Τελικά, τι είπε ο Oppenheimer στον Αϊνστάιν;

Προσοχή, ακολουθεί spoiler.

 

Σε κάθε scroll στο Instagram πέφτουμε πάνω στην ίδια εικόνα ξανά και ξανά, δηλαδή στη συνομιλία του  Oppenheimer με τον Αϊνστάιν. Και τώρα ξέρουμε και τι συζητάνε. Aυτή η εικόνα εκπέμπει κάτι το μεγαλεπήβολο και επιτέλους μάθαμε και το περιεχόμενο.

Είναι γεγονός πως ο Christopher Nolan είχε τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του (εντάξει μερικά τα έχει και η πάρει και η Barbie) με τη νέα του ταινία που αφηγείται την ιστορία του  Αμερικανού φυσικού J. Robert Oppenheimer και τη συμμετοχή του στη δημιουργία της ατομικής βόμβας. Επίσης, η ταινία κάνει χρονικά άλματα, δηλαδή, η αφήγηση δεν είναι γραμμική.

 

 

Η συζήτηση Oppenheimer- Αϊνστάιν

Στις τελευταίες στιγμές της ταινίας, μαθαίνουμε ότι ο Oppenheimer ( Cillian Murphy) και ο Αϊνστάιν (Tom Conti) αντάλλαξαν απόψεις για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ατομική βόμβα στον κόσμο. Ο Oppenheimer λέει στον Αϊνστάιν ότι ενώ η βόμβα βρισκόταν ακόμη σε στάδιο κατασκευής υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε κάτι να πάει λάθος και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα κατέστρεφε ολόκληρο το σύμπαν. «Και τι με αυτό;» απαντά ο Αϊνστάιν. Η απάντηση του Oppenheimer είναι και το κλείσιμο της ταινίας λέγοντας ότι: «Πιστεύω ότι το κάναμε».

Μετά από αυτό ακολουθούν εικόνες που παρουσιάζουν τον κόσμο να καταστρέφεται από τα σύγχρονα πυρηνικά όπλα. Με βάση τον παραπάνω διάλογο φαίνεται πως και οι δύο άντρες είχαν κατανοήσει πως αυτό που είχαν φτιάξει θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή. Από την πλευρά εκείνη, της επιστήμης που όταν αναμιγνύεται με την πολιτική μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο.

 

 

Ο Nolan, ωστόσο έχει δηλώσει ότι ο Oppenheimer δεν είπε στον Αϊνστάιν για τον φόβο του για μια καταστροφική αλυσιδωτή αντίδραση. Αντίθετα, μίλησε με τον Άρθουρ Κόμπτον, Αμερικανός φυσικός-βραβευμένος με Νόμπελ,από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ο Νolan εξήγησε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι «μετατόπισε» τη συζήτηση στον Αϊνστάιν επειδή «ο Αϊνστάιν είναι η προσωπικότητα που γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι».

Και όντως έπιασε. Υπενθυμίζουμε πως η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα θα γίνει 24 Αυγούστου..



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved