Ένα καλό networking είναι καλύτερο από ένα καλό βιογραφικό;

Από ότι φαίνεται είναι. 

Ίσως πιο σημαντικό και από το να είσαι καλός επαγγελματίας είναι να έχεις καλούς γνωστούς. Να το αποσαφηνίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν μιλάμε για τον νεποτισμό που είναι  η αντίληψη που έχει η χώρας μας, ότι δηλαδή προσλαμβάνω κάποιον επειδή είναι ξάδελφός μου, αλλά για τις γνωριμίες που έχεις κάνει μέσα στη δουλειά. Ενδεχομένως εξίσου σημαντικό με το να κάνεις μία καλή δουλειά είναι να σε προτείνει κάποιος για κάποια δουλειά και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την εξέλιξή σου.

Τι είναι το networking

Σαν ορισμό θα λέγαμε ότι η  δικτύωση (networking) αναφέρεται στην οικοδόμηση και στη διατήρηση σχέσεων, ώστε να υπάρχει επαγγελματικό όφελος. Χτίζοντας επαγγελματικές συνδέσεις και καλλιεργώντας αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, μπορείς να ανταλλάξεις πολύτιμες συμβουλές, πληροφορίες και υποστήριξη μεταξύ σας. Η δικτύωση μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο το να μιλάς με κάποιον. Όταν πρόκειται για την αναζήτηση εργασίας, αποτελεί ένα κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει πολλές ευκαιρίες. Πέρα από τις υποβολές βιογραφικών και τις συνεντεύξεις, η διαδικασία της εύρεσης εργασίας εμπλέκει σημαντικά τον παράγοντα του δικτύου.

 

 

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό;

Δημιουργία σύνδεσης

Το «δίκτυο» επιτρέπει τη δημιουργία σχέσεων με άλλους επαγγελματίες του κλάδους. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ευκαιρίες εργασίας που δεν δημοσιεύονται δημόσια. Με απλά λόγια, πριν καν δημοσιευτεί μία θέση εργασίας, να έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε έναν υποψήφιο.

Προώθηση

Ένα τέτοιο δίκτυο επιτρέπει στους επαγγελματίες να προωθούν τις δεξιότητές τους και τις επαγγελματικές τους επιτυχίες από στόμα σε στόμα, κατασκευάζοντας μια θετική εικόνα για το άτομο που μιλάνε.

Επικοινωνία με Επαγγελματίες

Μέσα από το δίκτυο, έχεις την ευκαιρία να συνδεθείς με άτομα που έχουν εμπειρία στον κλάδο, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή συμβουλών και καθοδήγησης.
Συνοψίζοντας, το δίκτυο δεν είναι απλώς μια λέξη-κλειδί στον επαγγελματικό χώρο, αλλά ένα απαραίτητο εργαλείο για την επιτυχημένη εύρεση εργασίας. Επένδυσε χρόνο και προσοχή στην ανάπτυξη του προσωπικού σου δικτύου για να ανοίξεις πόρτες που ίσως διαφεύγουν από την παραδοσιακή αναζήτηση εργασίας.

Πότε ξεκινάς

Από εχθές. Σίγουρα, δεν γίνεται σε όλες τις δουλειές να έχεις καλούς γνωστούς, αλλά όταν μπορείς να το κάνεις, μην έχεις δεύτερες σκέψεις. Προσπάθησε να επικοινωνείς με ανθρώπους χωρίς να γίνεσαι κουραστικός. Δες τι μπορείς να μαθαίνεις από τους άλλους ανθρώπους και να εξελίσσεσαι. Δεν σταματάς.

Οι συμβουλές για ένα καλό CV είναι πάντα απαραίτητες, όπως και το να έχεις ένα καλό βιογραφικό, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Σκέψου ότι είσαι ένα βιογραφικό ανάμεσα σε άλλα τόσα αξιόλογα, σίγουρα αν σε προτείνει κάποιος θα έχεις προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved