της αγάπης. Και θα επιδιώκουν όχι μόνο να παίρνουν, αλλά και να δίνουν.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved