Η θαλάσσια χωματερή της Άνδρου που εξόργισε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Μια περιβαλλοντική βόμβα στο Αιγαίο.

Στα 160 στρέμματα φτάνει σε έκταση η υποθαλάσσια χωματερή στην Άνδρο. Αυτή η περιβαλλοντική βόμβα μας γεμίζει θλίψη και οργή για την ασυνειδησία που διακρίνει μέρος της κοινωνίας μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όπως προέκυψαν μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Βασίλη Κουφόπουλο ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath η χωματερή στο βυθό του νησιού εκτείνεται σε 160 στρέμματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρτογράφηση της χωματερής που βρίσκεται κάτω από το νησί, έγινε με ιδωτικά κεφάλαια Γερμανίδας υπηκόου. Υπενθυμίζουμε πως η υποθαλάσσια χωματερή είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Αμερικανού ηθοποιού και περιβαλλοντικού ακτιβιστή Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Leonardo DiCaprio) το 2019. Ο χολιγουντιανός ηθοποιός ανάμεσα στα άλλα είναι πολύ γνωστός και για το έργο του όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται πως έχει ιδρύσει το Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) με στόχο την προστασία του πλανήτη.

Η θάλασσα ανεβαίνει επικίνδυνα και η NASA χτυπάει καμπανάκια κινδύνου

Για την υποθαλάσσια χωματερή

Να σημειώσουμε πως έχει υποβληθεί μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με πρόταση για τον καθαρισμό του βυθού με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η υποθαλάσσια χωματερή δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, όταν μετά από δυνατή νεροποντή, το μεγαλύτερο μέρος της χωματερής της Άνδρου στη θέση Σταυροπέδα έπεσε στη θάλασσα. Όπως φαίνεται η κατάληξη στο χώρο ήταν αναπόφευκτη κατάληξη, αφού εκεί από δεκαετία του ’70 θάβονταν ή καίγονταν παράνομα όλα τα σκουπίδια του νησιού. Τις επόμενες εβδομάδες τα σκουπίδια της Ανδρου ταξίδεψαν σε όλο το Αιγαίο. Το περιστατικό ξεχάστηκε έως το 2019. Εθελοντές δύτες της οργάνωσης Aegean Rebreath ανακάλυψαν τυχαία τις αποθέσεις της βυθισμένης χωματερής και αποτύπωσαν με ενδεικτικές λήψεις το μέγεθος της καταστροφής.

 

 

Η αντίδραση του Ντι Κάπριο

Η είδηση πήρε διεθνείς προεκτάσεις, όταν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του ένα βίντεο από την δράση καθαρισμού του βυθού στα νερά γύρω από την Άνδρο. «Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε».

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved