Eurokinissi Γιατί μας κάνει εντύπωση η υπόθεση με το στέγαστρο «Καλατράβα»;

Κινδύνεψαν εκατομμύρια ζωές όλα αυτά τα χρόνια αλλά στη χώρα που «από τύχη ζούμε» αυτά είναι κανονικότητα.

Ο Σεπτέμβριος άφησε το καλύτερο για το τέλος. Λίγο πριν φύγει ο μήνας και μας επισκεφτεί ο Οκτώβριος, μία είδηση μάς έφερε αντιμέτωπους με τον χειρότερο εφιάλτη μας. Το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου έχουν φιλοξενηθεί εκατοντάδες αγώνες και συναυλίες τα τελευταία -σχεδόν- 20 χρόνια δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας. Καλά πήγε αυτό.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας «τον Απρίλιο του 2023 οι έλεγχοι στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφορούσαν το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου, το στέγαστρο του ποδηλατοδρομίου, τις δύο εισόδους του ΟΑΚΑ, το Τείχος των Εθνών και την Αγορά. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε το πόρισμα στη διοίκηση του ΟΑΚΑ, με τα ευρήματα να είναι είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα στέγαστρα Καλατράβα και ποδηλατοδρομίου δεν έχουν την απαιτούμενη στατική επάρκεια. Δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφάλειας. Ουσιαστικά παραδόθηκαν δύο εκθέσεις στη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Η μία έκθεση αφορούσε στα ευρήματα των ελέγχων και η άλλη στη στατική επάρκεια των κατασκευών. Πλέον, τα συνεργεία ελέγχουν για την ύπαρξη προβλημάτων στις εγκαταστάσεις, όπως διαβρώσεις, αποφλοιώσεις χρωμάτων, συγκολλήσεις και αναρτήρες. Όπως μετέδωσε το MEGA το 2004 όταν κατασκευάστηκε το στέγαστρο Καλατράβα δεν είχε οικοδομική άδεια και για δέκα χρόνια δεν μπορούσε να συντηρηθεί εξαιτίας αυτού του λόγου. Το 2014 πήρε οικοδομική άδεια μετά από νόμο που ψηφίστηκε το 2013. Από το 2014 ως το 2019 έτρεχαν συνεχώς τρεις με τέσσερις διαγωνισμοί για την συντήρηση του ΟΑΚΑ οι οποίοι δεν προχωρούσαν λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα». Αυτά έφεραν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου, ο οποίος έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο επικαλούμενος μελέτη που φαίνεται να διαπιστώνει ότι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα «δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

 

 

Τι ακριβώς μας κάνει εντύπωση από όλο αυτό; Ζουμε σε μία χώρα που δεν λειτουργεί τίποτα. Όλα πάνε στον αυτόματο και με το «φιλότιμο» των λίγων. Την άνοιξη χάνουμε τα παιδιά μας στα Τέμπη με μότο «πάμε κι όπου βγει», το καλοκαίρι καιγόμαστε, το φθινόπωρο πνιγόμαστε, τον χειμώνα μένουμε εγκλωβισμένοι για ώρες στην Αττική Οδό γιατί «χιόνισε πρωί και δεν ήμασταν έτοιμοι» και πάλι από την αρχή. Αυτή είναι η χώρα μας. Η υπόθεση του στεγάστρου Καλατράβα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ιστορία κανονικότητας. Είναι ο καθρέφτης της Πολιτείας μας. Εδώ και αρκετά χρόνια πάμε μέχρι το ΟΑΚΑ για να δούμε την αγαπημένη μας ομάδα ή να χορέψουμε στους ρυθμούς της αγαπημένης μας μπάντας. Αυτό που μάθαμε την περασμένη Παρασκευή είναι πως στην πραγματικότητα βάζουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο. Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί. Η οικογένειά μας, τα παιδιά μας, οι φίλοι μας. Είναι πραγματικά αδιανόητη η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε μια κοινωνία που σκοπούμενα έχει βρεθεί στο περιθώριο. Η υπόθεση Καλατράβα είναι μια σοκαριστική υπόθεση και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως η κοινωνία δεν περιμένει πως θα αλλάξει κάτι. Δε θα βρεθεί κάποιος υπεύθυνος. Το μπαλάκι της ευθύνης θα ταξιδεύει από τη μία πλευρά στην άλλη και στο τέλος το θέμα θα ξεχαστεί. Όπως συμβαίνει με κάθε σκάνδαλο στη χώρα μας.

 

 

Το κερασάκι στην τούρτα; Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία, μαθαίνουμε ότι ο Καλατράβα είχε άφησει εγχειρίδιο συντήρησης για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ, αλλά αυτό χάθηκε. Πόσο Ελλάδα όλο αυτό. Έχασαν τις οδηγίες οι αρμόδιες υπηρεσίες. «Ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες», είπε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν στο στέγαστρο του ΟΑΚΑ. Μάλιστα, σημείωσε ότι το 2004, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος του είπε πει «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο Καλατράβα, ίσως και να μην το κάναμε».

Ελλάδα η πιο όμορφη χώρα του κόσμου αλλά με τους πιο ανεύθυνους στις πιο καίριες θέσεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved