associated press Σε κάθε πόλεμο ηττημένος βγαίνει μόνο ο λαός

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη φρίκη που συντελείται στη Μέση Ανατολή.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι νεκροί των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη ξεπερνούν τους 600. Μέχρι να ολοκληρωθεί το άρθρο, να δημοσιευτεί και να πέσει στα social media, ο αριθμός θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό που συντελείται στη Μέση Ανατολή είναι ακόμη μία ήττα της ανθρωπότητας. Ο τραγικός απολογισμός θα βρει οικογένειες να μετρούν νεκρούς, να προσπαθούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη δεν ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η έκρυθμη κατάσταση υπάρχει από το 1948 όταν οι Εβραίοι ηγέτες διακήρυξαν την ίδρυση του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι διαφώνησαν και ακολούθησε πόλεμος. Οι γειτονικές αραβικές χώρες επενέβησαν με στρατιωτική δύναμη. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους σε αυτό που αποκαλούν Al Nakba, ή «Η Καταστροφή». Με την πάροδο των ετών, Ισραήλ και Παλαιστίνη ενεπλάκησαν σε αρκετές συγκρούσεις, κάποιες μικρότερης έντασης και κάποιες καταστροφικής έκβασης, με χιλιάδες νεκρούς.

 

 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Χαμάς (ακρωνύμιο του Harakat al-Muqawama al-Islamiya, δηλαδή Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) εκτόξευσε τουλάχιστον 5.000 ρουκέτες ναντίον του Ισραήλ. «Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής (του Ισραήλ), ο χρόνος τους για να αλωνίζουν χωρίς να λογοδοτούν έχει τελειώσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ezzedine al-Qassam Brigades, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. «Ανακοινώνουμε την επιχείρηση Al-Aqsa Flood και εκτοξεύσαμε, στο πρώτο χτύπημα των 20 λεπτών, περισσότερες από 5.000 ρουκέτες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ένα πρόγραμμα προσομοίωσης θα μπορεί να προβλέπει την έκβαση πολέμων

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την επίθεση και το μακελειό συνεχίζεται. Ποιος έχει δίκιο από τη συγκεκριμένη ιστορία; Ποιος εκμεταλλεύεται την κατάσταση; Πού θα οδηγήσει όλο αυτό; Ερωτήματα που καταλήγουν σε διαφορετική απάντηση ανάλογα με την οπτική του καθενός και το αφήγημα που τον εξυπηρετεί. Ωστόσο η στυγνή αλήθεια είναι μία και απαράλλαχτη. Αυτό που συντελείται στη Μέση Ανατολή είναι μία ήττα των λαών. Η λύση θα βρεθεί μόνο όταν συμφέρει τους λίγους που κατέχουν τη δύναμη για να βάλουν τέλος σε όλο αυτό. Ποτέ και σε καμία περίπτωση ο πόλεμος δεν είναι η λύση. Οι εκατόμβες νεκρών δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική λύση. Οι εικόνες της καταστροφής μιλάνε από μόνες τους.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved