Λευτέρης Παρτσάλης Ο «Άλλος Άνθρωπος» δε θα προσφέρει φαγητό το Πάσχα γιατί έτσι αποφάσισε κάποιος ανώνυμος

Μία ανώνυμη καταγγελία «γείτονα» στη δημοτική αστυνομία ήταν αρκετή για να κατεβάσει ρολά ο κύριος Πολυχρονόπουλος.

Νοέμβριος του 2021. Ο συντάκτης του Ratpack, Στέλιος Παπαγρηγορίου, συναντιέται με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, τον άνδρα πίσω από τη δημιουργία του «Άλλου Ανθρώπου». Μία κοινωνική κουζίνα που δεν ετοιμάζει μόνο συσσίτια, αλλά δίνει και μαθήματα ανθρωπιάς. Αυτά τα συσσίτια, την προσφορά και τα μαθήματα ανθρωπιάς δε θα τα δώσει το φετινό Πάσχα. Η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος» κατέβασε ρολά από τη Μεγάλη Τετάρτη και αναμένεται ν’ ανοίξει μετά το Πάσχα.

Όλα αυτά διότι ένας γείτονας πιστός στο πνεύμα των ημερών, αποφάσισε να κάνει μία «καταγγελία» στη δημοτική αστυνομία, λόγω υγειονομικών παρεμβάσεων. Ένας τύπος που κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία του (τι πιο σύνηθες να συμβεί) αποφάσισε ετσιθελικά κάποιοι συνάνθρωποί του να μην έχουν στο πασχαλινό τους τραπέζι έστω και τα βασικά. Σε μια Πολιτεία που έχει αφήσει στο περιθώριο την κοινωνία αντί ν’ αποτελεί θεσμό της, σε κυβερνήσεις και ολιγάρχες που τη φτωχοποιούν, η αλληλεγγύη ήταν το τελευταίο ανάχωμα της ανθρωπιάς. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που δε ζουν πλουσιοπάροχα, προσφέρουν όσο μπορούν και βάζουν ένα μικρό λιθαράκι στον «Άλλο Άνθρωπο». Όλα αυτά χωρίς κάποια ιδιοτέλεια. Τους οδηγεί απλώς η ανθρωπιά και η αγάπη για τον αδύναμο.

 

 

 

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν να ζουν στο σκοτάδι. Ίσως να έχουν τους δικούς τους δαίμονες που παλεύουν μαζί τους. Δικό τους ζητήματα να λύσουν. Στην πιο... ιερή εβδομάδα της Χριστιανοσύνης, κάποιοι επιλέγουν να δείξουν τον χειρότερό τους εαυτό. Μάλιστα αυτές οι καταγγελίες είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της κοινωνικής κουζίνας. Επιπλέον συναντούν δυσκολίες κα με τις δωρεές των πολιτών. Μετά την υπόθεση της Κιβωτού, οι πολίτες είναι περισσότερο μαζεμένοι σχετικά με τα τρόφιμα και τα ρούχα που δίνουν. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και η μπάλα της αναξιοπιστίας τούς παίρνει όλους. Ωστόσο η απάντηση σε αυτό το ερώτημα που γεννά αμφιβολίες είναι πως η αλληλεγγύη πρώτα γεμίζει τον ίδιο μας τον εαυτό και μετά τους υπόλοιπους.

 

 

 

Σε πείσμα όλων εκείνων που δε θέλουν την αλληλεγγύη γύρω μας, ο «Άλλος Άνθρωπος» θα λειτουργήσει ξανά. Κι εμείς θα είμαστε εκεί για να τον υποστηρίξουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved