Θα εφαρμοστεί ποτέ τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα;
Έλα, θα έχεις και καλύτερη επίδοση στη δουλειά. Στην Ισπανία έπιασε και μάλιστα πολύ. 
 

Ίσως ήρθε η στιγμή ένα όνειρο να πραγματοποιηθεί και οι εργοδότες να σκεφτούν σοβαρά την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, αφού φαίνεται πως δίνει αποτελέσματα. Και το λέω γιατί πραγματικά με ενδιαφέρει πώς θα βγει καλύτερα η δουλειά -αλίμονο- κάτι που με το τετραήμερο γίνεται. Η πενθήμερη εργασία συνδυαστικά και με το οχτάωρο είναι εξαντλητική και το ανθρώπινο σώμα και βιολογικά να το σκεφτείς δεν είναι διαμορφωμένο να κάθεται και να εργάζεται τόσες ώρες, είναι σχεδόν αφύσικο να μένεις σε μία καρέκλα. Δεν πρέπει να είναι ένα άφταστο όνειρο πλέον, αφού όπως φαίνεται και έμπρακτα «να πιάνει τόπο». Θα σου περιγράψουμε το σκηνικό -που έγινε στην Ισπανία και έτσι μπορείς να πας με χειροπιαστές αποδείξεις στον προϊστάμενό σου για να του πεις αν μπορείτε να το εφαρμόσετε. Μπορείς να πας και να του εξηγήσεις ότι δουλεύοντας τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα μπορέσεις να προσφέρεις περισσότερα στην επιχείρηση που εργάζεσαι και να δώσεις πιο ποιοτικά αποτελέσματα.

Βρήκαμε τι μισθό θα έπαιρνες σε 38 διαφορετικές χώρες

Να σημειώσω εδώ πως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αλλάζει η αντίληψη γύρω από τη δουλειά και έχει μετατοπιστεί από το κέντρο ενδιαφέροντος του κάθε ανθρώπου. Η δουλειά αποτελεί μέρος της ζωής ενός ανθρώπου και όχι ολόκληρη η ζωή του, πάνω από όλα είναι η προσωπική ζωή του κάθε ατόμου, η πνευματική του ηρεμία και ευεξία. Εξάλλου, όσο πιο χαρούμενος είσαι σε σχέση με την εργασία σου, τόσο καλύτερα θα την κάνεις και αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ δύο πλευρών. Όσα λεφτά και να παίρνεις από μία δουλειά, αν αισθάνεσαι καθημερινά πιεσμένος σταδιακά αυτό θα έχει επιπτώσεις.

 

 

Βέβαια, αν δουλεύεις στην οικογενειακή επιχείρηση του κυρ-Γιώργου πώς να του το εξηγήσεις αυτό και πώς να το καταλάβει; Θα είναι σαν να του τετραγωνίζεις τον κύκλο. Και για να μην αδικήσω τον εκάστοτε κυρ-Γιώργο, να σου πω ότι γενικά οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες δεν έχουν καν HR και άρα τι συζητάμε. Αρκεί να ξέρεις έναν που να ‘χει δόντι εκεί μέσα και να πάρεις χωρίς κανένα κριτήριο θέση -αν δεν έχεις δόντι την πάτησες. Όπως και να ‘χει ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, το χρωστάμε στους εαυτούς μας.


Ας δούμε το παράδειγμα της Ισπανίας

Η ιστορία έχει ως εξής, στην Βαλένθια πραγματοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιες αργίες κανονίστηκαν έτσι ώστε να πέφτουν ως τέσσερις συνεχόμενες  Δευτέρες από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου της χρονιάς που διανύουμε. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δούλεψαν τετραήμερη εργασία και το πρόγραμμα περιλάμβανε 360 χιλ. υπαλλήλους.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι η υγεία των υπαλλήλων βελτιώθηκε, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί υπάλληλοι επωφελήθηκαν από τα συγκεκριμένα τριήμερα για να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Ειδικότερα, γυμνάστηκαν, χαλάρωσαν και έφαγαν σπιτικό φαγητό, όπως πρόεκυψε από την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε θέματα υγείας και κοινωνικών επιστημών που αποτίμησε το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι καπνιστές και οι πότες κάπνισαν και ήπιαν περισσότερο.

Πώς να φτιάξεις το CV σου χρησιμοποιώντας το ChatGPT

Ακόμη, ένα μεγάλο ποσοστό σε σχετική ερώτηση με το πρόγραμμα είπε ότι ήταν πιθανότερο να διαβάσει ένα βιβλίο, να μελετήσει, να δει μια ταινία ή να κάνει κάποιο χόμπι. Πολύ σημαντικό είναι ακόμη ότι τα παιδιά «ευεργετήθηκαν» από την κατάσταση επειδή βελτιώθηκε η ισορροπία εργασίας-οικογενειακής ζωής των γονιών τους. Οφέλη προέκυψαν ακόμη και από τον τουρισμό και τη φιλοξενία που εξυπηρέτησαν περισσότερους πελάτες. Τέλος, υπερβολικός φόρτος εργασίας διαπιστώθηκε στις υπηρεσίες υγείας, επειδή έλειπαν από τη δουλειά τους οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved