associated press Στην Αθήνα δεν έχουμε καλή ποιότητα ζωής κι αυτό βγαίνει προς τα έξω

Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει ν’ αλλάξει κάτι ο Χάρης Δούκας αλλά μέχρι σήμερα δεν τα περνάμε αρκετά όμορφα.

Το βράδυ της Κυριακής ζήσαμε μία ιστορική εκλογική ανατροπή. Ο Χάρης Δούκας τα γύρισε όλα τούμπα και πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού στην κούρσα για τη δημαρχία της Αθήνας. Τέτοια ανατροπή δεν έχουμε συναντήσει ξανά και ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας. Οι κάτοικοι της Αθήνας ευελπιστούν πως όλα θα αλλάξουν. Από τα μεγαλεπήβολα έργα που έμειναν στα λόγια γιατί στις πράξεις αποδείχτηκαν ο μεγάλος εφιάλτης της καθημερινότητας (λέγε με “Μεγάλο Περίπατο”), μέχρι τα μικρά όπως να καθαρίσει επιτέλους αυτός ο τόπος. Θα τα καταφέρει ο Χάρης Δούκας; Αυτό θα το δείξει η ιστορία. Το μέλλον.

 

 

Ωστόσο μιλώντας για το παρελθόν και το παρόν, όσοι ζούμε στην Αθήνα έχουμε κάθε λόγο για να μην αισθανόμαστε άνετα και όμορφα. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το επιβεβαιώνει η σελίδα World of Statistics στο Twitter. Εκεί καταγράφηκε η ποιότητα ζωής των πολιτών στις πρωτεύουσες του κόσμου και η Αθήνα “πάτωσε” περισσότερο από όσο ο Μιχάλης Ρακιντζής στην Eurovision. Η ελληνική πρωτεύουσα, λοιπόν, βρίσκεται στην 143η θέση πάνω από την Κουάλα Λουμπούρ.

Τι σημαίνει όμως “ποιότητα ζωής”; Ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «η αντίληψη ενός ατόμου για τη θέση του στη ζωή στο πλαίσιο του πολιτισμού και των συστημάτων αξιών στα οποία ζει και σε σχέση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες του». Οι τυπικοί δείκτες της ποιότητας ζωής περιλαμβάνουν τον πλούτο, την απασχόληση, το περιβάλλον, τη σωματική και ψυχική υγεία, την εκπαίδευση, την αναψυχή και τον ελεύθερο χρόνο, την κοινωνική ένταξη, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την ασφάλεια και την ελευθερία. Η ποιότητα ζωής έχει ένα ευρύ φάσμα πλαισίων, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων της διεθνούς ανάπτυξης, της υγειονομικής περίθαλψη , της πολιτικής και της απασχόλησης. 

Αυτά γιατί πολλοί νομίζουν πως ποιότητα ζωής είναι να προλάβεις μία Κυριακή να φας brunch και να δεις Netflix το βράδυ. Για την ιστορία στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Χάγη. 

Αναλυτικά η λίστα



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved