associated press Αφού είσαι εθισμένος στο διαδίκτυο, γιατί δεν το παραδέχεσαι;

Βρήκαμε σε ποια κατηγορία εθισμένου ανήκεις και καλό είναι να το μάθεις κι εσύ.

Είμαστε εθισμένοι στο διαδίκτυο; Ξεκάθαρα. Κάνε εικόνα να μην πιάνεις wi-fi ή δίκτυο και σκέψου την αντίδρασή σου. Επιστήμονες από διάφορα αξιόλογα ιδρύματα ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Surrey, το έκαναν εικόνα για σένα, πραγματοποίησαν μια νέα έρευνα για τα πρότυπα χρήσης του διαδικτύου και τα πιθανά εθιστικά χαρακτηριστικά του.

Μάντεψε: Είμαστε σχεδόν όλοι εθισμένοι. Η μελέτη αποκάλυψη ότι ότι τα νεαρά άτομα, ηλικίας 24 ετών και κάτω, ασχολούνται με διαδικτυακές δραστηριότητες για περίπου έξι ώρες καθημερινά, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αφιερώνουν περίπου 4,6 ώρες. Η Dr. Brigitte Stangl, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Surrey, τόνισε μάλιστα τη διάκριση μεταξύ της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου και του απόλυτου εθισμού. Κατά την αξιολόγηση των απαντήσεων από 796 συμμετέχοντες, η ομάδα δεν παρατήρησε καμία σχέση μεταξύ του φύλου και της διαδικτυακής συμπεριφοράς. Ωστόσο, προέκυψε ένα ενδιαφέρον μοτίβο: όσοι παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα εθισμού στο διαδίκτυο εξέφραζαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση της mobile τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εντονότερου ενδιαφέροντος για την εξερεύνηση νέων εφαρμογών.

 

 

Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, πρότεινε ένα νέο ‘Internet Addiction Spectrum’, το οποίο χωρίζει τους χρήστες σε πέντε βασικές κατηγορίες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις περιγραφές του και μερικά στατιστικά από την κατάταξη των συμμετεχόντων στο εν λόγω φάσμα.

Η εξάρτηση από το Instagram είναι το ίδιο επικίνδυνη με την εξάρτηση από το αλκοόλ

Περιστασιακοί χρήστες (14,86%): Η ομάδα αυτή μπαίνει στο διαδίκτυο κυρίως για συγκεκριμένες δουλειές και αποσυνδέεται χωρίς να αποσπάται. Δεν εμφανίζουν σημάδια εθισμού και είναι γενικά μεγαλύτερης ηλικίας, με μέσο όρο τα 33,4 έτη. Ενδιαφέρονται λιγότερο για την εξερεύνηση νέων εφαρμογών.

Αρχικοί χρήστες (22,86%): Τα άτομα αυτά βρίσκονται συχνά στο διαδίκτυο για περισσότερο χρόνο από ό,τι είχαν αρχικά προγραμματίσει και αμελούν κάπως τις δουλειές του σπιτιού τους, αλλά δεν θεωρούν τον εαυτό τους εθισμένο. Ενδιαφέρονται μετριασμένα για νέες εφαρμογές και έχουν μέσο όρο ηλικίας 26,1 έτη.

Πειραματιζόμενοι (21,98%): Η ομάδα αυτή αισθάνεται άβολα ή αγχωμένη όταν δεν είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Μόλις συνδεθούν στο διαδίκτυο, αισθάνονται καλύτερα. Οι πειραματιζόμενοι είναι πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες εφαρμογές και τεχνολογίες και η μέση ηλικία τους κυμαίνεται μεταξύ 22,8 και 24,3 ετών.

Εθισμένοι σε άρνηση (17,96%): Οι χρήστες αυτοί εμφανίζουν συμπεριφορές εθισμού, όπως η δημιουργία νέων σχέσεων στο διαδίκτυο και η παραμέληση των πραγματικών τους υποχρεώσεων για να βρίσκονται στο διαδίκτυο- ωστόσο, δεν παραδέχονται ότι αισθάνονται άβολα όταν δεν είναι συνδεδεμένοι. Είναι επίσης αρκετά σίγουροι για τη χρήση της mobile τεχνολογίας.

Εθισμένοι (22,36%): Αυτή η ομάδα αναγνωρίζει ανοιχτά τον εθισμό της στο διαδίκτυο και αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του στη ζωή τους- είναι οι πιο σίγουροι στη χρήση νέων εφαρμογών και τεχνολογίας. Ο χρόνος τους στο διαδίκτυο είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν των περιστασιακών χρηστών.

Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Τώρα γνωρίζεις και όσο να θέλεις να κρύβεσαι, μέσα σου ξέρεις την απάντηση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved